iStock

ΠΟΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Για να αποδώσει κανείς στη δουλειά, χρειάζεται ακμαίες τις εγκεφαλικές λειτουργίες της μνήμης, της συγκέντρωσης, της διαύγειας και της ηρεμίας. Μάθε ποια συστατικά θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις αποδοτικός και λειτουργικός στο απαιτητικό περιβάλλον της εργασίας.

Τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αποδώσει στη δουλειά, εκτός από ένα καλό, ανθρώπινο περιβάλλον και ένα φυσιολογικό ωράριο που σέβεται την προσωπική του ζωή; Ενέργεια, ικανότητα συγκέντρωσης, διαύγεια, μνήμη και αντοχές, γνωστικές δηλαδή λειτουργίες που εξαρτώνται από έναν ξεκούραστο και λειτουργικό εγκέφαλο.

Φυσικά, επειδή το μυαλό δεν είναι κάτι διαφορετικό από το σώμα, όπως παλιότερα μας δίδασκαν –με την έννοια ότι δινόταν περισσότερη έμφαση στην πνευματική απόδοση και όχι στις ανάγκες και την δραστηριότητα του σώματος–, οι γνωστικές μας λειτουργίες πάνε πακέτο με την καλή μας φυσική κατάσταση. Πράγμα που σημαίνει ότι για να αποδώσουμε στη δουλειά χρειαζόμαστε ένα σώμα ξεκούραστο και εξίσου λειτουργικό.

Μεσογειακή διατροφή VS junk food

Υπάρχουν όμως τροφές ή συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν σε όλη αυτή την προσπάθεια; Απλά μυστικά που ενδυναμώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες; Προτού δούμε ποια είναι αυτά, χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι το πρόχειρο φαγητό το οποίο συχνά προτιμάμε στη δουλειά, έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Αντίθετα, μια διατροφή βασισμένη στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής με έμφαση στη φυτοφαγία, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και προάγει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Εγκεφαλικές λειτουργίες
iStock

Τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ερευνητικά ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα ω-3, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην πνευματική και ψυχική υγεία. Υπάρχουν όμως και ορισμένα βότανα που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ο όρος σύμπλεγμα βιταμινών Β αναφέρεται σε ένα συνδυασμό 8 βιταμινών: Β1, Β2, Β3, Β6, φολικό οξύ, Β12 και βιοτίνη. Οι βιταμίνες αυτές, ανάμεσα σε άλλα, συμβάλλουν στον φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας στο σώμα, άρα διατηρούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας, συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και της ψυχικής διάθεσης και βοηθούν στη μείωση της κόπωσης.

Φακές, μοσχαρίσιο συκώτι, αρακάς, σπαράγγια, ηλιόσποροι, φασολάκια, αμύγδαλα, αβγά, μπρόκολο, σπαράγγια, σπανάκι, παντζάρι, τόνος, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μανιτάρια και αβοκάντο είναι μερικές από τις τροφές που μας τις προσφέρουν.

Βιταμίνη C

H βασική δύναμή της είναι η αντιοξειδωτική της δράση που ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό, ενισχύοντας την άμυνά του, χαρίζοντας ενέργεια και διάθεση και συμβάλλοντας στην ανανέωση των κυττάρων.

Είναι μάλιστα φορές που παίρνοντας μια βιταμίνη C μπορεί να νιώσεις αμέσως καλύτερα. Και ευτυχώς, η C υπάρχει σε αρκετές τροφές, κυρίως φρούτα και λαχανικά, εκτός από το πορτοκάλι.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε ως ισχυρό αντιοξειδωτικό κι αυτή έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται υπερτροφή και συστήνεται για την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Εγκεφαλικές λειτουργίες
iStock

Σελήνιο

Έρευνα που διεξήχθη από το Queensland Brain Institute απέδειξε ότι το σελήνιο ενισχύει τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου. Βρέθηκε μάλιστα ότι η πρόσληψη σεληνίου μπορεί να είναι ωφέλιμη σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, καθώς και σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις.

Σε κάποιον νεότερο, όμως, που έχει μια ισορροπημένη διατροφή, η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, καθώς το σελήνιο σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό. Η πιο πλούσια σε σελήνιο τροφή είναι τα Brazilian Nuts, ενώ σελήνιο βρίσκεται επίσης στα δημητριακά, το κρέας και τους ξηρούς καρπούς.

Ακετυλο-L-καρνιτλινη (ACL)

Πρόκειται για ένα αμινοξύ το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τα τμήματα εκείνα που σχετίζονται με τη μνήμη. Σύμφωνα με τις έρευνες, η συμπληρωματική χορήγησή του φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη και τις μαθησιακές δυσκολίες λόγω ηλικίας.

Gingko Biloba

Το βότανο που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προάγει την υγεία της καρδιάς δεν θα μπορούσε να μην ωφελεί και τη μικροκυκλοφορία του εγκεφάλου. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και επουλώνει ταχύτερα εγκεφαλικούς τραυματισμούς, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνάψεων. Μειώνει επίσης την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων και θεωρείται ότι βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.