iStock

ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΑΝ ΠΙΝΕΙΣ «DARK TEA» ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ποιο είδος τσαγιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Και δεν είναι ούτε το πράσινο ούτε το μαύρο τσάι.

Γιατί αξίζει να εντάξεις μια κούπα τσάι στο καθημερινό σου διαιτολόγιο; Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σου. Για παράδειγμα, το τσάι του βουνού είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, το τσάι κράταιγου για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και το τσάι κίστου για τις θεραπευτικές ιδιότητές του αναφορικά με προβλήματα όπως η αϋπνία και η ακμή.

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο είδος τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αυτό είναι το «dark tea» ή αλλιώς «σκούρο τσάι». Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes) στο Αμβούργο και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι είναι το «σκούρο τσάι» και γιατί είναι το καλύτερο για την πρόληψη του διαβήτη;

Καταρχάς, το σκούρο τσάι δεν πρέπει να συγχέεται με το μαύρο τσάι. Ενώ το μαύρο τσάι είναι ένα πλήρως οξειδωμένο τσάι, το σκούρο τσάι –επίσης γνωστό ως Hei Cha– υφίσταται μια μοναδική διαδικασία ζύμωσης και παλαίωσης. Είναι συνήθως «μεταζυμωμένο», δηλαδή υφίσταται μια μικροβιακή διαδικασία ζύμωσης μετά την αποξήρανση και το τύλιγμα των φύλλων. Αυτή η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες και δίνει στο τσάι την ξεχωριστή γεύση του.

τσάι
Pexels Olga Mironova

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 1.923 ενήλικες στην Κίνα, σχετικά με τις διαγνώσεις διαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και εργαστηριακές εξετάσεις που έδειχναν πόσο καλά μπορεί ο οργανισμός να επεξεργαστεί τα σάκχαρα. Τα άτομα που εξετάστηκαν είτε δεν έπιναν καθόλου τσάι είτε κατανάλωναν αποκλειστικά έναν τύπο τσαγιού, όπως πράσινο, μαύρο ή σκούρο τσάι.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι συνολικά όσοι έπιναν καθημερινά τσάι είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Επίσης, τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά τσάι είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προδιαβήτη, μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ελαφρώς αυξημένα, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να γίνει διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Μια αναλυτικότερη εξέταση επέτρεψε στους ερευνητές να διαπιστώσουν ότι το σκούρο τσάι είχε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης κατά 47% και τις πιθανότητες προδιαβήτη κατά 53%.

«Η συνήθης κατανάλωση τσαγιού, ιδιαίτερα του σκούρου τσαγιού, συσχετίστηκε με αυξημένη απέκκριση γλυκόζης στα ούρα και μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Tongzhi Wu, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αδελαΐδας στην Αυστραλία. Όπως πρόσθεσε, όταν οι άνθρωποι αποβάλλουν περισσότερη γλυκόζη ή σάκχαρα στα ούρα τους, αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο οργανισμός τους λειτουργεί σωστά ως προς τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντίστοιχα, η αντίσταση στην ινσουλίνη ή η αδυναμία χρήσης της ορμόνης της ινσουλίνης για τη μετατροπή των σακχάρων σε ενέργεια μπορεί να υποδηλώνει ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να διαχειριστεί αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα.

τσάι
iStock

Ναι μεν, αλλά...

Η μελέτη αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι η κατανάλωση τσαγιού (και ιδιαίτερα σκούρου τσαγιού) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα, τα οποία αφορούν ένα μέρος του πληθυσμού στην Κίνα όπου η κατανάλωση τσαγιού είναι συνηθισμένη, θα μπορούσαν να ισχύουν για άτομα από άλλες χώρες όπου το τσάι δεν είναι τόσο δημοφιλές ή για άτομα από άλλες φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.