Το Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ στη Νέα Σμύρνη

3 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΑΦΕ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ

Ακόμη κι αν δεν είσαι λάτρης των βιβλίων, είναι δύσκολο να μην γοητευτείς από αυτά τα βιβλιοπωλεία-καφέ που συναντήσαμε σε τρεις γειτονιές της Αθήνας. Σε πείσμα των καιρών, μοιάζει να χαρίζουν λίγο ποιοτικό χρόνο στη φασαριόζικη καθημερινότητά μας.

Ανάμεσα στα αναρίθμητα καφέ της Αθήνας, με τις ποικιλίες του εσπρέσο και τα μοντέρνα τραπεζοκαθίσματα που ανανεώνονται σχεδόν κάθε σεζόν, ανάμεσα σε νέες αλυσίδες που ξεπετιούνται και ξεχωρίζουν άλλες για τον καφέ κι άλλες για την ατμόσφαιρά τους, υπάρχουν κάποια πολύ ιδιαίτερα καφέ που δεν τους μοιάζουν ευτυχώς καθόλου.

Λειτουργούν και σαν βιβλιοπωλεία και είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Αποπνέουν κάτι ευρωπαϊκό, έναν αέρα πολιτισμού, και μοιάζουν με μικρές οάσεις που σε καλούν να ξαποστάσεις για πολύ περισσότερο απ' όσο σου επιτρέπει η φασαριόζικη καθημερινότητά σου.

Σε κάνουν να θες να ξαναρχίσεις εκείνη την παλιά συνήθεια του διαβάσματος που ίσως άφησες να χαθεί, ή να μιλήσεις για τη λογοτεχνία που τόσο αγαπάς. Πιθανότατα τα ράφια με τα βιβλία τους θα σε τραβήξουν κάποια στιγμή κοντά τους για να πιάσεις στα χέρια σου μερικά. Ακόμη όμως κι αυτό να μην γίνει, ο χρόνος σου εκεί μοιάζει να παρατείνεται και να αποκτά ποιότητα.

Βιβιλιοκαφέ
Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ

Βρεθήκαμε σε τρία από αυτά και γρήγορα μας έγιναν συνήθεια. Το Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ στη Νέα Σμύρνη, το Little Tree (Books & Coffee) κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης και το Booking Hill στη Δάφνη μπορεί να προσδώσουν λίγη ποιότητα slow living και στη δική σου ζωή και ίσως αξίζει να τα γνωρίσεις.

Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ

Παρέες για κουβεντούλα, άνθρωποι που δουλεύουν με τηλεργασία, φοιτητές που διαβάζουν: αυτό είναι το προφίλ των θαμώνων στο Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ, που διατηρεί ένα ήσυχο και χαμηλών τόνων αποτύπωμα στο κέντρο μιας πολύβουης γειτονιάς, της Νέας Σμύρνης.

«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα βιβλιοπωλείο-καφέ για να δημιουργήσουμε μια μικρή κοινότητα ετερόκλητων ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα. Οι κουβέντες ανάμεσα στα τραπέζια ανάβουν συχνά για βιβλία, ταινίες, μουσικές, ταξίδια. Έχουμε πάντα όρεξη να κάνουμε ωραίες προτάσεις και προτρέπουμε τους ανθρώπους να γυρίσουν και να μας πουν αν τους άρεσε το βιβλίο που διάβασαν, έτσι ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση και ο ένας να μαθαίνει από τον άλλο», μας είπαν οι ιδιοκτήτες.

Βιβλιοκαφέ
Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ
Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ

Το Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ, που λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2022, φιλοξενεί επίσης παρουσιάσεις βιβλίων, σε συνδυασμό με δρώμενα και αφηγήσεις παραμυθιών για τους μικρούς του φίλους, καθώς και επιλεγμένες εκθέσεις και παζάρια. Όλα αυτά συνοδεία καφέ, σοκολάτας, σπιτικών γλυκών, αλλά και κρασιού και παγωμένης μπίρας για όποιον το προτιμά.

Στα μελλοντικά του σχέδια είναι η διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής και λέσχης ανάγνωσης: «Έχουμε σκοπό να τοποθετηθούν κάποια μεταχειρισμένα βιβλία σε ξεχωριστό ράφι και όποιος θέλει να διαβάζει στο μαγαζί, να βάζει τον σελιδοδείκτη με το όνομά του και να συνεχίζει το διάβασμα όποτε ξανάρθει».

Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ: Μεγάλου Αλεξάνδρου 78, Νέα Σμύρνη. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα/Τετάρτη/Σάββατο: 10 - 6. Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή 10 - 9. Κυριακές κλειστά. 

Little Tree (Books & Coffee)

Το Little Tree ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 ως αντιπρόταση στην οικονομική κρίση από μια συλλογική προσπάθεια 8 ανθρώπων με διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο: από το design έως την εστίαση και το βιβλίο (συγγραφή, επιμέλεια κειμένων, βιβλιοφιλία).

Βιβλιοκαφέ
Little Tree (Books & Coffee) Marlene Balser
Little Tree (Books & Coffee)

Οι ιδιοκτήτες του, όπως μας είπαν, ήθελαν να φτιάξουν ένα καφέ το οποίο να συνδυάζει και κάτι άλλο –ιδιαίτερο και αγαπημένο– παράλληλα με μία αισθητική πρόταση. «Τα βιβλία μας είναι αποκλειστικά για αγορά. Υπάρχει ωστόσο μια μικρή βιβλιοθήκη ξεχωριστά από τα άλλα βιβλία, όπου κάποιος μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο στο κατάστημα, ελεύθερα», ανέφεραν.

Βιβλιοκαφέ
Little Tree (Books & Coffee) Marlene Balser
Little Tree (Books & Coffee)

Το Little Tree στην καρδιά της Αθήνας, στο Κουκάκι, σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο της Ακρόπολης, έχει γίνει πλέον στέκι ντόπιων αλλά και περαστικών από την πόλη, φιλοξενώντας επίσης παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις με τους συγγραφείς και το κοινό που αφορούν κυρίως τη λογοτεχνία, ενώ πού και πού διοργανώνονται και μουσικά live.

Little Tree (Books & Coffee): Καβαλιώτη 2, Αθήνα. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 9 - 00:30. Δευτέρα κλειστά.

Booking Hill

Σε ένα ημιυπόγειο, όπου επικρατεί το ξύλο, τα βιβλία και τα φυτά εσωτερικού χώρου, το Booking Hill μεταδίδει πράγματι λίγο από τον αέρα του Λονδίνου στην πλατεία της Δάφνης. Αν και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, φαίνεται ότι ζούσε ανέκαθεν στα όνειρα των ιδιοκτητών του.

Βιβλιοκαφέ
Booking Hill
Booking Hill

«Όλη η οικογένεια λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική και τον καλό καφέ – η μαμά είναι συγγραφέας, ο μπαμπάς ραδιοφωνικός παραγωγός, η κόρη ποιήτρια, ο γιος αναγνώστης και η μικρότερη θυγατέρα barista. Έτσι, συνδυάσαμε τις αγάπες μας σε έναν χώρο που θέλαμε να θυμίζει σαλόνι σπιτιού, ελπίζοντας ότι θα κάνει όσους μπαίνουν μέσα να νιώθουν σαν το σπίτι τους», είπαν στο OW.

Λίγο με τα πλατιά τους χαμόγελα, λίγο με την τεράστια ποικιλία από αρωματικούς καφέδες, αλμυρές και γλυκιές κρέπες, smoothies και σοκολάτες, το έχουν καταφέρει. Στο βιβλιοκαφέ λειτουργεί επίσης δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ κάθε πρωί θα βρείτε σε ένα καλάθι βιβλία για χάρισμα, αλλά και βιβλία γραμμένα με τη μέθοδο Βraill.

Βιβιλιοκαφέ

«Επίσης έχουμε καθιερώσει το Άστεγο Βιβλίο. Ο Αντώνης αφήνει βιβλία σε παγκάκια της Δάφνης για να τα βρουν άστεγοι. Εκτός από τις παρουσιάσεις βιβλίων, έχουμε πολλά και πρωτότυπα μουσικά Live, βραδιές Stand up comedy και αυτοσχεδιασμού, παιδικές εκδηλώσεις και τη Zωντανή Bιβλιοθήκη όπου δανείζεσαι έναν άνθρωπο αντί για ένα βιβλίο για να σου διηγηθεί τη ζωή του», αναφέρουν.

Booking Hill: Aγίας Βαρβάρας 66, Δάφνη. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Κλειστά: Χριστούγεννα, Πάσχα και 15 Αυγούστου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.