Καρολίνα Δωρίτη

ΠΟΙΟ RICOTTA TOAST; ΒΑΛΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ, ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΠΡΩΙΝΟ

Το ricotta toast γίνεται έμπνευση για να φτιάξουμε το τέλειο καλοκαιρινό –και όχι μόνο– πρωινό, αλλά με ένα δικό μας τυρί: ανθότυρο ή γλυκιά μυζήθρα.

Τελευταία, τα ricotta toasts δίνουν και παίρνουν στα social media. Γλυκά, αλμυρά, πικάντικα, ξινά, όπως θες τα κάνεις! Και γιατί ρικότα; Δηλαδή, αν θες, βάλε ρικότα! Εγώ πάντως πάω σε Κρητικό μπακάλικο κοντά στο σπίτι μου, στο κέντρο της Αθήνας, και παίρνω φρέσκο ανθότυρο ή γλυκιά μυζήθρα, που δεν τα αλλάζω με κανένα συσκευασμένο τυρί.  Άσε που τα απολαμβάνω και με το ολόδικό μου χειροποίητο ψωμί του τοστ χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη!

Πώς τα φτιάχνουμε: Κατ’ αρχάς κόβουμε μια ωραία και λεπτή φέτα ψωμί. Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο ψωμί κομμένο σε φέτες.

Το φρέσκο ανθότυρο είναι μαλακό και αφράτο. Το απλώνουμε στο ψωμί με μαχαίρι, να είναι πλούσιο! Από πάνω ταιριάζουν πολλά και διάφορα φρούτα. Όσο καλοκαιριάζει, όλο και αυξάνονται οι επιλογές, π.χ. με ροδάκινα τον Ιούλιο και σύκα τον Αύγουστο γίνεται ένα όνειρο!

Εδώ χρησιμοποιώ φράουλες, ακτινίδιο, μύρτιλα και σμέουρα. Το μέλι είναι βασικό συστατικό και μπορούμε επιπλέον να βάλουμε διάφορα εξτρά, όπως ξηρούς καρπούς, σουσάμι, κανέλα, τριμμένο μπισκότο, γύρη και ό,τι τραβάει η καρδιά μας – ή βρούμε στο ντουλάπι! Δοκιμάστε το και θα ξεχάσετε τις μαρμελάδες!

Συνταγή για «ricotta toast» με ψωμί, ανθότυρο, φρούτα και μέλι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Vegetarian

ricotta toast
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 3 φέτες

  • 3 φέτες ψωμί του τοστ
  • 120 γρ. φρέσκο ανθότυρο ή γλυκιά μυζήθρα
  • 4-5 φρέσκιες φράουλες, κομμένες οι μισές σε φέτες και οι μισές σε καρέ
  • 7-8 μύρτιλα, μισά ολόκληρα και μισά κομμένα στη μέση
  • ½ ακτινίδιο, κομμένο σε φέτες (τέταρτα)
  • 3-4 σμέουρα, κομμένα στη μέση
  • κανέλα
  • γύρη
  • 1 κ.σ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • σουσάμι
  • 3-4 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο

Εκτέλεση

Αλείφουμε το τυρί στις φέτες ψωμιού. Σε μεγάλες βάζω περίπου 40 γρ. τυρί. Στην πρώτη βάζουμε κομμένες φράουλες, 1 κουταλιά γλυκού μέλι, τα καρύδια και πασπαλίζουμε στο τέλος με κανέλα.

ricotta toast
Καρολίνα Δωρίτη

Στην επόμενη βάζουμε ακτινίδιο, προσθέτω λίγα ολόκληρα μύρτιλα, το μέλι και ½ κ.γ. γύρη.

Στην τρίτη βάζουμε φρούτα του δάσους, σμέουρα, φράουλες και μύρτιλα. Προσθέτουμε μέλι, κανέλα και σουσάμι.

Σερβίρουμε αμέσως!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.