iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Γίνεται λόγος τελευταία για τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας και τη συμβολή τους στην απώλεια βάρους, όμως μην ξεκινήσεις να τα καταναλώνεις πριν ενημερωθείς για τις πιθανές παρενέργειες.

Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία χρόνια από τον χώρο του αθλητισμού, ως πηγή ενέργειας που απορροφάται ταχύτερα από τον οργανισμό συγκριτικά με άλλες πηγές, με αποτέλεσμα να αποτελούν ιδανικό καύσιμο για αθλήματα παρατεταμένης αντοχής, όπως ο αγώνας δρόμου και η ποδηλασία.

Ο αθλητής που τα λαμβάνει, δηλαδή, εξοικονομεί το γλυκογόνο που παράγεται φυσικά στους μυς  και αυξάνει χάρη στην ενέργειά τους την αντοχή και τις επιδόσεις του.

Την ίδια ώρα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του βάρους και του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των φλεγμονών. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή οι συγκεκριμένες ουσίες ενισχύουν τη θερμογένεση, αυξάνουν δηλαδή τη θερμοκρασία στο σώμα και μαζί τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Είναι, λοιπόν, από τις ουσίες που έχει νόημα να συμπεριλάβει κανείς στη διατροφή του, αν προσπαθεί να χάσει βάρος;

Τι είναι τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας και πού βρίσκονται;

Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας είναι ένας τύπος λιπαρού οξέος που, σε αντίθεση με τα τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας, διασπάται εύκολα, απορροφάται ταχέως από το σώμα και κατευθύνεται κατευθείαν στο ήπαρ, όπου χρησιμοποιείται αμέσως για ενέργεια ή μετατρέπεται σε κετόνες για χρήση ως εναλλακτική πηγή καυσίμου.

Πολύ λίγες τροφές περιέχουν φυσικά αυτά τα τριγλυκερίδια. Μία από αυτές είναι το μητρικό γάλα, ενώ σε όσες μπορεί να καταναλώσει ένας ενήλικας είναι το έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, λαμβάνονται μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι είναι τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας που βοηθούν στην απώλεια βάρους
iStock

Είναι ωφέλιμα το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο;

Το λάδι καρύδας είναι τα τελευταία χρόνια από τις πολύ δημοφιλείς τροφές, καθώς χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κετογονική δίαιτα. Μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με τα οφέλη του στην υγεία καταλήγουν σε ανάμεικτα αποτελέσματα: Από τη μία φαίνεται πράγματι να οδηγεί σε απώλεια βάρους, χάρη στη σύστασή του που μεταβολίζεται γρήγορα, ενώ μειώνει και το αίσθημα πείνας. Από την άλλη, έχει βρεθεί πως περιέχει κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης κακής χοληστερόλης) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όσο για το φοινικέλαιο, είναι από τις τροφές που οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια συνιστούν να αποφεύγουμε, αφενός επειδή έχει χαμηλή θρεπτική αξία, αφετέρου επειδή είναι επίσης πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το λάδι καρύδας. Επίσης, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με τη φλεγμονή και τον καρκίνο.

Να πάρω τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας για να χάσω βάρος;

Οι μελέτες συμφωνούν ότι τα εν λόγω λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη διαδικασία απώλειας βάρους μέσω της αυξημένης ενεργειακής δαπάνης και της οξείδωσης των λιπιδίων. Συγκεκριμένα, μελέτη του 2015 έδειξε ότι «η αντικατάσταση των τριγλυκεριδίων μακράς αλυσίδας (π.χ. το ελαιόλαδο) με τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας στη διατροφή θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει μέτριες μειώσεις στο σωματικό βάρος και τη σύνθεση χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα λιπιδικά προφίλ».

Ωστόσο, για να μην υπάρξει κίνδυνος παρενεργειών (π.χ. κράμπες, ναυτία και διάρροια), η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται σε περιορισμένη και ελεγχόμενη δοσολογία, πάντα υπό την καθοδήγηση διατροφολόγου και σε συνδυασμό με την κατάλληλη, ισορροπημένη δίαιτα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.