Unsplash Alekon pictures

ΠOΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Υπάρχουν τροφές που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού; Ποιες είναι αυτές; Τι είναι καλό να βγάλεις από το πιάτο σου και τι να βάλεις;

Η διατροφή είναι ένας παράγοντας που συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το καλό είναι ότι σε σημαντικό βαθμό περνάει από το χέρι σου προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά. Το αν θα συμβάλλεις στη μείωση ή την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου, εξαρτάται από τις τροφές που θα βάλεις στο πιάτο σου.

Το 23% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να αποφευχθεί με τις κατάλληλες προληπτικές παρεμβάσεις (διατροφή, άσκηση), καθώς το 8% οφείλονται στην παχυσαρκία και άλλο ένα 8% στην κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και ελάχιστη καθημερινή άσκηση και μια υγιεινή διατροφή μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης, βοηθούν στη μείωση της κόπωσης που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια των θεραπειών, αλλά και μετά από αυτές, και περιορίζουν τις πιθανότητες υποτροπής της νόσου.

Υπάρχουν τροφές που σχετίζονται με τη πρόληψη του καρκίνου του μαστού και φαίνεται να βοηθούν κατά τη διάρκεια των θεραπειών, καθώς και μετά την ολοκλήρωσή τους. Ποιες είναι αυτές:

Τι να βάλεις στο πιάτο σου

1. Προτίμησε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε πολυφαινόλες (π.χ. ρόδι, κόκκινο σταφύλι, ντομάτες, μπρόκολο, γλυκοπατάτες, κόκκινο κρεμμύδι, μοβ λάχανο), αλλά και μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, η ρίγανη, το δενδρολίβανο. Εκτός από πολυφαινόλες, περιέχουν και άλλα φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πoιες τροφές σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Unsplash Jene Yeo

2. Δώσε έμφαση στα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι), που περιέχουν σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη έχει φανεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνοντας τόσο το μέγεθος όσο και τον αριθμό των διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων.

3. Πιες πράσινο τσάι. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, η δύναμή του κρύβεται στις επιγαλοκατεχίνες, που φαίνεται να παρεμποδίζουν κυτταρικές διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία όγκων.

4. Πρόσθεσε κουρκουμά στο πιάτο ή το ρόφημά σου. Το μπαχαρικό αυτό περιέχει κουρκουμίνη, ένα ενεργό συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που δρα κατά του καρκίνου σε πολλαπλά επίπεδα.

Πoιες τροφές σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Unsplash Osha Key

5. Μην ξεχνάς τα λιπαρά. Το ελαιόλαδο έχει προστατευτική δράση, χάρη στις πολυφαινόλες και την ολεοκανθάλη που περιέχει. Ομοίως και ο λιναρόσπορος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε α-λινολεϊκό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η υπερδύναμή του, ωστόσο, βρίσκεται στις λιγνάνες, στοιχεία με αντιοιστρογονική δράση, που… φρενάρουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Το μαυροκούκι διαθέτει, επίσης, αντικαρκινική δράση, κυρίως χάρη στην ικανότητά του να τροποποιεί μια από τους πιο σημαντικές οδούς επικοινωνίας των καρκινικών κυττάρων (i-nos signalling pathway).

Πoιες τροφές σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Unsplash Alexis Antoine

Τροφές που καλό είναι να αποφεύγεις

1. Η πρωτεΐνη θέλει προσοχή. Για αρχή, καλό είναι να μειώσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Επίσης, όταν το ψήνεις σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνονται ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες, που θεωρούνται υπαίτιες για την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου. Προτίμησε ψάρια και μάλιστα τα λιπαρά, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

2. Στις τροφές που δεν βοηθούν όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνεται το αλκοόλ, που καλύτερα να το αποφύγεις. Ακόμα και 10 γρ. τη μέρα (το 1/3 μιας μεζούρας) συσχετίστηκαν με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 5% σε προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και κατά 9% σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

3. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες δρα προστατευτικά, κυρίως σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού επιμηκύνοντας τα χρόνια επιβίωσης.

Η Κορίνα Καραδήμου είναι διατροφοπαθητικός (Dip CNM, mBANT, mBSIO) με εξειδίκευση στην υποστήριξη ασθενών που πάσχουν από καρκίνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.