iStock

ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΑ ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΑΒΓΟ;

Τα σωστά βρασμένα αβγά θέλουν κυρίως προσοχή στον χρόνο βρασίματος, ανάλογα με το πόσο μελάτα ή σφιχτά θέλουμε να είναι.

«Δεν ξέρει να βράσει ούτε αβγό», λένε για όποιον δεν έχει επαφή με τη μαγειρική και δεν μπορεί να κάνει ούτε το πιο απλό: ένα βραστό αβγό! Και αυτό όμως θέλει την τέχνη του και έχει μυστικά. Το πιο σημαντικό είναι να τηρήσουμε σωστούς χρόνους βρασίματος.

Ένα βραστό αβγό είναι πολύ θρεπτικό και χορταστικό. Εκτός απ’ το ότι μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή με λίγο ψωμί, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές συνταγές, από σάντουιτς, σαλάτες και ράμεν, μέχρι πίτες, ρολό κιμά κ.ά.

Οι χρόνοι που δίνουμε εδώ είναι για αβγά μεσαίου μεγέθους. Αν είναι μικρά ή αρκετά μεγάλα, οι χρόνοι θα χρειαστούν μια πολύ μικρή προσαρμογή.

ράμεν
iStock

Για να μην ραγίζουν τα αβγά

Ένα κλασικό πρόβλημα που έχουν πολλοί είναι ότι σπάνε σπάει κατά το βράσιμο και χύνεται μέρος από το ασπράδι στο νερό που βράζει.

Για να το αποφύγουμε αυτό, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και λίγο ξύδι στην κατσαρόλα με το νερό (πριν έρθει σε βράση). Ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι αρκεί ακόμα κι αν ραγίσει το αβγό, για να μη χυθεί το ασπράδι.

αβγά
iStock

Η διαδικασία του βρασίματος

Ο τρόπος που βάζουμε τα αβγά στην κατσαρόλα είναι επίσης σημαντικός για να μην σπάσουν και να βράσουν σωστά και ομοιόμορφα. Πρώτα τα τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα, όχι το ένα πάνω το άλλο! Χρειάζονται τον χώρο τους, γιατί θα αρχίσουν να τσουγκρίζονται μεταξύ τους κατά το βράσιμο.

Έπειτα, προσθέτουμε μπόλικο νερό από τη βρύση, να τα καλύπτει τουλάχιστον 1-2 δάχτυλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, σβήνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και τη μεταφέρουμε σε διπλανό μάτι της κουζίνας, που να μην είναι ζεστό. Έτσι, ελέγχουμε καλύτερα την ένταση του βρασμού και τους χρόνους για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι χρόνοι βρασίματος

  • Για μελάτα κρατάμε 4 λεπτά.
  • Για μέτρια μελάτα (ιδανικά για ράμεν) κρατάμε περίπου 6 λεπτά (θέλουμε να χύνεται ο κρόκος, απλά να είναι όλο πιο «δεμένο».
  • Για σφιχτά, με ωραίο κρεμώδη κρόκο, μετράμε 10 λεπτά.
  • Για πολύ σφιχτά (όπως αυτά που βάφουμε το Πάσχα) μετράμε 12 λεπτά.

Αφού περάσει ο χρόνος, βγάζουμε τα αβγά με μια τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε αμέσως σε ένα μπολ (ιδανικά μεταλλικό) που έχουμε γεμίσει με πάγο και κρύο νερό. Αυτό τα «σοκάρει» και σταματάει αμέσως το παραπάνω βράσιμο, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στο καθάρισμά τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.