iStock

7 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ

Ήξερες ότι 14 τόνοι διαστημικής σκόνης προσγειώνονται κάθε μέρα στον πλανήτη μας; Διάβασε μερικές ακόμη εντυπωσιακές πληροφορίες για το σύμπαν στο κείμενο που ακολουθεί.

Έχεις δει ποτέ τους γειτονικούς μας Γαλαξίες, την απεικόνιση του ήχου μιας μαύρης τρύπας σε φωτογραφία ή την επιφάνεια του ήλιου που μοιάζει με χουχουλιάρικη μοκέτα; Αν όχι, τότε μάλλον παρέλειψες να ρίξεις μια ματιά στις φετινές συμμετοχές του διεθνούς διαγωνισμού αστροφωτογραφίας Astronomy Photographer of the Year.

Οι φωτογραφίες είναι σίγουρα εντυπωσιακές. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα όσα διαβάζουμε για το διάστημα και το σύμπαν, αρχίζουμε να νιώθουμε πολύ μικροί σε έναν κόσμο που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να οριοθετηθεί αλλά και να ερμηνευθεί με ανθρώπινους όρους.

Πρόσφατα, έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο που δημοσίευσε το Royal Museums Greenwich, το οποίο παρουσιάζει μερικές από τις πιο απίστευτες ανακαλύψεις στην ιστορία της αστρονομίας, σύμφωνα με το βιβλίο «Diamonds Everywhere» του αστρονόμου Tom Kerss. Εμείς γράφουμε για 7 από αυτές, τις οποίες αν καταφέρεις να συνειδητοποιήσεις και να αποδεχτείς, θα σε κάνουν να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια.

7 συγκλονιστικές πληροφορίες για το σύμπαν

1. Στον Γαλαξία μας θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 10 δισεκατομμύρια πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη

Όσο μοναδικοί κι αν νομίζουμε ότι είμαστε στον Γαλαξία μας, οι αριθμοί δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Όπως αναφέρει το Royal Museums Greenwich, το 2019 οι αστρονόμοι συνδύασαν δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA με νέα τότε ευρήματα από την «Γαία» (Gaia), μια φιλόδοξη αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, κατά μέσο όρο, ένα στα έξι αστέρια φιλοξενεί έναν πλανήτη στο μέγεθος της Γης στην κατοικήσιμη ζώνη του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεκάδες δισεκατομμύρια τέτοιοι κόσμοι παρόμοιοι με τον δικό μας μπορεί να είναι διασκορπισμένοι στον Γαλαξία που ζούμε.

Γαλαξίας
iStock

2. Ο αριθμός των αστεριών στον Γαλαξία μας είναι πιθανώς μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν γεννηθεί ποτέ

Οι ανθρωπολόγοι γνωρίζουν ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπινων όντων που έζησαν ποτέ ανέρχεται σε περίπου 110 δισεκατομμύρια. Τι γίνεται, όμως, με τα αστέρια που υπάρχουν στον Γαλαξία μας;

Οι απαντήσεις των αστρονόμων μπορεί να ποικίλλουν. Ο προσδιορισμός του πληθυσμού του Γαλαξία μας βασίζεται σε παρατηρήσεις, υποθέσεις και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις, όμως σίγουρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του Γαλαξία είναι σκοτεινό από το οπτικό πεδίο και οι περιοχές που βλέπουμε είναι τόσο μεγάλες και μακρινές που μεμονωμένα αστέρια δεν αναγνωρίζονται εύκολα, ακόμη και με ισχυρά τηλεσκόπια.

3. Ήξερες ότι μπορεί να έχεις «διαστημόσκονη» στα μαλλιά σου;

Το να πεις σε κάποιον ότι έχει αστερόσκονη στα μαλλιά του μπορεί να ακουστεί αλλόκοτο, αλλά κατά μία έννοια ισχύει!

Όπως αναφέρει το Royal Museums Greenwich, μια εκπληκτικά μεγάλη ποσότητα διαστημικής σκόνης προσγειώνεται στον πλανήτη μας: περίπου 5.200 τόνοι ετησίως, 100 τόνοι την εβδομάδα ή 14 τόνοι την ημέρα. Αυτή η σκόνη αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια βράχων και μετάλλων που έχουν αφαιρεθεί από αστεροειδείς και κομήτες, είτε σε μεγάλες συγκρούσεις είτε από μικρομετεωροειδή.

Τα σωματίδια αυτά είναι βέβαια τόσο μικρά –το πολύ μερικά δέκατα του χιλιοστού σε διάμετρο– που γενικά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με τη χρήση εξειδικευμένων οργάνων. Έτσι, μπορεί να βρίσκονται ακόμα και πάνω στα μαλλιά μας χωρίς να το γνωρίζουμε!

Γαλαξίας
iStock

4. Μπορούμε να δούμε πώς μοιάζει μια ισχυρή και φωτεινή έκρηξη ενός αστεριού χίλια χρόνια αργότερα

Το 1054 μ.Χ. Κινέζοι αστρονόμοι κατέγραψαν ένα «αστέρι επισκέπτη» στον ουρανό που ήταν ορατό για αρκετές εβδομάδες. Σχεδόν χίλια χρόνια αργότερα, στο ίδιο σημείο, βρίσκουμε το Νεφέλωμα του Καρκίνου. Αυτό είναι ένα κατάλοιπο Supernova (έκρηξη που συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξελικτικών σταδίων της ζωής των αστέρων) που εκτοξεύτηκε στο διάστημα από τον καταστροφικό θάνατο ενός τεράστιου αστεριού.

5. Η Σελήνη είναι πιο πολύχρωμη απ' ό,τι μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι

Άλλο ένα αξιοθαύμαστο στοιχείο του σύμπαντος είναι τα χρώματα. Αν κοιτάξουμε τη Σελήνη στον ουρανό θα πούμε ότι το βασικό της χρώμα είναι το λευκό. Ωστόσο, οι αστρονόμοι έχουν περιγράψει εδώ και αιώνες πολύ αχνά χρώματα ορατά στη σεληνιακή επιφάνεια μέσω τηλεσκοπίων, τα οποία έχουν μεγάλη επιστημονική αξία.

Η Σελήνη εμφανίζει δυσδιάκριτες αποχρώσεις χρωμάτων σε όλη την επιφάνειά της, οι οποίες μπορούν να αποκαλυφθούν στο ανθρώπινο μάτι με τη χρήση εξελιγμένων φωτογραφικών μηχανών και κατάλληλου λογισμικού.

Σελήνη
iStock

6. Μόνο ένα τμήμα των άστρων έχει στην πραγματικότητα λευκό χρώμα

Μπορεί σε εμάς τα περισσότερα αστέρια να φαίνονται ότι έχουν λευκό ή ένα απαλό μπλε χρώμα, όμως φωτογραφίες του ουρανού αποκαλύπτουν ότι τα περισσότερα έχουν ένα ιδιαίτερα αισθητό χρώμα και μόνο ένα τμήμα τους είναι στην πραγματικότητα λευκό.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αστέρια συμπεριφέρονται παρόμοια με τα αντικείμενα που στη φυσική ονομάζονται μελανά σώματα, τα οποία απορροφούν όλο το φως που προσπίπτει σε αυτά. Ένα μέλαν σώμα θα ακτινοβολεί καθώς θερμαίνεται και το φαινομενικό του χρώμα θα εξαρτηθεί από την ενεργό θερμοκρασία του (effective temperature).

7. Παντού στον Γαλαξία μας υπάρχουν διαμάντια

Τα διαμάντια, ένα από τα σκληρότερα και πιο γυαλιστερά υλικά στη Γη, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του δικού μας πλανήτη. Μπορούν να εντοπιστούν σε όλο το Ηλιακό Σύστημα, τον Γαλαξία και όχι μόνο!

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα διαμάντια μπορεί να σχηματιστούν στην ατμόσφαιρα τόσο του Ουρανού όσο και του Ποσειδώνα, αφού στην ατμόσφαιρα και των δύο πλανητών υπάρχουν υδρογονανθράκες που, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, γίνονται οι δομικοί λίθοι των διαμαντιών.

Άλλοι εξωπλανήτες που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν διαμάντια είναι το BPM 37093, ένα αστέρι – λευκός νάνος που βρίσκεται περίπου 53 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.