iStock

Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΔΙ

Έχεις παρατηρήσει πως τα πιο απολαυστικά φρούτα και λαχανικά είναι και τα πιο δύσκολα στο καθάρισμα; Το ρόδι, βέβαια, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Τι να πρωτοπεί κανείς για το πόσο ωφέλιμο είναι το ρόδι; Πλούσιο σε βιταμίνες (C και K), μέταλλα, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, ενώ σύμφωνα με έρευνα ο φυσικός χυμός του μπορεί να συμβάλλει και στην καλύτερη διάθεση.

Το ρόδι μπορεί να αξιοποιηθεί στις συνταγές σου με διάφορους τρόπους: να προστεθεί στη σαλάτα, στο μαγειρευτό κρέας, στο γιαούρτι ή τα δημητριακά. Να γίνει χυμός ή ακόμα και κόκτειλ. Ακόμα και η φλούδα του μπορεί να αξιοποιηθεί, αν την αποξηράνουμε, για να φτιάξουμε ένα φοβερό ρόφημα με αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τέλος, είναι ένα φρούτο ανθεκτικό που διατηρείται πολλές ημέρες, τόσο εκτός ψυγείου (αν το κρατήσουμε με το κλαδί του), όσο και εντός, αν το καθαρίσουμε και φυλάξουμε τους σπόρους του σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Πώς το καθαρίζουμε, όμως;

Πώς να καθαρίσεις εύκολα το ρόδι

Το ρόδι έχει πολύ ιδιαίτερη σύσταση, με χοντρή και σκληρή φλούδα και δεκάδες μικρούς κατακόκκινους σπόρους στο εσωτερικό που συγκρατούνται από μια λευκή μεμβράνη (το αγγλικό όνομά του, «pomegranate», προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «pomum» που σημαίνει μήλο και «granatus», δηλαδή με σπόρους). Βέβαια, δεν είναι τόσο εύκολο να το καθαρίσεις όσο ένα μήλο, αφού απαιτείται τεχνική για να αφαιρεθούν οι σπόροι του. Μπορείς να το κάνεις εύκολα αν ξέρεις τον τρόπο:

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να καθαρίσεις το ρόδι
iStock

– Διάλεξε το σωστό ρόδι

Τα ρόδια είναι «στην εποχή τους» τον Δεκέμβριο, ωστόσο και τους υπόλοιπους μήνες του χειμώνα θα τα βρεις στις λαϊκές αγορές. Για να μπορείς να τα καθαρίσεις εύκολα (και να τα απολαύσεις περισσότερο) φρόντισε να επιλέξεις αυτά που έχουν φτάσει στην πιο ώριμη φάση τους. Αυτό θα το καταλάβεις από το χρώμα τους, που δεν θα πρέπει να έχει καθόλου πράσινο, παρά να είναι βαθύ κόκκινο έως και μωβ σε σημεία. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι βαρύ – όσο πιο βαρύ, τόσο πιο ζουμερό θα είναι το ρόδι.

– Συγκέντρωσε τα σωστά εργαλεία

Για να κόψεις ένα ρόδι χωρίς κάποιο ειδικό μηχάνημα θα χρειαστείς:

  • Έναν δίσκο κοπής
  • Ένα μαχαίρι καθαρισμού φρούτων και λαχανικών
  • Μια ξύλινη κουτάλα (γίνεται με ένα κουτάλι σούπας)
  • Ένα φαρδύ μπολ
  • Προαιρετικά μια ποδιά (γιατί το ζουμί του από ρόδι βάφει)

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να καθαρίσεις το ρόδι
iStock

– Κόψε το ρόδι και καθάρισέ το από τα σποράκια του

Χάραξε το ρόδι κυκλικά γύρω από τον «ισημερινό» του, φροντίζοντας να μην κόψεις βαθιά μέσα στη φλούδα ώστε να μην «τραυματιστούν» τα σποράκια του. Φρόντισε να το χαράξεις από τη μία άκρη έως την άλλη.

Με τα δάχτυλά σου διαχώρισε το ρόδι σε δύο μέρη. Αν το ρόδι είναι ώριμο αυτό θα γίνει εύκολα.

Για να αφαιρέσεις τα σποράκια θα χρειαστείς το μπολ και την ξύλινη κουτάλα. Πάρε το μισό ρόδι, στρέψε το με τα σποράκια προς την παλάμη σου και με το πίσω μέρος της κουτάλας άρχισε να χτυπάς ρυθμικά την εξωτερική επιφάνειά του, έτσι ώστε τα σποράκια να πέφτουν ανάμεσα στα δάχτυλά σου και μέσα στο μπολ. Φρόντισε να το μετακινείς έτσι ώστε να «χτυπηθεί» παντού και να αφαιρεθούν από τη μεμβράνη όλα τα σποράκια. Κάνε το ίδιο και με το άλλο μισό.

Καθάρισε τα σποράκια στο μπολ από τυχόν λευκά κομματάκια μεμβράνης που έχουν απομείνει πάνω τους και αποθήκευσε ή απόλαυσέ τα, όπως προτείναμε παραπάνω!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.