TIPS ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
Οι πατάτες αρέσουν σχεδόν σε όλους, αλλά τις αποφεύγουμε στην προσπάθεια να ελέγξουμε το βάρος μας. Η διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου εξηγεί ότι δεν χρειάζεται. Μπορούμε απλώς να τις καταναλώνουμε με τρόπο που δεν θα έχει αρνητική επίδραση στο σάκχαρο.
Οι πατάτες είναι μια αγαπημένη τροφή, που όμως έχει συνδεθεί τόσο με την αύξηση του βάρους όσο και με τον διαβήτη. Εξαιτίας των υδατανθράκων που περιέχουν, αναγκαζόμαστε να τις περιορίσουμε σε κάθε προσπάθεια να χάσουμε βάρος, ενώ αν το πρόβλημά μας είναι η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, πρέπει να ξέρουμε ότι «όσο λιγότερες τόσο το καλύτερο».
Όλα αυτά αφορούν τις λευκές πατάτες και βασίζονται σε έρευνες επί ερευνών. Όμως, επειδή σημασία δεν έχει μόνο η ίδια η τροφή αλλά και ο τρόπος που θα την καταναλώσεις, οι ερευνητές δεν σταμάτησαν στα πρώτα ευρήματα.
Μεταγενέστερες έρευνες απέδειξαν ότι οι βραστές ή ψητές πατάτες που δεν συνοδεύονται από βούτυρο, τυριά και πολύ αλάτι δεν είναι βλαπτικές. Αποδείχτηκε μάλιστα ότι οι πατάτες σε αυτή τη μορφή δεν συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Ποια είναι λοιπόν η επικινδυνότητά τους, εφόσον δεν πρόκειται για τηγανητές, που αποδεδειγμένα είναι πολύ επιβαρυντικές για την υγεία;
Να φάω ή όχι πατάτες;
«Οι λευκές πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και όταν τις τρώμε, μπορεί να παρατηρήσουμε μια υπερβολική αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό κάνει το σώμα να παράξει υπερβολική ινσουλίνη, αναγκάζοντας τα επίπεδα σακχάρου να πέσουν χαμηλότερα από ό,τι ήταν αρχικά, γεγονός που έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό, όπως η αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα», αναφέρει η Δέσποινα Μαρσέλου, MSc στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία.
Ως γλυκαιμικός ορίζεται ο δείκτης που αξιολογεί την ταχύτητα αύξησης του σακχάρου στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου. Το πόσο γρήγορα δηλαδή ανεβάζει η συγκεκριμένη τροφή το σάκχαρό μας.
«Από την άλλη, οι πατάτες είναι μια καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και πολυφαινολών, οι οποίες μπορεί να αντισταθμίσουν τον γλυκαιμικό αντίκτυπο», εξηγεί. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να τις αποφεύγουμε, απλώς να τις καταναλώνουμε με τρόπο που δεν θα έχει αρνητική επίδραση στο σάκχαρο. Ποιος είναι αυτός;
Καταναλώστε τις κρύες
Σε μελέτη του 2022, που έδειξε ότι ακόμη και να αδυνατίσει μπορεί κανείς τρώγοντας «σωστά» πατάτες, οι συμμετέχοντες που έχασαν βάρος έτρωγαν τις (ψητές ή βραστές) πατάτες αφού τις είχαν αφήσει στο ψυγείο για 12-24 ώρες. Αυτή η διαδικασία μετατρέπει μέρος του αμύλου τους σε ανθεκτικό άμυλο (που λειτουργεί σαν φυτική ίνα) και μειώνει την απόκριση γλυκόζης στο αίμα.
Έτσι, μαγειρεμένες οι πατάτες μπορούν να καταναλωθούν άλλοτε σαν πουρές, άλλοτε σαν πατατοσαλάτα και άλλοτε ως έχουν, «με μειωμένο τον γλυκαιμικό αντίκτυπο σχεδόν κατά 40%» όπως αναφέρει η κ. Μαρσέλου.
Συνδυάστε τις με μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι φυτική πρωτεΐνη, που λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με τη ζωική αν συνδυαστεί με τις πατάτες. Έτσι, αν καταναλώσετε ταυτόχρονα μαγειρεμένο μπρόκολο με πουρέ πατάτας, η ζήτηση ινσουλίνης στο σώμα θα μειωθεί κατά σχεδόν 40%.
Αντίθετα, η προσθήκη στήθους κοτόπουλου χειροτερεύει τα πράγματα, ενώ η προσθήκη τόνου είναι ακόμα χειρότερη, καθώς σχεδόν διπλασιάζει την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει το σώμα μας.
Προσθέστε ξίδι
Η ψύξη της πατάτας μπορεί να μειώσει τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα και την ινσουλίνη, αλλά για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και στις δύο τιμές προσθέστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας ξίδι στις πατάτες: Κάτι τέτοιο θα μειώσει τα επίπεδα κατά 30% έως 40%.
Σκεφτείτε ότι μόλις 1-2 κουταλιές ξίδι αραιωμένο σε νερό την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τόσο τον βραχυπρόθεσμο όσο και τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.