iStock

5 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Γιατί το τέλος του καλοκαιριού είναι η ιδανικότερη εποχή για να διαβάσεις βιβλία αυτοβελτίωσης; Επιλέξαμε 5 καινούργια βιβλία στο είδος τους και σου τα προτείνουμε για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

Όταν το καλοκαίρι τελειώνει, συνήθως νιώθω σοφότερη. Έχω την αίσθηση ότι εκτός από ανανέωση, έχω κερδίσει και ορισμένα μαθήματα που μου χάρισε η αποστασιοποίηση από τα πράγματα και το πιο καθαρό βλέμμα επάνω τους. Συχνά υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι δεν θα επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος και νιώθω έτοιμη να ξεκινήσω τη νέα σεζόν δυναμικά – μερικές φορές με μεγαλεπήβολα σχέδια. Τα βιβλία αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης συνήθως δεν τα προτιμώ. Αυτή όμως την εποχή του χρόνου, που το μυαλό είναι ξεκούραστο και ίσως νιώθεις κι εσύ ότι ανοίγονται προοπτικές και νέα ξεκινήματα, το να διαβάσεις ένα τέτοιο βιβλίο είναι ό,τι καλύτερο.

Πρώτον, επειδή όντας ξεκούραστος/η μπορείς να το παρακολουθήσεις και να το αξιοποιήσεις στο μέγιστο βαθμό. Δεύτερον, επειδή τώρα η θέλησή σου για βελτίωση –όπως και οι αντοχές σου– βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο που μπορούν. Και τρίτον, επειδή έχεις ζυγίσει καλά τα πράγματα και ξέρεις σε ποιον τομέα θες να επενδύσεις. Επίλυση συναισθηματικών προβλημάτων; Νέα επαγγελματική πορεία; Αλλαγή του τρόπου σκέψης; Υιοθέτηση καινούργιων συνηθειών ή ενδυνάμωση των παιδιών;

Σε όποια από τις παραπάνω φάσεις κι αν βρίσκεσαι, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πιάσεις στα χέρια σου ένα σχετικό βιβλίο αυτοβελτίωσης. Θα σε βοηθήσει να αφήσεις πίσω σου ομαλά την ξενοιασιά του καλοκαιριού και να ξεκινήσεις πιο αποφασιστικά τη νέα σεζόν. Ποιο θα διαλέξεις;

Για να μάθεις να εστιάζεις στο εδώ και τώρα

«Η δύναμη της προσήλωσης», εκδ. Διόπτρα

Ίσως βαρέθηκες να ακούς για την ενσυνειδητότητα και τον διαλογισμό. Μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται κούφιες λέξεις, υπερεκτιμημένες έννοιες και πρακτικές πολυτελείας. Δεν είναι όμως έτσι. Πρώτον, διότι τα οφέλη του διαλογισμού –αυτό που στις δυτικές κοινωνίες εξασκούμε ως mindfulness– έχουν αποδειχτεί και από την επιστήμη. Δεύτερον, επειδή είναι αρκετοί όσοι δοκίμασαν και μπόρεσαν να ξεπεράσουν ακόμη και μεγάλες απώλειες.

Το βιβλίο του Dandapani, ενός πρώην επιχειρηματία που εγκατέλειψε τα πάντα για να γίνει ινδουιστής μοναχός, θα σε βοηθήσει να μάθεις να συγκεντρώνεσαι και να αναπτύσσεις τη δύναμη της θέλησής σου, ιδιότητες απαραίτητες για να μπορείς να διαχειρίζεσαι το μυαλό σου και τις προκλήσεις της ζωής.

Μην φανταστείς ότι πρόκειται για ένα φιλοσοφικό και αφηρημένο βιβλίο, ούτε για ένα εγχειρίδιο με πρακτικές συμβουλές. Είναι ένα βιβλίο που με απλό τρόπο θα σου εξηγήσει τι έχει να σου προσφέρει η ικανότητα συγκέντρωσης και θα σε βοηθήσει να την κατακτήσεις. Ό,τι καλύτερο για την εκκίνηση της νέας σεζόν.

Για να καλλιεργήσεις τη δημιουργικότητά σου

«Η δημιουργικότητα είναι επιλογή», εκδ. Κλειδάριθμος

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από έναν ελάχιστα δημιουργικό άνθρωπο; Η ελλιπής εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ισχυρίζεται ο συγγραφέας Seth Godin, επιτυχημένος επιχειρηματίας που έχει στο ενεργητικό του 19 διεθνή best seller βιβλία.

«Ο σκοπός του βιομηχανικού συστήματος είναι να σας κάνει να νιώθετε ανίσχυροι. Το μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι δεν σας έχουν επιλέξει, δεν διαθέτετε τα σωστά ταλέντα και δεν αξίζετε να λέτε τη γνώμη σας» γράφει. Και στη συνέχεια, αφού κάνει ένα πέρασμα από όλα τα εμπόδια που βρίσκεις ή και βάζεις εσύ ο ίδιος στην επαγγελματική σου πορεία, αλλά και στην ίδια σου τη ζωή, θα προσπαθήσει να σου δείξει πώς να τα ξεπεράσεις.

Αν πιστεύεις κι εσύ ότι η δημιουργικότητα είναι ένα δώρο, κάτι μυστηριώδες που κάποια μούσα χάρισε σε ορισμένους επίλεκτους, ήρθε η στιγμή να αλλάξεις γνώμη. Αν και δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας για τη δημιουργική δουλειά, αυτό το βιβλίο αυτοβελτίωσης θα σε καθοδηγήσει στον δημιουργικό εαυτό που βρίσκεται μέσα σου. Και αυτό είναι παραπάνω από αρκετό για να πλησιάσεις τους στόχους σου.

Αντί ψυχοθεραπείας

«Το άλλο μου μισό με κάνει ό,τι θέλει...», εκδ. Αρμός

Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να λειτουργήσει αντί της ψυχοθεραπείας, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας του, ο δρ Μιχάλης Χαντάς, ψυχοθεραπευτής εξειδικευμένος στο μετατραυματικό στρες και τη χρήση ουσιών, παραδέχεται ότι κανένα βιβλίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θεραπευτική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν είσαι σίγουρος ότι θες να εμπλακείς σε μια ψυχοθεραπευτική σχέση, μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ. Πρόκειται για ένα βιβλίο-σεμινάριο, που συνοδεύεται από βίντεο, μουσική και ασκήσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις δίπλα στον θεραπευτή, χωρίς ωστόσο να πας.

Πότε να το διαβάσεις; Αν πιάνεις τον εαυτό σου να ανησυχεί υπερβολικά για τη γνώμη των άλλων, αν αναβάλλεις να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις και να αλλάξεις τη ζωή σου, αν διαλέγεις ακατάλληλους συντρόφους και έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση... Τι θα κερδίσεις; Θα συνειδητοποιήσεις τι σε σταματά να ζεις καλά και ίσως μπορέσεις να το διορθώσεις. Είπαμε, αυτοβελτίωση!

Για να γίνεις ψυχοθεραπευτής του εαυτού σου

«Άφησε πίσω τα συναισθηματικά σου προβλήματα», εκδ. Belle Epoque

Υπάρχουν μερικά πολύ συγκεκριμένα εφόδια, που συμβάλλουν στο χτίσιμο της ψυχικής ανθεκτικότητας και στην αντιμετώπιση σχεδόν όλων των συναισθηματικών προβλημάτων. Ο ψυχοθεραπευτής δρ Δημήτρης Κατσίκης, μιλάει για την ολοκληρωτική αποδοχή του εαυτού ως απαραίτητη προϋπόθεση για να τα κατακτήσεις.

Το βιβλίο του είναι μια πρακτική διδασκαλία και εφαρμογή των αρχών της Ορθολογικής-Βιωματικής Ψυχοθεραπείας του Albert Ellis, η οποία θα σου δείξει πώς να μην επικρίνεις τον εαυτό σου, πώς να μην γενικεύεις τις αρνητικές σκέψεις σου και πώς να αλλάξεις τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο ίσως να αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα.

Στόχος του είναι όχι μόνο να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα την ώρα που το διαβάζεις, αλλά να γίνεις και να παραμείνεις καλύτερα ανεξάρτητα από τα προβλήματα που σε ταλαιπωρούν. Ίσως ακούγεται ουτοπικό, αλλά δεν είναι. Άλλωστε όλη η δύναμη που χρειάζεται κανείς βρίσκεται μέσα του.

Για να βοηθήσεις τα παιδιά να βρίσκουν λύσεις

«Ο νόμος του καθρέφτη», εκδ. Πεδίο

Μην περιμένεις ότι θα διαβάσεις ένα κλασικό βιβλίο γονεϊκότητας από αυτά με τις πρακτικές συμβουλές που θες, αλλά συνήθως δεν μπορείς να εφαρμόσεις. Το βιβλίο του Ιάπωνα Yoshinori Noguchi πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα στην Ιαπωνία, επειδή προσεγγίζει τον αναγνώστη με μια σπουδαία αφήγηση.

Η ηρωίδα του, η Έικο, ανησυχεί ότι ο γιος της, Γιούτα, δέχεται bullying στο σχολείο. Ο αινιγματικός Γιαγκούτσι τής προτείνει μια εκπληκτική μέθοδο με την οποία θα αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά και θα βοηθήσει τον γιο της. Αυτή η προσέγγιση, η οποία ισορροπεί ανάμεσα στο life coaching και στην οικογενειακή θεραπεία, έχει να σε μάθει, όχι από καθέδρας, αλλά με έναν διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από μια ρεαλιστική ιστορία, ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια αποτελεσματική λύση.

Σπουδαίο μάθημα πρωτίστως για τους γονείς και στη συνέχεια για τα παιδιά. Γιατί αν οι γονείς δεν μπορούν να βρίσκουν λύσεις στα δύσκολα, είναι αδύνατον να το διδάξουν στα παιδιά τους. Αν τα παιδιά σου βρίσκονται σε μια μεταβατική ηλικία, σε ένα σημαντικό ορόσημο, θα σε βοηθήσει να τα βοηθήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.