Unsplash Ben Mullins

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η ώρα των πανελληνίων έχει φτάσει και η καλή διατροφή είναι must! Υπάρχουν ορισμένες τροφές που ενισχύουν τη μνήμη και μπορούν να συμβάλλουν σε καλύτερες επιδόσεις.

Έφτασε η εποχή των εξετάσεων! Από πάντα θυμάμαι τον Ιούνιο ως τον «μήνα των εξετάσεων»: ξενόγλωσσα πτυχία, εξεταστικές πανεπιστημίου, σχολικές εξετασεις, μουσικοί ή αθλητικοί διαγωνισμοί και, η ναυαρχίδα όλων, οι πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι ο μήνας που θα πρέπει να «αποδείξει» κανείς τι έμαθε όλη τη χρονιά. Η ώρα της κρίσης, που λέμε.

Είναι η περίοδος που οι περισσότεροι έχουν επιδοθεί σε διαρκείς επαναλήψεις προκειμένου να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Γι’ αυτό κι εμείς κάναμε την έρευνά μας και συγκεντρώσαμε παρακάτω ορισμένες τροφές που ενισχύουν τη μνήμη και βοηθούν στο να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας σε φόρμα!

1. Τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ένα στοιχείο το οποίο είναι βασικό για καλή μνήμη: τα ω-3 λιπαρά οξέα. Για την ακρίβεια, τα λιπαρά ψάρια είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, σημαντικού δομικού στοιχείου του εγκεφάλου. Παίζουν ρόλο στην όξυνση της μνήμης και τη βελτίωση της διάθεσης, καθώς και στην προστασία του εγκεφάλου από τη γνωστική παρακμή. Στα λιπαρά ψάρια συγκαταλέγονται ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες.

ψάρια
Unsplash Gregor Moser

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια τείνουν να έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους. Η φαιά ουσία περιέχει τα περισσότερα από τα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και το συναίσθημα.

2. Τα μούρα

Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν το πιάτο μας να περιλαμβάνει ένα μείγμα από διαφορετικά φρούτα και λαχανικά που βοηθούν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα μας. Τα μούρα θα πρέπει να έχουν θέση στη διατροφή μας καθώς είναι πηγή βιταμινών και φυτικών ινών.

μούρα
Unsplash Mario Mendez

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα μούρα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες που οφείλονται στη γήρανση. Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι η κατανάλωση μούρων μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι φράουλες, τα μύρτιλα και τα βατόμουρα.

Ειδικότερα, τα μύρτιλα ή αλλιώς blueberries έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με ανασκόπηση 11 μελετών, τα blueberries θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και ορισμένων γνωστικών διεργασιών σε παιδιά και ηλικιωμένους ενήλικες.

3. Οι ξηροί καρποί

Και εκεί που κάθεστε στο γραφείο σας και μελετάτε για τις πανελλήνιες, ένα βαζάκι με διάφορους ξηρούς καρπούς είναι ό,τι πρέπει για να γεμίσετε ενέργεια!

καρύδια
Unsplash Raspopova Marina

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή και, όπως έχουν δείξει έρευνες, η κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας της καρδιάς. Παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια αρκετών ετών είχαν καλύτερη μνήμη σε σύγκριση με εκείνες που δεν έτρωγαν. Γενικά, οι ξηροί καρποί περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως τα υγιή λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Ε, τα οποία επιδρούν ευεργετικά στην υγεία του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καρυδιών με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης και της συγκέντρωσης.

4. Το μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει φυτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης Κ. Μελέτες σε ηλικιωμένους ενήλικες έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ με καλύτερη μνήμη και γνωστική κατάσταση. Επιπλέον, το μπρόκολο περιέχει διάφορες ενώσεις που του προσδίδουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες.

μπρόκολο
Unsplash Louis Hansel

5. Η μαύρη σοκολάτα

Τέλος, η τρέλα των πανελλήνιων εξετάσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μαύρη σοκολάτα! Αυτή ενισχύει τη μνήμη, τη διάρκεια συγκέντρωσης, τα αντανακλαστικά και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Ακόμη, τα φλαβονοειδή (ένα είδος φυτικών μεταβολιτών) που υπάρχουν στο κακάο μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία στον άνθρωπο, ενδεχομένως μέσω μηχανισμών όπως η αυξημένη εγκεφαλική ροή αίματος.

μαύρη σοκολάτα
Unsplash Charisse Kenion

Άλλες μελέτες έχουν καταλήξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο μπορεί να ωφελήσει τη λεκτική επεισοδιακή μνήμη (το είδος μνήμης που μας επιτρέπει να θυμόμαστε πράγματα που μας συνέβησαν) δύο ώρες μετά την κατανάλωση σε υγιείς νεαρούς ενήλικες σε σχέση με την κατανάλωση λευκής σοκολάτας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.