Unsplash Βrooke Lark

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Δώστε βαρύτητα στο συνολικό προφίλ της διατροφής σας, στην ποικιλία και όχι σε μεμονωμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά, συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Όλοι έχουμε διαβάσει θέματα για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν διάφορα τρόφιμα (συνήθως συνοδεύονται από τον χαρακτηρισμό superfoods ή υπερτροφές), καθώς και για τα οφέλη συγκεκριμένων συστατικών στην υγεία μας. Φέρτε στον νου σας τη σύνδεση μεταξύ κόκκινου κρασιού και καρδιάς ή κράνμπερι και ουροποιητικού.

Πίσω από τους τίτλους αυτούς που τραβούν την προσοχή μας κρύβονται δεκάδες επιστήμονες και αμέτρητες ώρες αφιερωμένες στην έρευνα. Έρευνα που εστιάζει στα βιοενεργά ή βιοδραστικά συστατικά των τροφών, όπως για παράδειγμα οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι φυτοστερόλες. Πρόκειται για συστατικά που τα δεδομένα δείχνουν ότι επιδρούν (θετικά ή αρνητικά) στην υγεία μας.

«Η μεγάλη πρόκληση στην έρευνα για τα βιοενεργά συστατικά είναι ο διαχωρισμός της επίδρασης μιας μεμονωμένης ένωσης από ένα τρόφιμο, καθώς τα τελευταία περιέχουν πολλές ενώσεις. Σε ένα φλιτζάνι καφέ, για παράδειγμα, υπάρχουν φαινολικά οξέα που επιδρούν θετικά στην υγεία της καρδιάς, αλλά και ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αυτό δυσχεραίνει την έρευνα, αλλά ταυτόχρονα την κάνει και πιο συναρπαστική», παραδέχεται ομάδα επιστημόνων από το Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης των Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Reading.

«Ένας τρόπος για να μάθουμε περισσότερα για την επίδραση μεμονωμένων τροφίμων είναι να παρακολουθούμε επί χρόνια άτομα που ακολουθούν διαφορετικές δίαιτες. Χάρη σε αυτήν την προσέγγιση δείξαμε ότι η μεσογειακή διατροφή μάς κρατά πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όμως, η προσέγγιση αυτή δεν βοηθά όταν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για μεμονωμένα τρόφιμα ή τα συστατικά τους», εξηγούν οι ερευνητές Gunter Kuhnle, Charlotte Mills και Jeremy Spencer. Λογικό, αν αναλογιστούμε ότι τα τρόφιμα τα καταναλώνουμε συνδυαστικά.

Μην εστιάζετε σε μεμονωμένα τρόφιμα
Unsplash Die Griechen

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι επιστήμονες πρέπει να λάβουν υπόψη τους πολλούς παράγοντες. «Υπάρχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Υπάρχουν διατροφικά πρότυπα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας και αποτελούν τη βάση για συστάσεις. Υπάρχουν βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση, αλλά αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της τροφής και συχνά βρίσκεται και αλλού. Τα μύρτιλα, για παράδειγμα, περιέχουν τέτοια συστατικά, αλλά ταυτόχρονα είναι ακριβά. Τα δαμάσκηνα παρέχουν τα ίδια βιοενεργά, αλλά είναι φθηνότερα», εξηγούν.

Στη διατροφή ρίξτε το βάρος στην ποικιλία

Η European Food Safety Authority αναφέρει ότι ορισμένα από τα συστατικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες. Οι φλαβανόλες του πράσινου τσαγιού, λόγου χάρη, ναι μεν κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη αν το παρακάνουμε.

Μην εστιάζετε σε μεμονωμένα τρόφιμα
Unsplash Joanie Simon

Τώρα, ανακαλύπτουν οι επιστήμονες εάν υπάρχουν ιδανικές ποσότητες πρόσληψης αυτών των ενώσεων, γι’ αυτό η ποικιλία στη διατροφή είναι το καλύτερο μοντέλο που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Το σώμα μας είναι απίστευτα πολύπλοκο και χρειάζεται πολλές διαφορετικές βιταμίνες, μέταλλα, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Ο καθένας μας πρέπει να δημιουργήσει τη δική του διατροφή για την υγεία του οργανισμού του, τονίζουν.

«Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις παροτρύνσεις για να αποκλείσετε θρεπτικές τροφές και να εστιάσετε σε μερικές “υπερτροφές”. Η διατροφή είναι μια υπόθεση περίπλοκη, αλλά η τήρηση ενός υγιεινού διαιτολογίου είναι πολύ πιο εύκολη», καταλήγουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.