© 2010 Kirsty Wigglesworth / AP Photo

13 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Η Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία και έχει ζήσει πολλά περισσότερα από μένα κι από σένα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει στη ζωή της ό,τι θελήσει.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της βασιλευόμενης μοναρχίας, έχοντας συμπληρώσει 70 χρόνια στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Οι εορτασμοί για αυτό το Πλατινένιο Ιωβηλαίο θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 2 με 5 Ιουνίου, με το Παλάτι να εμφανίζει κάθε μέρα μια διαφορετική φωτογραφία της, στη λογική αντίστροφης μέτρησης.

Είναι προφανές ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει ζήσει εμπειρίες και συνθήκες που λίγοι κάτοικοι του πλανήτη έχουν βιώσει. Την ίδια ώρα, εσύ, εγώ, οι άλλοι έχουμε ζήσει πράγματα που εκείνη δεν έχει τολμήσει να δοκιμάσει, στα 95 χρόνια της ζωής της. Όπως;

Η Ελισάβετ και το πρωτόκολλο

1. Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν μπορεί να έχει σωματική επαφή με «απλούς ανθρώπους» (όπως και κάθε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας).

Η Ελισάβετ απευθύνεται στο μεγαλύτερο κοινό που είχε αντιμετωπίσει μέχρι τότε μονάρχης, στην Ινδία, 28 Ιανουαρίου 1961. © AP Photo
Η Ελισάβετ απευθύνεται στο μεγαλύτερο κοινό που είχε αντιμετωπίσει μέχρι τότε μονάρχης, στην Ινδία, 28 Ιανουαρίου 1961.

2. Δεν διάλεξε τα ονόματα των παιδιών της. Έπρεπε να αναγνωρίζεται σε αυτά η ιστορία και να αποδίδεται τιμή σε προγόνους, ενώ είναι σύγχρονα.

Ελισάβετ
Η βασιλική οικογένεια σε διακοπές στο Μπαλμόραλ της Σκοτίας, Σεπτέμβριος 1960. Στην αγκαλιά του Πρίγκιπα Φίλιππου είναι ο Πρίγκιπας Ανδρέας, η Πριγκίπισσα Άννα πειράζει τα ποδαράκια του, ενώ δίπλα στη Βασίλισσα Ελισάβετ κάθεται ο Πρίγκιπας Κάρολος. © AP Photo
Η βασιλική οικογένεια σε διακοπές στο Μπαλμόραλ της Σκοτίας, Σεπτέμβριος 1960. Στην αγκαλιά του Πρίγκιπα Φίλιππου είναι ο Πρίγκιπας Ανδρέας, η Πριγκίπισσα Άννα πειράζει τα ποδαράκια του, ενώ δίπλα στη Βασίλισσα Ελισάβετ κάθεται ο Πρίγκιπας Κάρολος.

3. Δεν μπορεί να καθίσει –δημοσίως– σε άλλο θρόνο, ούτε όταν πρόκειται για εκείνον του «Game of Thrones», που είδε μπροστά της το 2014.

4. Δεν μπορούσε να αγκαλιάσει ή να φιλήσει δημοσίως τον εκλιπόντα πλέον σύζυγο της, ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς της, αφού αυτά απαγορεύονται για τη βασιλική οικογένεια. Όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά είναι άγραφος νόμος. «Τα μέλη καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση, σε κάθε περίπτωση», ώστε να είναι όπως αρμόζει στην περίσταση. Και επειδή οι περισσότερες περιστάσεις είναι επίσημες εμφανίσεις, οι προσωπικές στιγμές δεν αρμόζουν, ειδικά για τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη.

ΕΝθρόνιση Ελισάβετ
Η ενθρόνιση της Ελισάβετ στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, 2 Ιουνίου 1953. Είχε ήδη αναλάβει καθήκοντα από τον 1952, μετά από τον θάνατο του πατέρα της. © AP Photo
Η ενθρόνιση της Ελισάβετ στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, 2 Ιουνίου 1953. Είχε ήδη αναλάβει καθήκοντα από τον 1952, μετά από τον θάνατο του πατέρα της.

5. Δεν μπορεί να έχει παρατσούκλι εκτός του Παλατιού, γιατί εντός είναι η «Λίλιμπετ». Γενικά, είναι ανάρμοστο να αναφέρεται δημοσίως κάποιος σε μέλος της βασιλικής οικογένειας με υποκοριστικό.

6. Δεν μπορεί να φάει οστρακοειδή και σκόρδο σε επίσημες εμφανίσεις, όπως δεν μπορεί να πιει νερό από τη βρύση όταν είναι εκτός Αγγλίας – μην τυχόν και συμβεί κάτι που δεν θα ήθελε.

Ελισάβετ
Η Ελιβάβετ στην εποχή των selfie, στο Μπέλφαστ, 24 Ιουνίου 2014. © Peter Macdiarmid / AP Photo
Η Ελιβάβετ στην εποχή των selfie, στο Μπέλφαστ, 24 Ιουνίου 2014.

7. Δεν μπορεί να καθίσει σταυροπόδι. «Τα γόνατα πρέπει να είναι ενωμένα, όπως γέρνουν οι γάμπες προς το πλάι». Η Ελισάβετ έχει ομολογήσει πως δεν κάθεται σταυροπόδι γιατί όταν το δοκίμασε, στα νιάτα της, το βρήκε επίπονο «αν κάθεσαι για ώρα».

8. Δεν μπορεί να οδηγήσει ολομόναχη, για κανένα λόγο, καμία απόσταση. Ακόμα και όταν πιάνει το τιμόνι στα χέρια της, την ακολουθούν τουλάχιστον δύο οχήματα με ανθρώπους που φροντίζουν για την ασφάλειά της.

Η Ελισάβετ πριν στεφθεί βασίλισσα, 29 Μαΐου 1942. © AP Photo
Η Ελισάβετ πριν στεφθεί βασίλισσα, 29 Μαΐου 1942.

9. Δεν μπορεί να ανταλλάσσει χειραψίες, να μοιράζει αγκαλιές ή έστω να κάνει ένα «πατ, πατ» στην πλάτη κάποιου. Παρ’ όλα αυτά, αγκαζάρισε τη Michelle Obama, που μέχρι να της εξηγήσουν δεν κατάλαβε γιατί όλοι είχαν μείνει άναυδοι με αυτή την κίνηση της Βασίλισσας, το 2012.

10. Δεν μπορεί να επιλέξει ποιος θα καθίσει δίπλα της στα ντινέ και σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένη να απευθυνθεί πρώτα σε όποιον είναι στα δεξιά της και μετά σε εκείνον που είναι αριστερά της.

Ελισάβετ
Σε επίσημο δείπνο στη Νέα Υόρκη, 21 Οκτωβρίου 1957. © Marty Lederhandler / AP Photo
Σε επίσημο δείπνο στη Νέα Υόρκη, 21 Οκτωβρίου 1957.

11. Δεν μπορεί να υπογράψει αυτόγραφα, για το ενδεχόμενο της απάτης (κάτι που επίσης ισχύει για όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας). Μια κάρτα Χριστουγέννων του 1954 που είχε υπογραφή δική της και του συζύγου της, Φίλιππου, πωλήθηκε για 5.380 ευρώ.

12. Δεν μπορεί να έχει μακριά ή βαμμένα νύχια.

Ελισάβετ
Σε επετειακή εκδήλωση του Εθνικού Θεάτρου στο Λονδίνο, 27 Οκτωβρίου 1988. © 1988 John Redman / Ap photo
Σε επετειακή εκδήλωση του Εθνικού Θεάτρου στο Λονδίνο, 27 Οκτωβρίου 1988.

13. Πρέπει πάντα να έχει προσεγμένη εμφάνιση (υγιή και χτενισμένα μαλλιά και διακριτικό, «φυσικό» μακιγιάζ). Έκανε την επανάσταση της επιβάλλοντας τα έντονα κραγιόν – χρώματος που έχει δημιουργήσει η ίδια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.