ΠΟΣΑ ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ… ΠΟΛΛΑ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΙΔΙΚΟΙ
Ναι, όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Νέα ανασκόπηση αναδεικνύει για πρώτη φορά τη μετρήσιμη ποσότητα που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.
Πιθανότατα θα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων δεν αποτελεί ιδανική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή που θα οδηγήσει στη μακροζωία. Οι επεξεργασμένες τροφές έχουν συνδεθεί με δυσλειτουργίες σε διάφορα συστήματα του οργανισμού, ακόμη και με την εμφάνιση καρκίνου, αλλά οι μελέτες για την επικινδυνότητά τους δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Φυσικά, υπάρχουν διάφορα στάδια επεξεργασίας, πολύ συχνά και για λόγους συντήρησης. Εμείς θα μιλήσουμε για τις υπερεπεξεργασμένες τροφές που θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες. Τα ευρήματα των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα αναδεικνύουν δεκάδες τρόπους με τους οποίους αυτές οι τροφές επηρεάζουν την υγεία μας, ενώ γίνονται προσπάθειες να αναδειχθούν και οι τρόποι που μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους με προσεκτική επιλογή και ενημέρωση για τα επιβλαβή συστατικά που κρύβονται πίσω από αυτά.
Πρόσφατα δεδομένα αναδεικνύουν πλέον με μετρήσιμο τρόπο ότι η ποσότητα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνουμε μπορεί να συνδεθεί με αρνητικές εκβάσεις στην υγεία. Αυτό προκύπτει από μια συστηματική ανασκόπηση που παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, στη Σιγκαπούρη, η οποία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος για υπέρταση, αλλά και καρδιαγγειακά επεισόδια, καρκίνο, πεπτικές παθήσεις, θνησιμότητα και άλλα, αυξάνεται με κάθε 100 γραμμάρια εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.
«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πολύ αλάτι και άλλα μη θρεπτικά συστατικά, παρουσιάζοντας χαμηλή διατροφική πυκνότητα, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες», δήλωσε το τμήμα καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Sun Yat-sen Memorial του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Guangzhou της Κίνας.
Πώς μπορούν να συμβάλλουν αρνητικά στην υγεία;
Στην ανασκόπηση αναφέρονται ορισμένοι τρόποι με τους οποίους τα προϊόντα αυτά μπορεί να συμβάλλουν σε δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία. Για παράδειγμα, φαίνεται να συμβάλλουν στην απορρύθμιση του προφίλ των λιπιδίων του αίματος, να μεταβάλλουν τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, να ευνοούν την παχυσαρκία, να προκαλούν συστηματική φλεγμονή, να επιδεινώνουν το οξειδωτικό στρες και να εξασθενούν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Τα ευρήματα είναι βασισμένα σε 41 παγκόσμιες έρευνες που αφορούσαν συνολικά 8.286.940 ενήλικες ασθενείς, και εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και των αποτελεσμάτων για την υγεία πριν από τον Απρίλιο του 2024.
Συνήθη παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
Μερικά παραδείγματα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το συσκευασμένο ψωμί που παράγεται στο εμπόριο, τα ζαχαρούχα ποτά, τα πατατάκια, τα συσκευασμένα μπισκότα και άλλα είδη που περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα χρώματα και ενισχυτικά γεύσης.
Κάθε 100 γρ. επιπλέον υπερεπεξεργασμένης τροφής που καταναλώνουμε ημερησίως συσχετίστηκε με:
- 14,5% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης
- 5,9% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων
- 1,2% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
- 19,5% υψηλότερο κίνδυνο παθήσεων του πεπτικού συστήματος
- 2,6% υψηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικών διαταραχών, διαβήτη και διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Για τους λόγους αυτούς, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλά σε πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο και ανθυγιεινά λίπη, ενώ είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, βασικές βιταμίνες και άλλα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρξουν αυστηρότεροι κανονισμοί ώστε να επισημαίνονται πάνω στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οι κίνδυνοι που ενέχουν για την υγεία του ανθρώπου. Αντίστοιχα, οι ίδιοι οι καταναλωτές οφείλουν για το καλό τους να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα διατηρεί και θα ενισχύει τη συνολική υγεία και ευεξία.