iStock

ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ;

Το φαγητό της προηγούμενης ημέρας αποδεικνύεται σωτήριο όταν δεν έχεις προλάβει να μαγειρέψεις. Πόσες ημέρες, όμως, μπορεί να διατηρηθεί ένα μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Τα φαγητά που περισσεύουν και φυλάμε στο ψυγείο μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια τις ημέρες που δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε. Έτσι συμβάλλουμε επίσης στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ εξοικονομούμε και χρήματα. Ωστόσο, τα περισσότερα τρόφιμα είναι ευπαθή ακόμα και υπό συνθήκες ψύξης, και αυτό μπορεί να μας προκαλεί ανησυχία ως προς την ασφάλειά τους.

Πόσο καιρό, λοιπόν, μπορούν να διατηρηθούν τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και ποιος είναι καλύτερος τρόπος να τα αποθηκεύουμε; Οι ειδικοί στη χημεία τροφίμων εξηγούν.

Πώς πρέπει να καταψύχονται τα τρόφιμα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, τόσο το μαγειρεμένο όσο και το έτοιμο φαγητό που θέλουμε να κρατήσουμε για μια άλλη μέρα θα πρέπει να καταψύχονται μέσα στις δύο πρώτες ώρες του μαγειρέματος. Η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την οδηγία είναι ότι το μαγειρεμένο φαγητό μπαίνει στη «ζώνη κινδύνου» ως προς την θερμότητα έπειτα από αυτές τις δύο ώρες, άρα τότε αρχίζουν να αναπτύσσονται επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

φαγητό στο ψυγείο
iStock

Σύμφωνα με την καθηγήτρια χημείας τροφίμων Margarethe Cooper, από το Πανεπιστήμιο της Arizona, «υπό άριστες συνθήκες το βακτήριο E.coli μπορεί να διπλασιάζεται σε ένα φαγητό εκτός ψυγείου ανά 20 λεπτά, έπειτα από αυτό το δίωρο. Έτσι, αν δεν καταψυχθεί άμεσα για να σταματήσει την ανάπτυξή του, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του φαγητού».

Η ειδικός τονίζει, βέβαια, ότι αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, το φαγητό θα πρέπει να καταψύχεται ακόμα νωρίτερα, ενδεχομένως και στη μία ώρα.

Πώς να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σωστά στο ψυγείο

«Αν πρόκειται να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο σύντομα, η αποθήκευσή του μπορεί να γίνει στο ψυγείο, σε ένα δοχείο ιδανικά από γυαλί που να κλείνει αεροστεγώς». Αυτό τουλάχιστον προτείνει η  Nicole Richard, ερευνήτρια και ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων του Πανεπιστημίου Rhode Island, η οποία συνιστά και το να τυλίγουμε τα τρόφιμα σφιχτά με ειδική μεμβράνη . Αυτές οι τεχνικές τα προφυλάσσουν από βακτήρια και περιορίζουν την διάχυση οσμών μέσα στο ψυγείο.

Τυπικά, τα φαγητά που περισσεύουν μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες, ειδικά αν βρίσκονται σε σωστό δοχείο. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, έπειτα αυτό το διάστημα υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν διακριτά από την εικόνα ή τη γεύση του φαγητού.

φαγητό
iStock

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα: Τα ψαρικά δεν θα πρέπει να διατηρούνται για πάνω από τρεις μέρες. Ειδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο τόνος, αλλά και το καλαμάρι, θέλουν περισσότερη προσοχή. Αντίθετα, τα μαγειρεμένα τρόφιμα όπως το χοιρινό μπορούν να μείνουν στο ψυγείο έως και 7 ημέρες. Γενικά, τα επεξεργασμένα κρέατα που έχουν συντηρητικά έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πόσο αντέχουν στο ψυγείο κοινά μαγειρεμένα τρόφιμα

 • Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 3-4 ημέρες
 • Πίτσα: 3-4 μέρες
 • Κιμάς: 1-2 ημέρες
 • Μπιφτέκια: 1-2 ημέρες
 • Γαλοπούλα: 1-2 ημέρες
 • Μπέικον: 1 εβδομάδα
 • Ρύζι: 3-4 ημέρες
 • Ζυμαρικά: 3-4 ημέρες
 • Βρασμένα αβγά: 1 εβδομάδα
 • Πουρές πατάτας: 3-4 ημέρες
 • Σούπα: 3-4 ημέρες

Αν πιστεύετε, ότι δεν θα προλάβετε να καταναλώσετε τα παραπάνω τρόφιμα εντός των ημερών αυτών, είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, όπου μπορούν να παραμείνουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα (αν και είναι πιθανό να «χάνουν» σε γεύση όσο περνά ο καιρός). Καλό είναι να κολλάτε μία ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης στο δοχείο του φαγητού για να γνωρίζετε πόσο καιρό έχει μείνει εκεί. Έχετε στο μυαλό σας, πάντως, ότι η κατάψυξη μπορεί να χαλάσει την ποιότητα ενός τροφίμου, αλλά δεν θα σας βάλει σε κίνδυνο αναφορικά με την ανάπτυξη βακτηριδίων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.