iStock

ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Αν δεν θες να επιστρέψεις από τις διακοπές του Πάσχα με παραπάνω κιλά και ένα μόνιμο φούσκωμα δες τι να προσέχεις κατά τη νηστεία και μετά.

Πέρα από τον λατρευτικό της σκοπό, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει και μια ιδανική ευκαιρία να τραφούμε για μερικές ημέρες κάπως πιο «υγιεινά», με την έννοια ότι θα αποτοξινωθούμε από το κρέας. Αυτό στο μυαλό των περισσότερων από εμάς συχνά μεταφράζεται ως «η εβδομάδα της μακαρονάδας». Θεωρούμε, δηλαδή, ότι αφήνοντας στην άκρη τη μία «βασική» μας τροφή, είναι ευκαιρία να στραφούμε στην άλλη – στον υδατάνθρακα.

Κατ’ επέκταση, οδηγούμαστε διατροφικά σε μια σειρά προβλημάτων, που οπωσδήποτε συνδέονται και με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Όταν η νηστεία τελειώσει και επανέλθουμε στο κρέας, στα γιορταστικά τραπέζια τα λίπη, το αλάτι και η ζάχαρη κάνουν πάρτι! Φτάνει, λοιπόν, η Δευτέρα του Πάσχα και εξαιτίας όλων αυτών που τόσο πολύ και τόσο άτσαλα έχουμε φάει, νιώθουμε χάλια.

Ζητήσαμε από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Δέσποινα Παπαδοπούλου να μας υποδείξει πού «πέφτουμε έξω» τόσο κατά τη διάρκεια της νηστείας όσο και μετά την Ανάσταση, προκειμένου φέτος να τα πάμε καλύτερα.

Τα διατροφικά λάθη που κάνουμε στη νηστεία και μετά
iStock

Τι λάθη κάνουμε κατά τη νηστεία και μετά, με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος το Πάσχα;

Λάθος #1: Χάνουμε ενδιάμεσα γεύματα

«Στην προσπάθειά μας να νηστέψουμε, αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα γεύματα, δηλαδή το δεκατιανό και το απογευματινό, τα οποία προς νηστείας θα μπορούσαν να είναι π.χ. ένα τοστ, ένα αβγό ή ένα φρούτο», λέει η ειδικός, εξηγώντας ότι αυτό δημιουργεί δύο προβλήματα:

  1. Διατροφικά κενά που προκαλούν υπεκατανάλωση τροφής.
  2. Μείωση κατανάλωσης βιταμινών και πρωτεΐνης, και αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων την ώρα των κυρίως γευμάτων.

Η κ. Παπαδοπούλου εξηγεί πως όταν αφαιρούμε γεύματα από τη διατροφή μας, ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση υπογλυκαιμίας και σταδιακά εξάντλησης, με αποτέλεσμα να αποζητά απλούς υδατάνθρακες και γενικά τροφές που θα αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια.

Έτσι, την ώρα του γεύματος καταλήγουμε να τρώμε π.χ. πολύ ψωμί ή κράκερ, μακαρόνια, τροφές που αυξάνουν απότομα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα τη γλυκόζη στο αίμα, μα όταν αυτό σύντομα μετά πέσει, χάνεται μαζί και η ενέργεια, οπότε νιώθουμε πιο κουρασμένοι.

Τα διατροφικά λάθη που κάνουμε στη νηστεία και μετά
iStock

Τι προτείνει η διατροφολόγος: «Να μη χάνουμε ενδιάμεσα γεύματα. Να τρώμε κάτι σχεδόν ανά τρίωρο, όσο χρειάζεται ο οργανισμός για την πέψη, και να μην ξεχνάμε ως ενδιάμεσο γεύμα το φρούτο, που έχει μεν υδατάνθρακες, ώστε να παίρνουμε ενέργεια, αλλά και φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρησή της, ενώ είναι χαμηλό σε θερμίδες».

Ενδεικτικά προτείνει το εξής νηστίσιμο διατροφικό πλάνο:

  • Πρωινό: Μέλι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, μπανάνα πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης, φυτικό τυρί ή τόφου, ντοματίνια.
  • Ενδιάμεσα σνακ: Δαμάσκηνα, χουρμάδες, ξηροί καρποί, κουλούρι Θεσσαλονίκης, χαλβάς –αν θέλουμε κάτι γλυκό– περί τα 70-100 γρ.
  • Μεσημεριανό: Μακαρονάκι με χταποδάκι, λαχανικά με τόφου, γαρίδες με κινόα και λαχανικά, ριζότο με μανιτάρια, χορτόπιτα, αγκινάρες με πατάτες, όσπρια.
  • Απογευματινό: Φρούτα με ξηρούς καρπούς, φυτικό γιαούρτι με μέλι.
  • Βραδινό: Τορτίγια με χούμους και ψητά λαχανικά, πατατοσαλάτα με λαχανικά και γαρίδες, κάπαρη και αβοκάντο, σαλάτα με βραστά λαχανικά, καβουράκια και vegan μαγιονέζα.

Λάθος #2: Ακολουθούμε μια μονοφαγική δίαιτα

«Οι περισσότεροι, επειδή δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν άλλους συνδυασμούς, τις μέρες της νηστείας τρώνε κάθε μέρα τα ίδια: Μακαρόνια, ρύζι, πατάτα. Δηλαδή, κυρίως υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα αφενός να αυξάνουν πολύ τις θερμίδες, αφετέρου να λείπουν από τη διατροφή άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια για τις καθημερινές απαιτήσεις», λέει η κ. Παπαδοπούλου.

Τι προτείνει η διατροφολόγος: Η πρότασή της είναι τις ημέρες της νηστείας να συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με θαλασσινά, με λαδερά, με όσπρια, οπότε να υπάρχει μεγάλη ποικιλία και πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από διάφορες πηγές. «Και, βέβαια, να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών σε διάφορες μορφές, π.χ. ψητά μανιτάρια ή βραστά κολοκύθια και καρότα», σημειώνει. «Το μυστικό, λοιπόν, για να μην αυξήσουμε την κατανάλωση θερμίδων είναι να υπάρχει ισορροπία σε φυτική πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και ακόρεστο (καλό) λίπος εστιάζοντας στην ποικιλία βιταμινών μέσα από τα τρόφιμα".

Λάθος #3: Πριν και μετά τη νηστεία τρώμε πολύ παραπάνω αλάτι και ζάχαρη

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει παρατηρηθεί οι άνθρωποι να αυξάνουμε το βάρος μας μετά τις διακοπές του Πάσχα. «Αυτό, πέρα από τους αυξημένους υδατάνθρακες που αναφέραμε παραπάνω, συμβαίνει για έναν ακόμα λόγο: Ειδικά τις ημέρες των γιορτών αυξάνουμε πολύ την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης. Το αλάτι ούτως ή άλλως βρίσκεται στα λιπαρά κρέατα που θα φάμε από την Ανάσταση και μετά, ενώ σίγουρα δεν θα λείψουν από τα τραπέζια τα γλυκά. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθουμε τρομερά πρησμένοι τις ημέρες εκείνες» λέει η κ. Παπαδοπούλου.

Τι προτείνει η διατροφολόγος: «Μετά τα εορταστικά τραπέζια και τις εξόδους καλό είναι να μην μπούμε σε ζύγιση, καθώς το σώμα χρειάζεται τον χρόνο του να αποφορτιστεί από κατακρατήσεις. Χωρίς πανικό και ακρότητες ξεκινάμε ένα πλάνο διατροφής που θα περιέχει τα πάντα και όχι μόνο το κλασικό "ψητό με σαλάτα". Προσοχή: Δεν κόβουμε γεύματα, γιατί αυτό θα δημιουργήσει το αντίθετο αποτέλεσμα. Απλά επανερχόμαστε στην ισορροπημένη μας διατροφή όσο πιο σύντομα γίνεται».

Τα διατροφικά λάθη που κάνουμε στη νηστεία και μετά
iStock

Λάθος #4: Μετά τη νηστεία το… ξεκοίλιασμα, και μετά ξανά νηστεία

Η κ. Παπαδοπούλου μου εξηγεί ότι ένα ακόμα λάθος των ημερών του Πάσχα είναι ότι «πιστεύουμε πως προκειμένου να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας από τη διατροφική κραιπάλη, πρέπει να στερηθούμε για μερικές ημέρες θερμίδες και τροφές. Μας πιάνει το άγχος να χάσουμε γρήγορα τυχόν κιλά που πήραμε και έτσι μειώνουμε γεύματα. Αυτό είναι λάθος, γιατί όταν ξαφνικά τρώμε πολύ κάτω του φυσιολογικού μας, έχουμε μεγάλο θερμιδικό έλλειμα. Το σώμα τότε θεωρεί ότι βρίσκεται σε υποσιτισμό, μπλοκάρει και "τρώει" από μυϊκό ιστό.».

Τι προτείνει η διατροφολόγος: Όπως είπαμε και παραπάνω, μπαίνουμε σύντομα στην κανονική, ισορροπημένη μας διατροφή με 4-5 γεύματα (μαζί με τα ενδιάμεσα) και όλες τις κατηγορίες τροφών (ψάρι, λαδερό, όσπριο, λευκό κρέας, ένα κόκκινο κρέας την εβδομάδα και αβγά). Επιπλέον, αυξάνουμε την κατανάλωση νερού για να φύγουν τυχόν κατακρατήσεις που προκλήθηκαν από το αυξημένο αλάτι, αλλά αυξάνουμε και τη σωματική μας δραστηριότητα. Ακόμα κι αν δεν γυμναζόμαστε, φροντίζουμε να περπατάμε περισσότερο αυτές τις μέρες».

Η κ. Παπαδοπούλου επισημαίνει ότι η παραπάνω δραστηριότητα τις ημέρες μετά το Πάσχα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα αν δεν αποτελεί τρόπο ζωής και αν στοχεύουμε μόνο στο να «κάψουμε» θερμίδες – «τι να κάψεις με λίγο περπάτημα όταν έχεις κάνει κατάχρηση θερμίδων και ιδιαίτερα από βουλιμία και όχι καθαρό αίσθημα πείνας;» μου λέει χαρακτηριστικά. Στόχος είναι να δημιουργούμε «μια καλή συντήρηση του μεταβολισμού και πάνω απ'όλα να ακούμε το σώμα μας (να σταματάμε στον κορεσμό) και τις ανάγκες μας. Να μη μειώνεται, δηλαδή, η ενεργειακή μας δαπάνη και να μη βαλτώνει το σώμα».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.