Freepik

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ «ΚΟΨΩ» ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ;

Συχνά ακούμε ότι για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να περιορίσουμε τους υδατάνθρακες. Τα μακαρόνια, το ψωμί, οι πατάτες είναι μερικά από τα τρόφιμα που θεωρούνται «απαγορευμένα» για όποιον θέλει να χάσει βάρος. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας από τα κύτταρα. Η κατανάλωσή τους βοηθάει στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και στον μεταβολισμό της ινσουλίνης. Ακόμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Σε δίαιτες που μειώνεται πολύ η πρόσληψη υδατανθράκων, πέφτουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και εμφανίζεται αίσθημα αδυναμίας, γρήγορη κόπωση, ζάλη ακόμα και πονοκέφαλοι.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι οι υδατάνθρακες είναι αναγκαίοι για να λειτουργήσει σωστά ο ανθρώπινος οργανισμός. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι.

Πρέπει να σταματήσω τους υδατάνθρακες για να χάσω βάρος;
Freepik

Τα είδη τους

Απλοί υδατάνθρακες: Απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό μας και ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Βρίσκονται κυρίως στη ζάχαρη και στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, στο μέλι, σε χυμούς, στα γλυκά, σε συσκευασμένα τρόφιμα, π.χ. σοκολάτα, μπισκότα, κρουασάν. Υπάρχουν όμως και σε θρεπτικά τρόφιμα, όπως στα φρούτα. Ωστόσο, τα φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, ανεβάζουν με πιο αργό ρυθμό τη γλυκόζη του αίματος σε σχέση με τα γλυκά.

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από το σώμα μας και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτοί βρίσκονται στα μακαρόνια, στο ψωμί και στα δημητριακά ολικής άλεσης, στη βρόμη, στο καστανό ρύζι, στα όσπρια και στα λαχανικά.

Φυτικές ίνες: Πρόκειται για άπεπτους υδατάνθρακες που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τη βρόμη και τα όσπρια.

Πρέπει να σταματήσω τους υδατάνθρακες για να χάσω βάρος;
Freepik

Μπορούν οι υδατάνθρακες να αυξήσουν το σωματικό μας βάρος;

Η υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του λίπους και του βάρους. Καλό είναι η καθημερινή μας διατροφή να περιέχει όλους τους τύπους υδατανθράκων, αλλά να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στους σύνθετους και στις φυτικές ίνες.

Ένα ισοδύναμο υδατάνθρακα αποδίδει 80 θερμίδες. Το ισοδύναμο αντιστοιχεί σε 1 φέτα ψωμί, 30 γρ. δημητριακών, 1/3 φλ. ρύζι, 2 φρυγανιές, 1/2 φλ. μακαρόνια.

Στο κυρίως γεύμα το 1/4 του πιάτου μας πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, το άλλο 1/4 από  πρωτεΐνες και τα 2/4 από σαλάτα.

Αυτό που συχνά συμβαίνει είναι ότι υπερβάλλουμε στη μερίδα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να φάμε μια μεγάλη μερίδα από μακαρόνια ή να συνοδεύσουμε ένα πιάτο που έχει ρύζι ή πατάτες με μια ή δύο φέτες ψωμί. Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή τους. Επομένως, οι υδατάνθρακες δεν θα αυξήσουν το σωματικό μας βάρος αν η μερίδα που καταναλώνουμε είναι αυτή που αντιστοιχεί στο βάρος, το ύψος και την ηλικία μας.

ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤAI ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΙΠΟΥΣ.

Μια διατροφή με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε μια γρήγορη απώλεια βάρους, που θα προέρχεται όμως από την απώλεια υγρών και όχι λίπους. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση φαγητού και τελικά να επαναπροσλάβουμε γρήγορα τα κιλά που έχουμε χάσει. Γι' αυτόν το λόγο, σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, καλό είναι να καλύπτονται οι ανάγκες μας σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και να έχουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα είναι πλήρες θρεπτικά.

Η Νίκη Παπασπύρου MSc είναι διαιτολόγος–διατροφολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.