iStock

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι το 2030, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως θα πάσχουν από παχυσαρκία. Αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2010, με επιπτώσεις που θα δοκιμάσουν τα συστήματα υγείας κάθε χώρας. Τι προβλέπεται για την Ελλάδα;

Η παχυσαρκία εμφανίζεται στις μέρες μας όλο και συχνότερα. Αποτελεί ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, αυξάνει τα προβλήματα υγείας και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση του προσδόκιμου ζωής. Μια νέα έρευνα του World Obesity Atlas έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες εκτιμήσεις σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση του World Obesity Atlas, μέχρι το 2030 προβλέπεται ότι 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 7 άντρες θα πάσχει από παχυσαρκία. Το ποσοστό αυτό αναλογεί σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2010.

Μεγαλύτερα ποσοστά σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα

Οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την ανάσχεση της αύξησης της παχυσαρκίας. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η παχυσαρκία αυξάνεται ταχύτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα επόμενα οκτώ χρόνια, ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία προβλέπεται να τριπλασιαστεί στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, συγκριτικά με το 2010.

Τα δυσοίωνα πορίσματα τις έρευνας έκαναν τη διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (WOF) Johanna Ralston να απευθύνει έκκληση προς τους πολιτικούς ηγέτες και τους υπεύθυνους στους τομείς της υγείας, ώστε να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουν αναλόγως.

«Οι αριθμοί στην έκθεσή μας είναι σοκαριστικοί, αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το πόσο ανεπαρκής είναι η απάντησή μας», δήλωσε η Ralston. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τώρα είναι η ώρα για συντονισμένη, αποφασιστική και ανθρωποκεντρική δράση προκειμένου να αναστρέψουμε την κατάσταση σχετικά με την παχυσαρκία.

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι, για την ακρίβεια το 47%, είναι πιθανόν να είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2030.

Επιπλέον, το World Obesity Atlas κατατάσσει τις χώρες και με βάση την ετοιμότητά τους για την παχυσαρκία, ανάλογα δηλαδή με το πόσο προετοιμασμένα και εξοπλισμένα είναι τα συστήματα υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι πιο προετοιμασμένες είναι οι χώρες με υψηλά εισοδήματα, ενώ οι λιγότερο προετοιμασμένες είναι οι χώρες με τα χαμηλά-μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της παχυσαρκίας στους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς.

παχυσαρκία
iStock

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 102 εκατομμύρια άντρες και 113 εκατομμύρια γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας μέχρι το 2030. Προβληματισμό εγείρει και η κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται να έχουμε υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 10 ευρωπαϊκών χωρών που εκτιμάται ότι θα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στις γυναίκες και στα παιδιά (5 έως 19 ετών) μέχρι το 2030. Όσον αφορά τα παιδιά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η υψηλότερη θέση, μαζί με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία.

Αναφορικά με τη γενικότερη εικόνα της χώρας, το ποσοστό των ενηλίκων με παχυσαρκία μέχρι το 2030 εκτιμάται πολύ υψηλό και ανέρχεται στο 31,4%. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας των ενηλίκων από το 2010 έως το 2030 θεωρείται μέτριος, σε ποσοστό 1,5%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για το ίδιο διάστημα στα παιδιά είναι μεγάλος, σε ποσοστό 2,1%.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι στην παγκόσμια κατάταξη ετοιμότητας αναφορικά με την παχυσαρκία η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά καλή θέση, και συγκεκριμένα 28η σε σύνολο 183 χωρών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.