iStock

ΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την κατανάλωση μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών μπορεί να είναι πιο σοβαρές από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Φρουκτόζη, σακχαρίνη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, είναι μόνο μερικές από τις γλυκαντικές ύλες, ή αλλιώς υποκατάστατα ζάχαρης, που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα διάφορα τρόφιμα. Η αλήθεια είναι ότι η κουλτούρα των «zero calories» ή αλλιώς «μηδέν θερμίδων» και των light προϊόντων έχει καθιερωθεί εδώ και μερικά χρόνια, αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τα προϊόντα με λίγες ή χωρίς καθόλου θερμίδες.

Λίγο καιρό μετά την είδηση ότι τα προστιθέμενα σάκχαρα και τα μη θρεπτικά γλυκαντικά σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά έχουν αυξηθεί πολύ κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, μια νέα έρευνα φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις γλυκαντικές ουσίες. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ και η οποία υποδηλώνει ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την κατανάλωση μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών μπορεί να είναι πιο σοβαρές από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Μάλιστα, ένα από τα βασικά πορίσματα της έρευνας ήταν ότι ορισμένα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες ίσως μπορούν να επηρεάσουν την αντοχή στη γλυκόζη μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

γλυκαντικά
iStock

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Οι ερευνητές χώρισαν του συμμετέχοντες σε ομάδες και έπειτα ζήτησαν να καταναλώσουν διαφορετικά γλυκαντικά.

  • Μια ομάδα έλαβε διαφορετικές γλυκαντικές ουσίες (όπως φακελάκια με στέβια, σουκραλόζη, ασπαρτάμη) σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αποδεκτά επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης.
  • Μια ομάδα να καταναλώσει μόνο γλυκόζη.
  • Σε μια ομάδα δεν έδωσαν κανένα συμπλήρωμα.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράφουν την πρόσληψη τροφής και τη σωματική δραστηριότητα μέσω μιας εφαρμογής, αλλά η υπόλοιπη διατροφή τους δεν ελεγχόταν, κάτι που θεωρήθηκε προβληματικό.

Έπειτα από σωματικές μετρήσεις, αιματολογικές εξετάσεις, δείγματα μικροβιώματος από κόπρανα και το στόμα που λάμβαναν οι ερευνητές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα.

γλυκαντικά
iStock

Τα γλυκαντικά προκαλούν αλλαγές στο μικροβίωμα

Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα Δρ Eran Elinav, επικεφαλής του τμήματος συστημικής ανοσολογίας του Ινστιτούτου Weizmann, «σε άτομα που κατανάλωναν τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, μπορέσαμε να εντοπίσουμε πολύ διακριτές αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία των μικροβίων του εντέρου και των μορίων που εκκρίνουν στο περιφερικό αίμα. Αυτό φάνηκε να υποδηλώνει ότι τα μικρόβια του εντέρου στον ανθρώπινο οργανισμό ανταποκρίνονται μάλλον σε καθένα από αυτά τα γλυκαντικά».

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γλυκαντικές ουσίες σακχαρίνη και η σουκραλόζη επηρέασαν σημαντικά την αντοχή στη γλυκόζη σε υγιείς ενήλικες.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και την αντοχή των ατόμων στη γλυκόζη, καθιστώντας κάποιον επιρρεπή στον διαβήτη. Η έρευνα αυτή αλλάζει τα δεδομένα για τα μη θρεπτικά γλυκαντικά συστατικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν μάλλον περισσότερες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από όσες ενδεχομένως πιστεύαμε.

Και τι σημαίνουν, όμως, αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα; Όπως δήλωσε ο Δρ Elinav, οι κλινικές επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι αλλαγές στον άνθρωπο παραμένουν άγνωστες και αξίζουν μελλοντικές μακροπρόθεσμες μελέτες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.