Studio Campo Anna Positano, Gaia Cambiaggi

12 Τ.Μ. ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Ένα ξύλινο καταφύγιο στην Ιταλία δείχνει πώς μπορεί μια ανθρώπινη κατασκευή να μην αλλοιώσει στο ελάχιστο το φυσικό τοπίο, ενώ χωράει μέσα σε 12 τ.μ. ό,τι χρειάζεται ένα «ερημητήριο».

Πώς ορίζεται το απόλυτο καταφύγιο; Καθένας μπορεί να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη και να δώσει μια διαφορετική περιγραφή. Για τους Ιταλούς Luca Scardulla και Federico Robbiano, η απάντηση βρίσκεται στη Βόρεια Ιταλία και ακούει στο όνομα The Hermitage: Το ερημητήριο.

Ένα ερημητήριο κρυμμένο μέσα στην παρθένα φύση, φτιαγμένο έτσι ώστε να μην επιφέρει καμιά αλλοίωση ή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Θα μπορούσες να το περιγράψεις σαν μια ξύλινη καλύβα, αφού το εμβαδό του είναι μόλις 12 τ.μ. και το βασικό υλικό είναι το ξύλο. Ο όρος καλύβα όμως δεν εκφράζει δίκαια την αρχιτεκτονική και κατασκευαστική σπουδή που κρύβεται πίσω από αυτό το έργο.

Ο Scardulla και ο Robbiano είναι ιδρυτές του αρχιτεκτονικού γραφείου llabb, επικεφαλής μιας παθιασμένης δημιουργικής ομάδας με μέσο όρο ηλικίας τα 29 χρόνια. Οι δυο τους ξεκίνησαν μετατρέποντας ένα γκαράζ στη Γένοβα σε ξυλουργικό εργαστήριο, το 2013. Αυτοδίδακτοι στο είδος, άρχισαν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έπιπλα κατά παραγγελία. Αυτό τους οδήγησε σε όλο και πιο σύνθετες κατασκευές, φτάνοντας σήμερα να έχουν σε εξέλιξη αρχιτεκτονικά πρότζεκτ στην Ιταλία, την Αγγλία και το Μαρόκο.

καταφύγιο The Hermitage
Studio Campo Anna Positano, Gaia Cambiaggi

Ένα καταφύγιο στην καρδιά του βουνού

Το σημείο όπου βρίσκεται το πρωτότυπο καταφύγιό τους είναι στα Απέννινα Όρη, σε μια πλαγιά. Η παραλληλόγραμμη κατασκευή πατάει πάνω σε τέσσερα πόδια, με μεταλλικές βάσεις διαμέτρου 60x60 εκατοστών.

καταφύγιο The Hermitage
Studio Campo Anna Positano, Gaia Cambiaggi

Η μια πλευρά του βρίσκεται περίπου 3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσυναρμολογηθεί όλο, χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος ότι υπήρξε.

καταφύγιο
Studio Campo Anna Positano, Gaia Cambiaggi

Η έμπνευση για το Ερημητήριο αντλεί στοιχεία από τα παραδοσιακά ξύλινα ιαπωνικά σπιτάκια όπου γίνεται η τελετουργική απόλαυση του τσαγιού, αλλά και τις καλύβες που συναντάς στα βουνά της Σκανδιναβίας. Το πρωτότυπο αυτό καταφύγιο είναι φτιαγμένο από ξύλο ανθεκτικό στα καιρικά φαινόμενα, με μεταλλική οροφή.

Studio Campo Anna Positano, Gaia Cambiaggi

Εκτός δικτύου

Η περιοχή είναι μακριά από δίκτυα ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης, οπότε οι σχετικές ανάγκες καλύπτονται με τρόπους φιλικούς στο περιβάλλον: δυο φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή, συνδεδεμένα με μπαταρία για αποθήκευση ηλεκτρισμού, και τουαλέτα κομποστοποίησης που δεν χρειάζεται χημικά. Αν βέβαια το καταφύγιο βρίσκεται σε μέρος με ανάλογες παροχές, μπορεί εύκολα να συνδεθεί με αυτές.

The Hermitage

«Η απλή σύνθεση της δομής καθιστά εύκολη την αυξομείωση των αναλογιών και την προσαρμογή σε διαφορετικές εκδοχές», λέει ο Luca Scardulla. «Η λιτότητα της κατασκευής, ο ελάχιστος αντίκτυπος στη γη και η χρήση φυσικών υλικών που βρίσκεις εύκολα σε κάθε περιοχή επιτρέπουν την εγκατάσταση σε φυσικά περιβάλλοντα με απόλυτο σεβασμό. Αυτά τα Ερημητήρια επαναφέρουν τους ανθρώπους σε επαφή με τη φύση με το να μειώνουν το φορτίο των ανθρώπινων παρεμβάσεων που χαρακτηρίζει κάθε δραστηριότητα ανοικοδόμησης».

The Hermitage
Studio Campo llabb - The HerAnna Positano, Gaia Cambiaggi

Μικρός χώρος, πολλαπλές χρήσεις

Ένα κρεβάτι που ανασηκώνεται και «κρύβεται» στον τοίχο της τουαλέτας παρέχει τη δυνατότητα να το κατεβάσεις για να κοιμηθείς ή να το σηκώσεις για να απελευθερώσεις τον χώρο. Κατά μήκος ενός από τους τοίχους, μια ξύλινη κατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τραπέζι, πάγκος εργασίας ή γραφείο. Η πλευρά που βλέπει προς την κοιλάδα ανοίγει σε ένα μπαλκόνι 4 τ.μ.

καταφύγιο The Hermitage
Studio Campo llabb - The HAnna Positano, Gaia Cambiaggi

«Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο ντιζάιν του εσωτερικού χώρου», λέει ο Federico Robbiano. «Μινιμαλιστικό και ευέλικτο, με έναν μεγάλο γυάλινο τοίχο προς το μπαλκόνι, δίνει μια ελαφρότητα και μια στοχαστικότητα στον χώρο. Η εναλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικά επίπεδα προσφέρει τη δυνατότητα να διαχειριστείς καλύτερα τους αποθηκευτικούς χώρους και τα κατασκευαστικά στοιχεία, συμβάλλοντας συνολικά στη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έργο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το πέτρινο εξοχικό των 20 τ.μ. στην Κέα, που απέσπασε το ένα από τα δύο Βραβεία Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022. Τα συνδέει η μικρή έκταση, η απλότητα στην κατασκευή, η χρήση φυσικών υλικών, η αίσθηση του ησυχαστήριου σε έναν ανέγγιχτο τόπο. Τα χωρίζει η προοπτική: η κατοικία που δημιούργησαν στο ελληνικό νησί οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Φωτάκης και Nicoletta Caputo είναι φτιαγμένη για να μείνει εκεί χρόνια και χρόνια, με τη σιγουριά και την αντοχή της πέτρας, ενώ το Hermitage (και κάθε παρόμοιο Hermitage που θα στηθεί οπουδήποτε στον κόσμο) μπορείς να το απομακρύνεις και θα είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.