iStock

ΠΟΙΟΥΣ ΩΦΕΛΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΟΝΗΣΗΣ

Προσφέρουν οι πλατφόρμες δόνησης έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο εκγύμνασης; Ή είναι μια μορφή άσκησης που έχει –όπως όλες– τους περιορισμούς της;

Κάθε φορά που βλέπω μια πλατφόρμα δόνησης σκέφτομαι το ίδιο πράγμα: είναι όντως αποτελεσματικές ή πρόκειται για άλλη μία μόδα που πιστεύουμε ότι θα μας προσφέρει τα πολυπόθητα οφέλη των παραδοσιακών προγραμμάτων γυμναστικής, αλλά χωρίς κόπο;

«Η εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης ή ισορροπίας πάνω σε μια τέτοια πλατφόρμα διεγείρει τις μυϊκές ίνες, με αποτέλεσμα να συστέλλονται και να χαλαρώνουν, κάτι που κάνει την άσκηση πιο αποτελεσματική», αναφέρουν οι Matthew Farrow, επίκουρος καθηγητής Ανατομίας & Μυοσκελετικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, και Hope Edwards, υποψήφια διδάκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι η προπόνηση σε πλατφόρμα δόνησης μπορεί να βοηθήσει άτομα με νευρολογικές παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν την κίνηση, όπως για παράδειγμα η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Αυξάνει τη νευρομυϊκή ενεργοποίηση και ως εκ τούτου θεωρείται ότι ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ μυών και νευρικού συστήματος, βελτιώνοντας την επικοινωνία τους και κατ’ επέκταση την κινητική λειτουργία και την ιδιοδεκτικότητα», εξηγούν οι ειδικοί.

Πλατφόρμες δόνησης για πιο γερά οστά

Όσον αφορά τη μυοσκελετική υγεία, «έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση σε πλατφόρμα δόνησης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα μυών και οστών, και να αυξήσει την οστική πυκνότητα. Έτσι, συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου πτώσεων και καταγμάτων, και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως η σαρκοπενία [σ.σ. η προοδευτική και γενικευμένη απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας και δύναμης]», συμπληρώνουν.

πλατφόρμες δόνησης
iStock

Στα οφέλη της συγκεκριμένης προπόνησης στη λειτουργικότητα των ηλικιωμένων, όταν συμπεριλαμβάνεται σε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, εστιάζουν πρόσφατες δημοσιεύσεις στα περιοδικά Archives of Physical Medicine and Rehabilitation και International Journal of Environmental Research and Public Health. Τρεις δεκαπεντάλεπτες προπονήσεις την εβδομάδα οδήγησαν σε βελτιώσεις στη λειτουργικότητα ακόμα κι εκείνων που δεν ασκούνταν τακτικά, με αποτελέσματα που διήρκησαν έως και 12 μήνες.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, οι πλατφόρμες δόνησης ίσως είναι χρήσιμες για την πρόληψη ή τη βελτίωση της οστεοπόρωσης. «Οι δονήσεις παράγουν ένα ηλεκτρικό φορτίο που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας – ακόμη και να βοηθήσει στο σχηματισμό νέων οστικών κυττάρων. Όλα αυτά βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη και τη σωματική λειτουργία», αναφέρουν.

Οι περιορισμοί στη χρήση τους

Αν και οι πλατφόρμες δόνησης έχουν πολλές δυνατότητες, δεν είναι η μαγική λύση που ψάχναμε. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή άσκηση, τουλάχιστον σε υγιείς ανθρώπους.

«Η προπόνηση σε πλατφόρμες δόνησης θεωρείται ασφαλής σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, συνιστάται να την αποφεύγουν άτομα με βηματοδότη, οι έγκυες, τα άτομα με κατάγματα και οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική ισχίου ή γονάτου», τονίζουν.

Υπάρχουν, επίσης, περιορισμένα στοιχεία για την επίδρασης της μακροχρόνιας χρήσης των συσκευών αυτών, ειδικά σε υψηλές συχνότητες. «Γνωρίζουμε ότι άτομα που εκτίθενται σε σοβαρούς κραδασμούς για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα, όπως νευρολογικά και μυοσκελετικά. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι συνεδρίες είναι σύντομες και γίνονται σε συχνότητες χαμηλές.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι σε πολλούς χώρους άθλησης οι προπονήσεις σε πλατφόρμα δεν περιλαμβάνονται στα βασικά πακέτα συνδρομών. Το κόστος τους δεν είναι αμελητέο κι έτσι πολλοί δεν είναι σε θέση να πληρώνουν έξτρα συνεδρίες κάθε εβδομάδα.

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που η τακτική άσκηση δεν είναι εφικτή, τότε μια πλατφόρμα δόνησης μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.