Καρολίνα Δωρίτη

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Το εξαιρετικά θρεπτικό αβοκάντο είναι το βασικό υλικό για μια πανεύκολη κρύα σούπα, νόστιμη και χορταστική!

Η μόδα με τα αβοκάντο τα τελευταία χρόνια δεν είναι τυχαίο γεγονός. Μας κάνουν πολύ καλό, είναι νόστιμα, προσαρμόζονται εύκολα και με ευφάνταστους τρόπους σε χιλιάδες συνταγές, αντικαθιστούν το βούτυρο, γίνονται ντιπ, σούπες, χυμοί, σαλάτες, άλειμμα, μους, ψήνονται στον φούρνο, στη σχάρα, ταιριάζουν εξίσου υπέροχα με αβγά αλλά και με… σοκολάτα!

Επιπλέον, καλλιεργούνται και στην Ελλάδα, ειδικά στην Κρήτη, όπου η η ποιότητά τους είναι καταπληκτική – οπότε στηρίζουμε και την εγχώρια παραγωγή.

Μερικά tips για τα αβοκάντο:

  1. Συνήθως τα αγοράζουμε άγουρα, αλλά ωριμάζουν γρήγορα αν τα κλείσουμε σε χάρτινη σακούλα του μανάβη και μετά σε μια πλαστική σακούλα που θα κλείσουμε δένοντας κόμπο. Τον χειμώνα μπορούμε να τα κλείσουμε στη χαρτοσακούλα και να τα βάλουμε δίπλα στο καλοριφέρ.
  2. Όταν έχουμε ανοίξει ένα αβοκάντο, για να διατηρήσουμε το χρώμα του ζωντανό, προσθέτουμε χυμό λεμόνι ή λάιμ, και κλείνουμε αεροστεγώς σε δοχείο μαζί με το κουκούτσι του.
  3. Πολτοποιούμε με ένα παγάκι (το κρύο κρατάει το χρώμα του ζωντανό).

Δοκιμάστε αυτή την ελαφριά και δροσιστική σούπα και θα με θυμηθείτε! Είναι ιδανική για διατροφή, σερβίρεται όλες τις ώρες (την έχω φάει και για πρωινό), χορταίνει, γίνεται στο λεπτό και είναι πεντανόστιμη!

Συνταγή για vegan κρύα σούπα αβοκάντο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Vegan, Gluten-free

αβοκάντο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 άτομα

  • 500 γρ. αβοκάντο ώριμα
  • 200 γρ. γιαούρτι vegan greek style (με υφή στραγγιστού γιαουρτιού)
  • 6 κ.σ. χυμός λάιμ
  • 12-15 φύλλα δυόσμου
  • ½ κ.γ. sriracha ή λίγο πιπέρι καγιέν
  • 200-240 ml νερό
  • 1 παγάκι
  • αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • 2 ραπανάκια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 5-6 ντοματίνια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • ½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι, τον χυμό λάιμ και το παγάκι. Τα λιώνουμε καλά, προσθέτουμε τον δυόσμο και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει. Προσοχή να μην γίνει πολύ ρευστή!

αβοκάντο
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε αλάτι και την sriracha (ή το πιπέρι καγιέν), ανακατεύουμε καλά και αποθηκεύουμε σε δοχείο με καπάκι στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.

Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με τα κυβάκια λαχανικών και τα φυλλαράκια δυόσμου.