istock

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙΣ ΠΙΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ

Τα πιάτα στη μέση είναι μία από τις αγαπημένες πρακτικές των Ελλήνων (και όχι μόνο) στο τραπέζι. Μπορεί η συνήθεια αυτή να κρύβει οφέλη που δεν φανταζόμαστε;

Σαν λαός έχουμε τη συνήθεια να μοιραζόμαστε το φαγητό μας. Στις ταβέρνες παραγγέλνουμε πιάτα στη μέση, ενώ ακόμα κι αν ο καθένας πάρει τη μερίδα του, πάλι θα ρωτήσουμε «Τι θα πάρουμε για τη μέση;» Βέβαια, τη λογική του να μοιραζόμαστε μεζέδες και ποικιλίες δεν την έχουμε μόνο εμείς, αλλά και άλλοι λαοί, όπως οι γείτονες Ισπανοί (ναι, για τα τάπας λέμε).

Μπορεί, όμως, αυτή η συνήθεια που έχουμε στο τραπέζι να έχει και άλλες προεκτάσεις σε τομείς της ζωής μας και οφέλη που δεν φανταζόμαστε; Πέρα από το ότι μπορεί να ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα για να δοκιμάσουμε μεγαλύτερη ποικιλία πιάτων και γεύσεων.

Από τον συντονισμό στη συνεργασία

Η Kaitlin Woolley από το Johnson Graduate School of Management αναφέρει μια σειρά από πειράματα, που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Ayelet Fishbach από το Πανεπιστήμιο του Chicago, τα οποία έδειξαν ότι οι συνδαιτυμόνες αποκομίζουν ένα σημαντικό όφελος από το μοίρασμα του φαγητού με τα πιάτα που βάζουμε στη μέση.

«Μας κίνησε την περιέργεια το κατά πόσο το μοίρασμα των πιάτων μπορεί να επηρεάσει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των συνδαιτυμόνων. Σκεφτήκαμε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει δύο διαφορετικές επιδράσεις. Από τη μία, το μοίρασμα των πιάτων θα μπορούσε να προκαλέσει ανταγωνισμό για τα φαγητά. Αυτό θα σήμαινε ότι το μοίρασμα ενισχύει έναν ανταγωνιστικό τρόπο σκέψης σε σχέση με το να τρώει κανείς από δικό του πιάτο και αυτός ο ανταγωνισμός ίσως να συνεχίζεται και μετά το φαγητό».

Η δεύτερη επίδραση είναι άκρως αντίθετη: το μοίρασμα αυτό προϋποθέτει συντονισμό και συνεργασία. Η αντίδραση αυτή είναι πιο συνηθισμένη από τους τσακωμούς για το ποιος θα φάει την τελευταία τηγανητή πατάτα. «Για να μοιραστούν επιτυχώς ένα πιάτο, οι συνδαιτυμόνες χρειάζεται να τρώνε με τη σειρά και να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των άλλων, δηλαδή τι τρώνε και πόσο. Ίσως, λοιπόν, ο συντονισμός που απαιτείται για να μοιραστεί κανείς το φαγητό να ενισχύει και τη συνεργασία μετά το γεύμα».

iStock

Πειράματα με πιάτα στη μέση

Για να κατανοήσουν οι ερευνήτριες πώς το φαγητό από κοινά πιάτα επηρεάζει τους θαμώνες, διεξήγαγαν μια σειρά από πειράματα. Στην ουσία, έβαζαν ζευγάρια συμμετεχόντων να φάνε είτε από ξεχωριστά πιάτα, είτε από κοινά και στη συνέχεια μετρούσαν το επίπεδο συνεργασίας τους κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Ότι το φαγητό από κοινά πιάτα απαιτεί συντονισμό και ότι αυτός ο συντονισμός διευκολύνει τη συνεργασία αμέσως μετά. Αυτό είναι καλό νέο όχι μόνο για όποιον κάθεται σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης, αλλά και για όλους εμάς που μοιραζόμαστε φαγητό με συγγενείς και συναδέλφους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.