iStock

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΙΔΡΩΝΕΙΣ;

Η εφίδρωση δεν προκαλείται μόνο από τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη άσκηση, αλλά και από συγκεκριμένες τροφές. Δες ποιες είναι αυτές.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη άσκηση προκαλούν εφίδρωση. Μια ακόμη αιτία, όμως, μπορεί να είναι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. «Η έντονη εφίδρωση όταν προκαλείται από την κατανάλωση τροφών εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο και τον λαιμό», αναφέρει η διατροφολόγος Yasi Ansari. «Με την εφίδρωση το σώμα προσπαθεί να ρίξει τη θερμοκρασία που ανέβασε από την κατανάλωση τροφής».

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει 2 έως 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο το σώμα, σύμφωνα με τη International Hyperhidrosis Society. «Οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι αυτοί που παράγουν τον ιδρώτα όταν το σώμα μας ανεβάζει θερμοκρασία», αναφέρει η Dr. Dee Anna Glaser, δερματολόγος και πρόεδρος της International Hyperidrosis Society. «Ο κύριος στόχος αυτού του ιδρώτα είναι να ψύξει το σώμα εξατμίζοντας το υγρό και απελευθερώνοντας θερμότητα».

Όταν τρως ή πίνεις πράγματα που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος ή αναγκάζουν το σώμα να εργάζεται πιο σκληρά για τη διαδικασία της πέψης, αυτό μπορεί να διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες και να σε κάνει να ιδρώνεις περισσότερο. Αν και κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών υπάρχουν κάποιες οι οποίες ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες περισσότερο από άλλες.

1. Οι πικάντικες τροφές

Η καψαϊκίνη, που περιέχεται για παράδειγμα στις καυτερές πιπεριές, προκαλεί επιπλέον εφίδρωση. «Η καψαϊκίνη συνδέεται με νευρικούς υποδοχείς, οι οποίοι μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλό μας που κάνουν τον οργανισμό  να ανεβάζει θερμοκρασία. Το σώμα μας τότε προσπαθεί να την κατεβάσει με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε», εξηγεί η Amy Kimberlain, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι διαφορετικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά το πόσο καυτερή μπορεί να είναι μια τροφή. «Κάποιος μπορεί να μην αντέχει ακόμη και τις αρκετά ήπιες πιπεριές, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να καταναλώνει εξαιρετικά πικάντικα φαγητά χωρίς να καίγεται. Κάθε άτομο είναι μοναδικό και αντιδρά διαφορετικά στις καυτερές τροφές».

Ποιές τροφές σε κάνουν να ιδρώνεις
iStock

2. Τα ζεστά φαγητά και ροφήματα

Η κατανάλωση ενός ζεστού καφέ ή μιας ζεστής σούπας μπορεί να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σου. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, οι αδένες απελευθερώνουν ιδρώτα για να δροσίσει το σώμα καθώς εξατμίζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην αύξηση της απώλειας θερμότητας και να μας δροσίσει. Ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι αληθινό.

Ποιές τροφές σε κάνουν να ιδρώνεις
iStock

3. Το αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στην επιδερμίδα. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι αναψοκοκκινίζουν στο πρόσωπο όταν πίνουν αλκοολούχα ποτά. «Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έξαψη στην επιδερμίδα και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία οδηγεί σε έντονη εφίδρωση», εξηγεί η Ansari. «Αν κάποιος συνεχίζει να καταναλώνει αλκοόλ χωρίς να τρώει, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, τρέμουλο και εφίδρωση».

Ποιές τροφές σε κάνουν να ιδρώνεις
iStock

4. Η καφεΐνη

Τροφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη (όπως ο καφές, το μαύρο τσάι και τα ενεργειακά ποτά) διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες. «Αν πρόκειται για ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ, η θερμότητά του συμβάλλει επίσης στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και μπορεί να αυξήσει την εφίδρωση», αναφέρει η Kimberlain.

5. Το κρέας

Η πέψη των κρεάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (όπως οι μπριζόλες και το ψητό κρέας) απαιτεί περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να διασπαστούν από τον οργανισμό, και επομένως αυξάνει την εφίδρωση.

Ένας τρόπος για να μειώσεις την εφίδρωση είναι να καταναλώνεις πολλά υγρά, ώστε ο οργανισμός σου να είναι συνεχώς ενυδατωμένος και να μην καταφεύγει στην εφίδρωση.

Τροφές που μειώνουν την εφίδρωση είναι το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί και όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο σύμφωνα με την Kimberlain. Επίσης οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι εύκολες στην πέψη και δεν αναγκάζουν το σώμα να καταβάλλει ιδιαίτερη ενέργεια για να χωνέψει με αποτέλεσμα να ιδρώνει. Επειδή όμως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, το σημαντικό είναι να παρακολουθείς ποιες τροφές σού προκαλούν εφίδρωση και να τις αποφεύγεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.