iStock

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΡΩΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Μπορεί το κοτόπουλο να αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας; Νέα έρευνα ρίχνει φως στη σχέση κατανάλωσης και υγείας.

Κοτόπουλο σερβίρεται στα τραπέζια όλου του κόσμου, καθώς πέρα από μια γρήγορη λύση είναι και θρεπτική διατροφική επιλογή. Ανάλογα με το πώς έχουμε επιλέξει να το μαγειρέψουμε, αυξάνεται και ο δείκτης της απόλαυσης.

Οι γυμναστηριακοί τύποι –και δη αυτοί που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα– το προτιμούν μόνο με τα βασικά. Και το τρώνε σε μεγάλες ποσότητες κάθε εβδομάδα.

Πρόσφατα, βέβαια, δημοσιεύτηκε μελέτη που προειδοποιεί ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κοτόπουλου την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας –από όλες τις αιτίες– και τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικού καρκίνου. Πόση είναι η μεγάλη ποσότητα; Θα το δούμε αφού πρώτα θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κόκκινο κρέας είναι «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Πόσο κοτόπουλο αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας;
iS

Πάμε τώρα και στην επικίνδυνη ποσότητα όσον αφορά το κοτόπουλο. Οι Ιταλοί ερευνητές είδαν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από 300 γραμμάρια κοτόπουλο την εβδομάδα έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με όσους τρώνε λιγότερα από 100 γραμμάρια (λίγο περισσότερο από μία μερίδα). Ιδιαίτερα στους άντρες, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 61%.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 5.000 μεσήλικες Ιταλούς, οι οποίοι απάντησαν σε έρευνες σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Φάνηκε πως η κατανάλωση λευκού κρέατος (βλ. κουνέλια και πουλερικά) ήταν υψηλότερη σε όσους πέθαναν από γαστρεντερικούς καρκίνους (π.χ. καρκίνος του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, του στομάχου, του οισοφάγου και του ορθού). Τα πουλερικά αντιπροσώπευαν το 33% της πρόσληψης λευκού κρέατος.

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, τα στοιχεία έδειξαν ότι:

  • Η κατανάλωση 100 έως 200 γραμμαρίων πουλερικών την εβδομάδα συσχετίζεται με 65% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με άλλους καρκίνους.
  • Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάνω από 300 γραμμάρια πουλερικών κάθε εβδομάδα είχαν 127% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Στους άντρες ο κίνδυνος αυξήθηκε σε 161%.

Τα ευρήματα αναφέρουν και ότι στους συμμετέχοντες ηλικίας 83 ετών που κατανάλωναν λιγότερα από 100 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα περιοριζόταν στο μισό σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες.

Πόσο κοτόπουλο αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας;
iStock

Ρόλο παίζει και πώς μαγειρεύουμε το κοτόπουλο

Στη δημοσίευση της έρευνας αναφέρεται ότι ο τρόπος που μαγειρεύουμε το κοτόπουλο μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στην υγεία μας. Το λευκό κρέας που μαγειρεύεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες (π.χ. ψήσιμο στη σχάρα ή στο μπάρμπεκιου) ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να σχηματίσει υψηλά επίπεδα παραγόντων που προκαλούν γενετική μετάλλαξη – και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού σωλήνα.

Κάτι άλλο που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι πως η μεγαλύτερη κατανάλωση λευκού κρέατος παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο θνησιμότητας ακόμα και όταν ανήκει σε μία από τις συνιστώμενες δίαιτες για συνολική υγεία.

Οι συγγραφείς έγραψαν: «Πιστεύουμε ότι είναι ωφέλιμο να είναι μετριασμένη η κατανάλωση πουλερικών και να εναλλάσσεται με άλλες εξίσου πολύτιμες πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι τα ψάρια. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε περισσότερο στις μεθόδους μαγειρέματος, αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες και τους παρατεταμένους χρόνους μαγειρέματος».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.