unsplash Heather Barnes

ΠΟΣΑ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΝΗΜΗ 

Η προσθήκη κράνμπερι στην καθημερινή μας διατροφή φαίνεται να συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Μέχρι το 2050, το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αποτελείται από την ηλικιακή ομάδα των 60+, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από καλή ποιότητα ζωής.

Η ηλικία είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου για πολλές χρόνιες και εκφυλιστικές νευρολογικές παθήσεις, γι’ αυτό και η διατήρηση της ποιότητας ζωής όσο περνούν τα χρόνια αποτελεί πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται βρετανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της East Anglia, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition και εστιάζει στις νευροπροστατευτικές δυνατότητες των κράνμπερι.

Τα κράνμπερι και η μνήμη μας

«Η άνοια αναμένεται να επηρεάσει περίπου 152 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο μέχρι το 2050. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσουμε παρεμβάσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής και θα μπορούσαν να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, καθώς και στη μείωση της επιβάρυνσής της», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ David Vauzour.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη φλαβονοειδών σχετίζεται με επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας. Τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες και προανθοκυανιδίνες έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία», συμπλήρωσε. Οι παραπάνω ουσίες είναι αυτές που δίνουν στα μούρα το κόκκινο, μπλε ή μοβ τους χρώμα.

Πόσα κράνμπερις χρειάζεται να φάμε για καλύτερη μνήμη
unsplash Μelissa di Rocco

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 60 γνωστικά υγιείς ενήλικες ηλικίας 50 έως 80 ετών, εστίασε στα οφέλη της κατανάλωσης κράνμπερι στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη χοληστερόλη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατανάλωνε καθημερινά για 12 εβδομάδες σκόνη cranberry σε ποσότητα που αντιστοιχούσε σε ένα φλιτζάνι ή 100 γρ. φρέσκα κράνμπερι. Η άλλη ομάδα λάμβανε ένα εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της μνήμης που αφορά γεγονότα που συνέβησαν (τη λεγόμενη επεισοδιακή μνήμη), της νευρικής λειτουργίας και της αιμάτωσης του εγκεφάλου. «Διαπιστώσαμε ότι όσοι κατανάλωσαν τη σκόνη κράνμπερι παρουσίασαν βελτιωμένη κυκλοφορία βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το οξυγόνο και η γλυκόζη, σε μέρη του εγκεφάλου που υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία», εξήγησε ο Δρ Vauzour.

Πέρα, όμως, από τις παραπάνω αλλαγές, η κατανάλωση κράνμπερι είχε και έξτρα μπόνους. Η ίδια ομάδα παρουσίασε σημαντική μείωση στα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης, που συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση. Φαίνεται, δηλαδή, ότι τα κράνμπερι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αγγειακή υγεία και εν μέρει να συμβάλλουν στη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου και κατά συνέπεια της γνωστικής λειτουργίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.