Καρολίνα Δωρίτη

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ DAUPHINOISE

Λεπτοκομμένες πατάτες στον φούρνο, με σκόρδο, μυρωδικά και κρέμα γάλακτος. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Υπάρχουν κάποια πιάτα από την παιδική μου ηλικία που έχουν στιγματίσει για πάντα τη γευστική μου παλέτα. Οι πατάτες dauphinoise είναι ένα από αυτά, χάρη στη σούπερ-μαγείρισσα μαμά μου, που το έφτιαχνε συχνά όταν ήμουν παιδί. Οι πατάτες dauphinoise ή gratin dauphinois προέρχονται από τη γαλλική κουζίνα. Πρόκειται για λεπτοκομμένες φέτες πατάτας, που ψήνονται στον φούρνο μέσα σε κρέμα αρωματισμένη με σκόρδο.

Ενώ η παραδοσιακή συνταγή κανονικά δεν περιέχει τυρί, οι περισσότερες εκδοχές που θα βρούμε βάζουν λίγη ελβετική γραβιέρα που ταιριάζει ωραία ή κάποιο άλλο τυρί, που θα σχηματίσει ωραία κρούστα από πάνω.

Είναι ένα πιάτο πολύ γευστικό. Δεν θα το πω ελαφρύ, αλλά θα το πω άκρως comforting. Ταιριάζει ως συνοδευτικό με πολλά, αλλά εμένα μου αρέσει πολύ να το απολαμβάνω ακόμα και μόνο του, με μια πράσινη σαλάτα στο πλάι. Εκτός από κρέμα γάλακτος, βάζω γάλα για να είναι το αποτέλεσμα πιο ελαφρύ. Αρωματίζω με θυμάρι, δάφνη, σκόρδο και προσθέτω λίγο σκόνη μουστάρδας, πάπρικα και μαύρο πιπέρι. Αν δεν έχετε σκόνη μουστάρδας μπορείτε να βάλετε λίγο μοσχοκάρυδο, το οποίο επίσης ταιριάζει υπέροχα.

Είναι ένα πιάτο vegetarian και χωρίς γλουτένη. Λεπτοκόβω τις πατάτες στο μαντολίνο, σαν τσιπς.

πατάτες dauphinoise

Τις βουτάω σε αρωματισμένο γάλα με κρέμα γάλακτος, να πάρουν γεύση και άρωμα, και τις τοποθετώ όμορφα στη σειρά σε βουτυρωμένο πυρέξ.

πατάτες dauphinoise

Δημιουργώ στρώσεις μέχρι περίπου τα μέσα του σκεύους και όχι ως πάνω. Αυτό είναι λίγο δικό μου «κόλλημα», γιατί το αποτέλεσμα μου φαίνεται πιο ευχάριστο και ελαφρύ.

Αν θέλουμε να μετατρέψουμε τη συνταγή σε vegan, είναι αρκετά εύκολο. Αντικαθιστούμε το κανονικό βούτυρο με βούτυρο vegan ή λάδι για να αλείψουμε το ταψί και επιλέγουμε ένα φυτικό γάλα πιο ουδέτερο σε γεύση, όπως αμυγδάλου, κινόας ή σόγιας, και φυτική κρέμα γάλακτος. Το τυρί επίσης μπορεί να είναι ένα αντίστοιχο τυρί vegan ή λίγη διατροφική μαγιά.

Η πατάτα γενικά σε συνταγές θέλει αλάτι, οπότε μην το φοβηθείτε αν σας αρέσει. Αρωματίζω το γάλα με λίγο αλάτι και πιπέρι, αλλά βάζω και λίγο ενδιάμεσα στις στρώσεις. Αν το αποφεύγετε, μπορείτε να παραλείψετε το επιπλέον αλάτι στις στρώσεις και να αρκεστείτε στο αλάτι στο γάλα μέσα στο οποίο θα ψηθούν.

Συνταγή για πατάτες dauphinoise

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
  • Gluten-free | Vegetarian

πατάτες dauphinoise
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες, ιδανικά με μαντολίνο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κόφτες κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί
  • 200 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
  • λίγο πιπέρι μαύρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • 3 κ.σ. τριμμένη ελβετική γραβιέρα, γραβιέρα Νάξου ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλείφουμε ένα πυρέξ με βούτυρο, κόβουμε μία σκελίδα σκόρδο στα δύο και αλείφουμε με αυτήν το πυρέξ. Την ίδια σκελίδα τη φυλάμε για να τη χρησιμοποιήσουμε μέσα στο γάλα.

Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το γάλα, την κρέμα, το κομμένο σκόρδο, ένα φύλλο δάφνης, ½ κ.γ. θυμάρι, αλάτι, πιπέρι μαύρο, ½ κ.γ. πάπρικα και ½ κ.γ. μουστάρδα σκόνη, ανακατεύουμε και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Φέρνουμε σε βράση και σβήνουμε τη φωτιά αφήνοντας το τηγάνι πάνω στο ζεστό μάτι.

Βάζουμε μέσα τις κομμένες πατάτες και τις αφήνουμε έτσι για 3 περίπου λεπτά. Με μία σπάτουλα ή λαβίδα μεταφέρουμε τις πατάτες στο πυρέξ σε σειρές, η μια να ακουμπάει πάνω στην άλλη. Όταν συμπληρωθεί η πρώτη στρώση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε από δημιουργώντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.

Τέλος τις περιχύνουμε με το γάλα, το οποίο πρέπει να τις σκεπάζει. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.

πατάτες dauphinoise

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με τρεις κ.σ. τυρί και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.