iStock

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΧΙ

Μια διαιτολόγος αποκαλύπτει ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγεις και ποιες να προτιμάς, αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τα νεφρά σου.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: οι νεφροί, τα ζωτικά όργανα που φιλτράρουν το αίμα, «φιλτράρουν» επίσης τις τροφές που καταναλώνουμε, απομακρύνοντας τα περιττά θρεπτικά συστατικά και παράγοντας ούρα. Όταν όμως υπάρχει νεφρική νόσος, ορισμένα από αυτά τα συστατικά μπορεί να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, σε συνδυασμό με μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης, τακτική άσκηση και αντιμετώπιση των υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να διατηρήσουμε τα νεφρά μας σε καλή λειτουργία.

Σε περίπτωση νόσου των νεφρών, απαιτείται ειδική δίαιτα με προσεκτικά επιλεγμένες τροφές, που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξής της. Σε άρθρο της στην ιστοσελίδα της Cleveland Clinic, η διαιτολόγος Susan Meyer γράφει για ορισμένα από τα τρόφιμα που ωφελούν τη νεφρική λειτουργία, καθώς και εκείνα που καλό είναι να αποφεύγουμε. Η δίαιτα που χρειάζεται να ακολουθεί ένας άνθρωπος με νεφρική νόσο σχετίζεται κυρίως με τον περιορισμό τροφίμων που δεν ωφελούν τους νεφρούς. Στα πρώτα στάδια, το ζητούμενο είναι η μείωση των μερίδων και της συνολικής ποσότητας φαγητού.

Φρόντισε τα νεφρά σου με αυτές τις τροφές

Κάποια τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και η πρωτεΐνη, μπορούν να συμβάλλουν σε μια συνολικά υγιεινή διατροφή. Και πάλι, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

τροφές και νεφρά
iStock

– Κόκκινες πιπεριές

Πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, οι κόκκινες πιπεριές είναι χαμηλές σε κάλιο, φώσφορο και νάτριο. Αν πάσχεις από νεφρική νόσο, η μείωση της πρόσληψης καλίου, φωσφόρου και νατρίου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρισή της. Η Meyer προτείνει να καταναλώνεις 1/2 φλιτζάνι την ημέρα. Μπορείς να τις συνδυάσεις με κρέας, ζυμαρικά, φαγητά κατσαρόλας, να τις βάλεις σε σαλάτες ή να τις καταναλώσεις ως σνακ βουτώντας τις σε κάποιο ντιπ.

– Μούρα

Είναι χαμηλά σε θερμίδες και ζάχαρη, πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι επίσης χαμηλά σε νάτριο, φώσφορο και κάλιο. Μισό φλιτζάνι την ημέρα αρκεί και μπορείς να τα καταναλώσεις ως σνακ, σε σαλάτες ή δημητριακά, ή να τα προσθέσεις σε μάφιν, τηγανίτες, βάφλες ή smoothies.

– Ψάρια

«Τα ψάρια είναι εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και περιέχουν ωφέλιμα αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα», εξηγεί η ειδικός. Αν και περιέχουν μέτριες ποσότητες καλίου και φωσφόρου, ορισμένα ψάρια (π.χ. σολομός, μπακαλιάρος, τόνος) είναι χαμηλά σε νάτριο. Συνιστάται η κατανάλωσή τους 2 με 3 φορές την εβδομάδα, σε μερίδες 60–90 γρ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ.

Πες «όχι» σε αυτές τις τροφές για το καλό των νεφρών σου

Αν πάσχεις από νεφρική νόσο, είναι σημαντικό να ελέγχεις την πρόσληψη νατρίου, καλίου και φωσφόρου. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς γιατρό ή διαιτολόγο.

– Όχι σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Το νάτριο είναι βασικό συστατικό του αλατιού και στην περίπτωση νεφρικής νόσου είναι από τα πρώτα που πρέπει να περιοριστούν. «Όσο περισσότερο υγρό υπάρχει στο σώμα, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψουν η καρδιά και οι νεφροί για να το αποβάλουν». Η μείωσή του απαιτεί χρόνο, αλλά είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της πάθησης.

– Όχι σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά, το κάλιο μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα και να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα. Πλούσια σε κάλιο τρόφιμα είναι, για παράδειγμα, τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, το αβοκάντο, οι ντομάτες, η κολοκύθα, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά πίτουρου κ.ά. Όσον αφορά τις πατάτες, απαιτούν ειδικό χειρισμό. Χρειάζεται να τις καθαρίσεις, να τις κόψεις σε μικρά κομμάτια και να τις μουλιάσεις σε άφθονο νερό για ώρες. Έπειτα, πετάς το νερό αυτό και τις μαγειρεύεις πάλι σε άφθονο νερό.

τροφές και νεφρά
iStock

– Όχι σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο

«Ο φώσφορος είναι συνήθως το τελευταίο μέταλλο που δημιουργεί πρόβλημα», τονίζει η Meyer. «Όταν φτάνετε στο στάδιο 4 και πλησιάζετε την αιμοκάθαρση, οι νεφροί δεν τον φιλτράρουν πλέον αποτελεσματικά» και η συσσώρευσή του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τα οστά, απομακρύνοντας το ασβέστιο από αυτά.

Τα γαλακτοκομικά είναι η κύρια πηγή φωσφόρου, γι' αυτό περιόρισέ το γάλα σε 1 φλιτζάνι την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείς να καταναλώνεις 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 40 γρ. τυρί ημερησίως. Περιόρισε, ακόμα, σε 1 φλιτζάνι την εβδομάδα τα ξηρά φασόλια, λαχανικά όπως μπρόκολο, μανιτάρια, λαχανάκια Βρυξελλών, χόρτα, και σε 1 μερίδα την εβδομάδα τα δημητριακά πίτουρου, σιταριού, βρώμης και την γκρανόλα.

«Αν ζήσουμε αρκετά, οι νεφροί όλων μας είναι προγραμματισμένοι να... αποτυγχάνουν. Αλλά για όσους η λειτουργία των νεφρών επιδεινώνεται πιο γρήγορα, η σωστή διατροφή μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά», καταλήγει η Meyer.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.