Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΜΑΡΤΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΦΑΓΗΤΟ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Είσαι λάτρης των αλμυρών ή των γλυκών; Ή μήπως σου αρέσουν τα πικάντικα; Μάθε τι σημαίνει αυτό για την προσωπικότητά σου, σύμφωνα με τις έρευνες.

Σίγουρα το έχεις κάποια στιγμή σκεφτεί: Αν έπρεπε να διαλέξεις μια συγκεκριμένη γεύση τροφής για το υπόλοιπο της ζωής σου ή αν έπρεπε να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο πιάτο για το τελευταίο σου γεύμα… τι θα ήταν αυτό; Θα ήταν γλυκό ή αλμυρό; Ξινό ή γλυκό; Ή μήπως πικάντικο;

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και θα δώσει, φυσικά, τη δική του απάντηση, ωστόσο το ποια θα είναι αυτή, έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από τις προτιμήσεις που έχουν οι γευστικοί μας κάλυκες. Σύμφωνα με μελέτες, οι γεύσεις που προτιμάμε έχουν μια ενδιαφέρουσα σύνδεση με την προσωπικότητά μας, δηλαδή το προσωπικό γευστικό μας προφίλ αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό το ποιοι είμαστε.

Τι αποκαλύπτουν για εσένα οι γεύσεις που προτιμάς;

Διάφορες ψυχολογικές έρευνες έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς που αποκαλύπτουν ότι η προσωπικότητά μας δεν ορίζει μόνο τις αγαπημένες μας γεύσεις, αλλά μπορεί να επηρεάζει και το πόσο υγιεινές είναι οι διατροφικές μας επιλογές.

Μια από τις μεγαλύτερες είναι η μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στην International Journal of Preventive Medicine, η οποία έδειξε πώς συμβαίνει αυτό αναφορικά με τους 5 βασικούς τύπους προσωπικότητας και τις γευστικές τους προτιμήσεις:

  1. Ο νευρωτισμός: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν άτομα με ροπή προς την κατάθλιψη, τις ουτοπικές ιδέες, τις υψηλές προσδοκίες, τη δυσκολία στην προσαρμογή. Τα άτομα αυτά τείνουν να προτιμούν τα αλμυρά, ξινά και λιπαρά τρόφιμα, ενώ υπάρχει μια αρνητική σχέση με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  2. Η ανοιχτή αντίληψη: Πρόκειται για άτομα που είναι πολύ δημιουργικά, εφευρετικά, φιλοπερίεργα, με πολλά ενδιαφέροντα. Βρέθηκε αρνητικός συσχετισμός αυτής της ομάδας με τα φρούτα, αλλά θετικός με τα κρέατα και τις γλυκές λιχουδιές (π.χ. μπισκότα, κέικ).
  3. Η εξωστρέφεια: Χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων είναι η κοινωνικότητα, η αισιοδοξία και η εκδήλωση των συναισθημάτων τους. Συνήθως προτιμούν το fast food, το παγωτό, τη σοκολάτα και το κακάο.
  4. Η ευσυνειδησία: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άτομα οργανωμένα, εργατικά, πειθαρχημένα, σχολαστικά, φιλόδοξα. Εμφανίστηκε θετική συσχέτιση με τις προτιμήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς, αλλά αρνητική σχέση με τα αλμυρά τρόφιμα και τις γλυκές λιχουδιές.
  5. Η δεκτικότητα: Πρόκειται για άτομα καλόκαρδα, με έντονη ενσυναίσθηση και συνεργατικότητα. Εμφανίστηκε αρνητική σχέση με τα αναψυκτικά και τους ζαχαρούχους χυμούς φρούτων.

Ωστόσο, πολύ πιο λεπτομερείς αποκαλύψεις έρχονται και από άλλες, μικρότερης κλίμακας έρευνες που συγκέντρωσε επιστημονικό άρθρο του 2022. Σύμφωνα με αυτό:

  • Αν σου αρέσουν οι πικρές τροφές, ίσως να έχεις ορισμένα παραπάνω αντικοινωνικά ή ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά.
  • Αν προτιμάς τις γλυκές γεύσεις, μάλλον είσαι καλόκαρδος και ανοιχτός άνθρωπος.
  • Τα άτομα που κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές συνήθως είναι «ανοιχτά», εξωστρεφή ή ευσυνείδητα και γενικά πιο χαρούμενα.
  • Οι λάτρεις των πικάντικων τροφών μπορεί να είναι άτομα που αναζητούν περισσότερα αισθητηριακά ερεθίσματα ή άνδρες με υψηλότερη τεστοστερόνη του σιέλου (είναι μια μέτρηση της τεστοστερόνης που γίνεται μέσω του σάλιου).
  • Τα άτομα που αναζητούν αισθητηριακά ερεθίσματα είναι και αυτά που έχουν έφεση στις δυνητικά επικίνδυνες τροφές, όπως το αλκοόλ και τα οστρακοειδή, αλλά και στην καφεΐνη.
  • Οι ακριβώς αντίθετες προσωπικότητες, που δεν αναζητούν δηλαδή αισθητηριακά ερεθίσματα, θα προτιμήσουν τις πιο «φλατ» και «ασφαλείς» γεύσεις, π.χ. το ψωμί.
  • Το πολύ αλμυρό φαγητό μπορεί να υποδεικνύει ότι κάποιος είναι λάτρης της καινοτομίας, αν και αυτό δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.
  • Ενώ, τέλος, το να είναι κανείς πολύ επιλεκτικός και να τρώει λίγα, πολύ συγκεκριμένα φαγητά, κατά κανόνα δείχνει μια αγχώδη προσωπικότητα.

φαγητό προσωπικότητα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τι αποδεικνύουν τα παραπάνω; Ότι η σύνδεση αυτή προσωπικότητας και γευστικών προτιμήσεων προσθέτει ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η ιδέα, δηλαδή, ότι τα ατομικά μας χαρακτηριστικά μπορεί να επηρεάζουν τις γεύσεις που μας ελκύουν, αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της πολυπλοκότητας της ψυχολογικής μας σύστασης, ενώ μπορεί και να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη αν προσπαθούμε να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες.

Το φαγητό ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης

Την ίδια ώρα, περαιτέρω έρευνα αποκαλύπτει ακόμα περισσότερα, π.χ. το πώς αντιδράμε στην πείνα. Μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύεται στο Appetite έδειξε συσχετισμό μεταξύ εχθρότητας, αγχώδους προδιάθεσης και υπερφαγίας, συγκεκριμένα της τάσης κάποιου να συνεχίσει να τρώει ακόμα κι αν έχει χορτάσει. Τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους δυσκολεύονται πολύ να ρυθμίσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, κάτι που δείχνει πιθανή σύνδεση της συναισθηματικής κατάστασης και των επίμονων ανθυγιεινών διατροφικών πρακτικών.

Στον αντίποδα, η ίδια μελέτη έδειξε θετική επίδραση της κοινωνικότητας και της χαμηλής παρορμητικότητας στις διατροφικές συνήθειες. Δηλαδή, οι πιο κοινωνικές και οριοθετημένες προσωπικότητες έχουν την τάση να ελέγχουν την πρόσληψη τροφής και το βάρος τους, συνεπώς μπορεί να τρώνε και πιο υγιεινά.

Κατανοώντας τα παραπάνω ανοίγεται ένα μεγάλο παράθυρο σε όσους θέλουν να αποκτήσουν πιο συνειδητή σχέση με το φαγητό, ερχόμενοι ταυτόχρονα και πιο κοντά στον εαυτό τους.

Όσοι, για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι διακατέχονται από έντονο νευρωτισμό, δηλαδή ανησυχούν πολύ και είναι επιρρεπείς στην αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη, και ξέρουν ότι πολλές φορές θα στραφούν στο φαγητό για να αντιμετωπίσουν το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα, έχει νόημα να αναζητούν εναλλακτικούς αντι-στρες μηχανισμούς, π.χ. σωματική άσκηση ή πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός.

Ενώ τα εξωστρεφή άτομα που φαίνεται πως αγαπούν το fast food και τη σοκολάτα, είναι χρήσιμο να θυμούνται πόσο συχνά περιλαμβάνουν αυτές τις τροφές στη διατροφή τους, να τις καταναλώνουν σε μικρότερη ποσότητα ή να βρίσκουν τις πιο υγιεινές εκδοχές του junk φαγητού.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.