iStock

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΕ ΤΣΑΪ ΜΑΤΣΑ

Μια δημοσιογράφος που άφησε στην άκρη για έναν μήνα τον αγαπημένο της καφέ, αντικαθιστώντας τον με τσάι μάτσα, μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της.

Το τσάι μάτσα έχει πλέον κατακτήσει και το ελληνικό κοινό και θα το βρεις σε πάρα πολλά καταστήματα εστίασης. Η σκόνη αυτή, μια συμπυκνωμένη μορφή πράσινου τσαγιού, έχει υψηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης και αντιοξειδωτικών από το κλασικό πράσινο τσάι, αφού καταναλώνουμε ολόκληρο το φύλλο του τσαγιού. Ανάμεσα στα πιθανά της οφέλη περιλαμβάνονται η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και η υποστήριξη της απώλειας βάρους. Ίσως γι’ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τον καφέ τους με τσάι μάτσα, ή έστω με ένα matcha latte.

Τη δική της εμπειρία περιγράφει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Sarah Choi, που άφησε για έναν μήνα στην άκρη τον αγαπημένο της καφέ, αντικαθιστώντας τον με τσάι μάτσα. Όπως λέει, πριν το challenge αυτό ξεκινούσε τη μέρα της με μια διπλή δόση εσπρέσο, που δίνει περίπου 254 mg καφεΐνης. «Στο τσάι μου, χρησιμοποίησα 2 κουταλάκια σκόνη matcha και 113 ml ζεστό νερό. Κάθε κουταλάκι περιέχει περίπου 70 mg καφεΐνης, άρα προσλάμβανα περίπου 140 mg. Είχα, δηλαδή, ένα... έλλειμμα 110 mg σε σύγκριση με τον καφέ», εξηγεί.

Πώς έφτιαχνε το τσάι μάτσα

  • Μετρούσε την επιθυμητή ποσότητα σκόνης matcha και την πρόσθετε σε ένα μπολ.
  • Στη συνέχεια, ετοίμαζε ζεστό νερό, η θερμοκρασία του οποίου ήταν περίπου 70°C, και το έριχνε στο μπολ με τη σκόνη.
  • Χτυπούσε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα με αφρό στην επιφάνεια. Ο παραδοσιακός τρόπος για να φτιάξεις τσάι μάτσα είναι με αναδευτήρα από μπαμπού (chasen). Ωστόσο, αν δεν έχεις, μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις ό,τι είδος αναδευτήρα έχεις στο σπίτι.
  • Στο τέλος, πρόσθετε ζεστό γάλα, ή πάγο και κρύο γάλα.

τσάι μάτσα
pexels Charlotte May

Τα συμπεράσματα του πειράματος

Αρχικά, η Sarah ξεκαθαρίζει ότι η σκόνη matcha είναι λίγο ακριβή, επομένως χρειάζεται μια μικρή έρευνα αγοράς μέχρι να βρεις κάτι που να ταιριάζει στη δική σου τσέπη. Η ίδια πρόσθετε γάλα στο τσάι της και, όπως λέει, ακόμα κι αν η σκόνη που επέλεξε δεν ήταν η καλύτερη, δεν αντιλήφθηκε τη διαφορά.

Επειδή δεν της άρεσε η γεύση του μάτσα (μοιάζει με χόρτο), πρόσθετε στο τσάι της γλυκαντικά, όπως σιρόπι σφενδάμου, υγρή στέβια, εκχύλισμα βανίλιας ή μέλι, πριν το χτύπημα. Προτείνει, βέβαια, να πειραματιστείς με διαφορετικά σιρόπια και γλυκαντικά για να βρεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο.

Τέλος, λέει ότι την πρώτη μέρα ένιωθε πολύ κουρασμένη, αλλά δεν είχε τον πονοκέφαλο που συνήθως βιώνει όταν δεν πίνει καφέ. «Πιστεύω ότι το matcha δεν είχε αρκετή καφεΐνη για να με κάνει να νιώθω ξύπνια, αλλά είχε τόση όση χρειάζεται για να αποτρέψει τον πονοκέφαλο». Επίσης, παρατήρησε ότι ο καφές τής προκαλεί μια έκρηξη ενέργειας, που της επιτρέπει να βυθιστεί στην εργασία της, ενώ το τσάι μάτσα ήταν σαν μια σταθερή πηγή ενέργειας. «Δεν ένιωσα αυτή την αρχική έκρηξη, αλλά ούτε και την πτώση. Έχει ενδιαφέρον ότι όταν άρχισα να πίνω ξανά καφέ, μετά από έναν μήνα, με έπιασε πονοκέφαλος».

τσάι μάτσα
iStock

Θα το έκανε ξανά;

«Όχι», απαντά. «Λατρεύω τον πρωινό μου καφέ. Μου αρέσει αυτή η έκρηξη ενέργειας και δεν με πειράζει αν αργότερα είμαι κάπως νωθρή. Δυσκολεύομαι να σηκωθώ το πρωί και ο καφές με κάνει να νιώθω ότι έχω ξεκινήσει τη μέρα μου. Απολαμβάνω, επίσης, τη γεύση του περισσότερο από τη γεύση του μάτσα . Έχω μια μικρή εξάρτηση από τον καφέ; Απολύτως. Με νοιάζει; Όχι, ιδιαίτερα. Το τσάι μάτσα είναι ωραίο να το απολαμβάνεις κατά διαστήματα, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ», καταλήγει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.