ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ, ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΝΑΚ

Λαχταράς το ζεστό καλαμπόκι που πουλάνε οι πλανόδιοι; Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου, ψήνοντάς το με υλικά και αρωματικά της αρεσκείας σου. Αυτή η συνταγή για βουτυράτο καλαμπόκι είναι πανεύκολη και ταιριάζει στο καλοκαιρινό τραπέζι.

Τώρα που τα καλαμπόκια είναι στην εποχή τους, μπορούμε να ανακαλύψουμε εύκολους τρόπους για το μαγείρεμα και το σερβίρισμά τους. Πώς όμως επιλέγουμε το καλαμπόκι, όταν είναι καλυμμένο από τη φλούδα του;

Ένα τρόπος είναι να το πιάσουμε κατά μήκος, πιέζοντας απαλά με τα χέρια μας, για να το νιώσουμε ομοιόμορφο εσωτερικά και βαρύ για το μέγεθός του, δηλαδή να μην είναι τζούφιο και να λείπουν πολλά σπόρια του. Τα «μουστάκια» που περισσεύουν από πάνω πρέπει να είναι χρυσοκίτρινα ή ασπριδερά. Αν είναι καφέ ή υγρά και σχεδόν μαύρα, σημαίνει ότι το καλαμπόκι είναι παλιό. 

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να ψησίματος, ειδικά όταν θέλουμε να ψήσουμε πολλά καλαμπόκια ταυτόχρονα. Τα ψήνουμε με τις φλούδες τους, οι οποίες προστατεύουν το εσωτερικό και φροντίζουν, ώστε να μείνουν σωστά ψημένα και ζουμερά.

καλαμπόκι

Τα εσωτερικά «μουστάκια» αφαιρούνται πανεύκολα και γρήγορα μετά από αυτόν τον τρόπο ψησίματος. Οπότε δεν προσπαθούμε να τα τραβήξουμε όσο τα καλαμπόκια είναι ωμά, γιατί έτσι θα χαλάσουμε και τα εξωτερικά τους φύλλα, που τα θέλουμε κλειστά για να γίνει σωστά το μαγείρεμά τους. 

Σε αυτή τη συνταγή, τα σερβίρουμε με ένα εύκολο βούτυρο που φτιάχνουμε στα γρήγορα, με λάιμ, σκόρδο, πιπέρι καγιέν και πάπρικα και με το οποίο αλείφουμε τα καλαμπόκια όσο είναι ζεστά για να λιώσει ωραία. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο – σε όσους δεν αρέσει, μπορούν να βάλουν βασιλικό ή μαϊντανό.

Το ψητό καλαμπόκι είναι τέλειο συνοδευτικό σε μπάρμπεκιου, αλλά και σε κάθε είδους ψητά κρέατα ή ψάρια.

Είναι επίσης ένα πολύ γευστικό σνακ που μπορούμε να απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή. Αν θέλετε να το φτιάξετε για παιδιά, μπορείτε να αποφύγετε το καγιέν και να βάλετε μόνο μια γλυκιά καπνιστή πάπρικα. Αν θέλετε να μετατρέψετε τη συνταγή σε vegan, αντικαταστήστε το βούτυρο με κάποιο φυτικό. 

Συνταγή για ψητό καλαμπόκι στον φούρνο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 32 λεπτά
  • Vegetarian | Gluten-free 

καλαμπόκι

Υλικά για 2 καλαμπόκια 

  • 2 καλαμπόκια φρέσκα, ολόκληρα με την εξωτερική τους φλούδα 
  • 50 γρ. βούτυρο (ζωικό ή φυτικό), σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ λάιμ, το ξύσμα και τον χυμό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη ή λιωμένη
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι 
  • κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

Πλένουμε τα καλαμπόκια ολόκληρα, χωρίς να πειράξουμε τις φλούδες τους και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Τα σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Αν έχουν πολλές φλούδες, αφαιρούμε 2-3, τις πιο μαραμένες. 

Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Τοποθετούμε πάνω τα καλαμπόκια και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 35 λεπτά.

Τσεκάρουμε αν έχουν γίνει, ανοίγοντας προσεκτικά τις φλούδες τους και δοκιμάζοντας. 

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το βούτυρο. 

καλαμπόκι

Βάζουμε το βούτυρο σε μπολ και το λιώνουμε με πιρούνι, ώστε να μαλακώσει καλά και να γίνει ομοιογενές.

Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, το πιπέρι καγιέν, την καπνιστή πάπρικα και το αλάτι.

Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ανοίγουμε τις φλούδες από τα καλαμπόκια (μπορούμε και να τις αφαιρέσουμε όλες τελείως αν προτιμάμε) και τραβάμε τα «μουστάκια» τους, τα οποία ξεκολλάνε μαζικά και εύκολα τώρα.

Αλείφουμε μια ποσότητα βουτύρου πάνω σε κάθε καλαμπόκι και πασπαλίζουμε με τον κομμένο κόλιανδρο.

Σερβίρουμε τα καλαμπόκια –κατά προτίμηση– ζεστά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.