Πάνος Γιαννακόπουλος

46 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ

Πώς είναι να πίνεις καφέ με τη Χάρις Αλεξίου; Πόσες ερωτήσεις για τη Χαρούλα μπορείς να χωρέσεις μέσα σε μια συνέντευξη μαζί με άλλους 3 δημοσιογράφους;

Από την ημέρα που μάθαμε ότι θα πάρουμε συνέντευξη από τη Χάρις Αλεξίου μέχρι την ημέρα που καθίσαμε 5 άτομα γύρω από ένα τραπέζι και ήπιαμε καφέ συζητώντας, μεσολάβησε μία εβδομάδα. Μία εβδομάδα γεμάτη αγωνία.

Τι να πρωτορωτήσεις τη Χάρις Αλεξίου; Πώς να χωρέσουν τόσα χρόνια καριέρας μέσα σε λίγες μόνο ερωτήσεις; Πώς να συμπιέσεις όλα αυτά που θα ήθελες να μάθεις για τη ζωή της, για το ήθος της, για τη γλυκύτητα που βγάζει, για το γεγονός ότι παίρνει θέση σε κοινωνικά ζητήματα, για όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα που κάνει και τα κάνει πάντα με πάθος;

Λέξεις όπως μύθος ή ογκόλιθος δεν της αρέσουν. Δεν έχει κρυφτεί πίσω από όλα αυτά που έχει πετύχει. Αντίθετα, τολμάει διαρκώς να μαθαίνει – αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η συνεργασία της με νέους ανθρώπους στο νέο άλμπουμ με τίτλο Reworks. Λεξ, Kid Moxie, Χρήστος Μάστορας συναντιούνται μουσικά με τη Χαρούλα με βασικό στόχο να ξανασυστήσουν αγαπημένα τραγούδια από τα παλιά, σε ένα νέο ηλικιακά κοινό.

Χάρις Αλεξίου
Πάνος Γιαννακόπουλος

Η αλλαγή είναι μία λέξη που τη χαρακτηρίζει. Αλλάζει σπίτια, περιοχές, ενίοτε και χώρες. Δεν σταματάει στο τραγούδι, αλλά καταπιάνεται με πολλά και διαφορετικά πράγματα – συγγραφή, ηθοποιία, μεταφράσεις, πρόσφατα έγινε και ambassador της Αγοράς του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, παραμένει σταθερή στις αξίες της και στους ανθρώπους που εκτιμά και αγαπά – οι φίλοι παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή της. Το ένστικτό της –πλέον μπορεί να το πει με σιγουριά– την έχει βγάλει ασπροπρόσωπη. Στις συνεργασίες που επέλεξε να κάνει, στα ρίσκα που κλήθηκε να πάρει.

Χάρις Αλεξίου
Πάνος Γιαννακόπουλος

Όταν τη ρωτήσαμε τι θα έλεγε η Χαρούλα του 1973, όταν βρισκόταν στο ξεκίνημά της, στη Χάρις του 2023, τα μάτια της γέλασαν. «Θα της έλεγα: "Πού να ‘ξερες τι σε περιμένει! Πόσα όμορφα πράγματα θα ζήσεις, πόσα ταξίδια θα κάνεις, πόση αγάπη θα πάρεις…"» Αν δεν είναι αυτό γεμάτη ζωή, τότε τι είναι;

Η ζωή της φυσικά δεν ήταν πάντα ρόδινη. Δεν γεννήθηκε σε πλούσια οικογένεια, έχασε τον πατέρα της όταν ήταν 8 χρονών και τη μητέρα της όταν ήταν 28. Παρόλα αυτά, ξέρει να εκτιμά όσα της έδωσε η ζωή.

Η Χαρούλα είναι άνθρωπος της παρέας, της ομάδας. Ξέρει καλά πως τίποτα όμορφο δεν μπορεί να γίνει από έναν άνθρωπο – η ομάδα είναι αυτή που εμπνέει και αυτή που δημιουργεί. Κάπως έτσι, σαν παρέα, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη –συζήτηση καλύτερα– με τη Χάρις Αλεξίου και τους συναδέλφους, Μάνο Χωριανόπουλο, διευθυντή του News247, Μαριλέλλα Αντωνοπούλου, διευθύντρια του Ladylike και Θοδωρή Κανελλόπουλο, διευθυντή του Oneman. Να μιλήσουμε γύρω από ένα τραπέζι, εκεί όπου πάντα παίρνουν σάρκα και οστά οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι διαθέσεις μιας παρέας. Γύρω από ένα τραπέζι τρως, πίνεις καφέ, συναντιέσαι, συζητάς, εξελίσσεσαι. Απέναντί της η Χαρούλα δεν είδε 4 ανθρώπους με μικρόφωνα, στους οποίους θα έπρεπε να δίνει απαντήσεις, αλλά 4 ανθρώπους, τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει να τη γνωρίσουν ακόμα περισσότερο.

Χάρις Αλεξίου
Πάνος Γιαννακόπουλος

Σκεφτόμουν ότι μετά από τόσα χρόνια καριέρας, μπορεί να νιώθεις ότι τα έχεις κάνει όλα, τα έχεις πει όλα. Κι όμως στα μάτια της Χαρούλας διέκρινες ενθουσιασμό και μια παιδική περιέργεια ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι καινούριο. Και εκείνη ήταν απολύτως παρούσα. Έτοιμη να ασχοληθεί με κάθε έναν από μας ξεχωριστά και να μας καλωσορίσει στον δικό της κόσμο, στη δική της σκέψη, στα δικά της βιώματα.

Όσο περιμέναμε να φτιάξουν τα μικρόφωνα και να στήσουν τις κάμερες μιλούσαμε οι 5 μεταξύ μας και πολύ γρήγορα ξέχασα ποια είχα απέναντί μου. Αισθάνθηκα ότι μπορούσα να κάνω χιούμορ, να μιλήσω ανοιχτά. Όταν ξεκίνησε να μιλάει η Χαρούλα συνειδητοποίησα ότι είναι μια συναρπαστική αφηγήτρια που δεν θες να σταματήσεις να την ακούς. Ο τρόπος της, η φωνή της, η γλυκύτητά της σε μαγεύουν.

Ο γιος της, Μάνος Θεοφίλου, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το Reworks, ήταν μαζί μας στο γύρισμα. Μπορούσες να διακρίνεις αμέσως την τρυφερότητα και τον σεβασμό που έχουν μεταξύ τους μητέρα και γιος. Φεύγοντας, χαιρέτησα τον Μάνο και του είπα πόσο τυχερός είναι που έχει μητέρα τη Χαρούλα. Ένευσε θετικά. «Το γνωρίζω καλά. Είμαι πραγματικά πολύ τυχερός!» απάντησε με μάτια που έλαμπαν.

Δες ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.