iStock

ΤΑ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Φρούτα όπως τα μήλα και τα βατόμουρα περιέχουν ένα φλαβονοειδές που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης ενός γηριατρικού συνδρόμου το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους.

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με το παλιό καλό ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Κάποιοι εξακολουθούν να ακούνε αυτό το επιχείρημα και στην ενήλικη ζωή τους προκειμένου να πεισθούν να ξεκινήσουν μια υγιεινή διατροφή.

Η παραπάνω φράση –που άλλοι αγαπούν και άλλοι μισούν– δεν βγήκε τυχαία. Τα μήλα περιέχουν ένα σωρό θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, που τα καθιστούν μια εξαιρετική τροφή.

Ένας ακόμα λόγος που αξίζει να τρώμε μήλα

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε έναν ακόμα λόγο για τον οποίο αξίζει να τρώμε μήλα: αυτά περιέχουν φλαβονόλες, έναν τύπο φλαβονοειδών που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου ευθραυστότητας, το οποίο αφορά κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) την τρίτη ηλικία και σχετίζεται με απώλεια μυών, αντοχής, (ίσως) βάρους και γενικής φυσικής κατάστασης.

Ειδικότερα, τροφές όπως τα μήλα και τα βατόμουρα περιέχουν κερκετίνη, μια βασική φλαβονόλη που καταπολεμά το σύνδρομο της ευθραυστότητας και η οποία βρίσκεται και σε άλλα φρούτα αλλά και σε διάφορα λαχανικά, φύλλα, σπόρους και δημητριακά. Στην προαναφερθείσα έρευνα η υψηλότερη πρόσληψη κερκετίνης ήταν το φλαβονοειδές που είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με την πρόληψη της ευθραυστότητας.

βατόμουρα
Freepik

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η «ευθραυστότητα», ένα γηριατρικό σύνδρομο όπως η σαρκοπενία, εμφανίζεται περίπου στο 10% έως 15% των ηλικιωμένων ενηλίκων και οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων, αναπηρίας, νοσηλείας και θνησιμότητας. Για την πρόληψη του συνδρόμου, οι διατροφικές συστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην πρόσληψη πρωτεϊνών, όμως όπως φαίνεται υπάρχουν και άλλες τροφές που έχουν οφέλη για την υγεία.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι για κάθε 10 mg υψηλότερης πρόσληψης φλαβονολών ανά ημέρα, οι πιθανότητες εμφάνισης [του συνδρόμου] ευθραυστότητας μειώνονταν κατά 20%. Τα άτομα μπορούν εύκολα να καταναλώνουν 10 mg φλαβονολών την ημέρα, δεδομένου ότι ένα μήλο μεσαίου μεγέθους έχει περίπου 10 mg φλαβονολών», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

μήλα και βατόμουρα
Fresh fruit iStock
Fresh fruit

Το σύνδρομο της ευθραυστότητας δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους

Βέβαια, το σύνδρομο της ευθραυστότητας δεν αποτελεί μια κατάσταση που αφορά μόνο τους ηλικιωμένους. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία έδειξε ότι η «ευθραυστότητα» μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 40 ετών ενός ατόμου. Μάλιστα, οι ερευνητές λένε ότι η «προ-ευθραυστότητα» εμφανίζεται στο 45% των ατόμων ηλικίας 40-49 ετών, ποσοστό περίπου ίδιο με αυτό των ατόμων ηλικίας 70-75 ετών που την εμφανίζουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.