iStock

ΠΑΡΑΗΤΑΝ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ; ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

Αν έφαγες κάτι πικάντικο και το στόμα σου έχει πάρει φωτιά, οι συμβουλές που ακολουθούν ίσως σε βοηθήσουν να περιορίσεις το κάψιμο που νιώθεις.

Όλοι την έχουμε «πατήσει». Αποφασίζουμε να δοκιμάσουμε ένα πικάντικο πιάτο γιατί πιστεύουμε ότι το αντέχουμε, αλλά στην πρώτη κιόλας μπουκιά συνειδητοποιούμε ότι τελικά «δεν το ΄χουμε» και νιώθουμε ένα έντονο κάψιμο στο στόμα.

«Το κάψιμο αυτό προέρχεται από την καψαϊκίνη, μια χημική ουσία χωρίς θρεπτική αξία. Την ουσία αυτή δεν την γευόμαστε με τους κάλυκές μας, αλλά επιδρά απευθείας στις νευρικές απολήξεις που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σχεδόν σε όλο μας το σώμα», εξηγεί στην ιστοσελίδα EatingWell η Danielle Reed, ερευνήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια στον οργανισμό Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια.

Η αντίδρασή μας στην καψαϊκίνη εξηγεί σε έναν βαθμό τον λόγο ύπαρξής της. Τα πουλιά, σε αντίθεση με τα θηλαστικά, δεν την αισθάνονται ως θερμότητα. Μια από τις επικρατούσες θεωρίες υποστηρίζει ότι τα φυτά εξελίχθηκαν έτσι, ώστε τα πουλιά να μπορούν να φάνε τον καρπό τους και να βοηθήσουν στην πολλαπλασιασμό τους. Από την άλλη, η αίσθηση αυτή αποτρέπει τα θηλαστικά από την κατανάλωση του καρπού και την πρόκληση βλάβης στο φυτό.

Πώς θα σταματήσεις το κάψιμο στο στόμα

Δυστυχώς για εμάς που δεν αντέχουμε τα καυτερά, κανένα μαγικό φίλτρο δεν μπορεί να σβήσει τη φωτιά που μαίνεται στο στόμα μας. Όσα ποτήρια νερό κι αν πιούμε δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα, καθώς όπως εξηγούν ειδικοί από τη στιγμή που θα νιώσουμε τον πόνο/κάψιμο, οι ενώσεις έχουν ήδη περάσει μέσα μας.

κάψιμο στο στόμα
iStock

Οι πρακτικές που συνήθως εφαρμόζονται

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Η πιο κοινή σπιτική θεραπεία είναι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες (τις καζεΐνες) οι οποίες δεσμεύουν τα μόρια της καψαϊκίνης που δεν έχουν ήδη προσδεθεί σε έναν υποδοχέα, ουδετεροποιώντας τα. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, ξεπλένουμε την περίσσεια ποσότητα, αλλά δεν πρόκειται να ανακουφιστούμε από τον πόνο που ήδη νιώθουμε.
  • Ψωμί ή μέλι: Οι τροφές αυτές λειτουργούν στην πραγματικότητα ως περισπασμός. Το μάσημα του ψωμιού και η γλυκιά γεύση του μελιού μας αποσπούν εν μέρει την προσοχή από το κάψιμο που νιώθουμε.
  • Παγάκια: Για πιο άμεση ανακούφιση μπορούμε να βάλουμε στο στόμα μας ένα παγάκι και να το πιπιλήσουμε. Αν και το κάψιμο δεν οφείλεται σε αύξηση της θερμοκρασίας, θα νιώσουμε κάπως καλύτερα.

Αν τώρα θέλουμε να μειώσουμε λίγο την ένταση ενός πικάντικου φαγητού, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή για καλύτερα αποτελέσματα να διπλασιάσουμε την ποσότητα κάθε συστατικού της συνταγής, εξαιρώντας φυσικά αυτό που δίνει την πικάντικη γεύση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.