ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΦΑΚΕΣ BELUGA
Έχετε σκεφτεί ποτέ να συνδυάσετε κοτόπουλο με φακές και μάλιστα μαύρες; Με αυτόν τον τρόπο το πιάτο γίνεται πρωτότυπο, θρεπτικά ολοκληρωμένο, χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε πρωτεΐνη και πολύ-πολύ νόστιμο.
Το κοτόπουλο δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μια ζωική πρώτη ύλη που μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους και δίνει σίγουρο αποτέλεσμα. Σε αυτή τη συνταγή, η «πρωτοτυπία» είναι ο συνδυασμός με τις μαύρες φακές beluga, που χαρακτηρίζονται ως το «χαβιάρι» της φακής.
Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και φυλλικό οξύ. Οι μαύρες είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά με πολλαπλά οφέλη, όπως η τόνωση της μνήμης. Στις ανθοκυανίνες, τις οποίες βρίσκουμε επίσης στα κεράσια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα κ.ά., οφείλεται το ιδιαίτερο μαύρο χρώμα που έχουν οι φακές Βeluga.
Τις φακές γενικά έχουμε συνηθίσει να τις τρώμε σούπα ή σε σαλάτες. Τα τελευταία χρόνια τις συναντάμε σε πολλά χορτοφαγικά πιάτα, καθώς αντικαθιστούν ικανοποιητικά το κρέας. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να τις απολαύσουμε με αμέτρητους δημιουργικούς και υγιεινούς τρόπους.
Η κρύα λεμονάτη σάλτσα γιαουρτιού που πλαισιώνει τη συνταγή δίνει δροσιά στο πιάτο και δένει όμορφα τις φακές με το κοτόπουλο.
Συνταγή για κοτόπουλο με μαύρες φακές Beluga και σάλτσα γιαουρτιού
- Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
- Χρόνος προετοιμασίας: 60-70 λεπτά
- Χωρίς γλουτένη
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλο (με κόκαλο), κομμένα σε 4 μερίδες (περίπου 180 γρ. το κάθε κομμάτι)
- 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά καρέ
- 300 γρ. μαύρες φακές beluga
- ½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 400 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο, και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
- 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 3-4 κ.σ. χυμός λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τις φακές.
Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα ανακατεύοντας για 2 περίπου λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, την πιπεριά, τη δάφνη και το δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τις φακές.
Ρίχνουμε το κύμινο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι.
Αφήνουμε τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να γίνουν «al dente». Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε τη δάφνη και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού (ή και παραπάνω, αν το προτιμάμε).
Για το κοτόπουλο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο, κατά προτίμηση μαντεμένιο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις μερίδες του κοτόπουλου, πρώτα από την πλευρά της πέτσας.
Ψήνουμε για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.
Γυρίζουμε ξανά τα κομμάτια με την πλευρά της πέτσας προς τα πάνω και βάζουμε στον φούρνο . Αν το τηγάνι μας δεν είναι κατάλληλο για φούρνο, μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψάκι μαζί με τα υγρά του. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ξύσμα και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, τον υπόλοιπο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε πιάτα και τα συνοδεύουμε με τις φακές και τη σάλτσα γιαουρτιού. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο σερβίρισμα.