Δύο αγριόπαπιες ζευγαρώνουν μια χειμωνιάτικη μέρα στο πάρκο Huntley Meadows στη Βιρτζίνια. James Fatemi/Audubon Photography Awards/2023 Youth Honorable Mention

7+1 ΜΑΓΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Τα Audubon Photography Awards 2023 μάς προσφέρουν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές λήψεις πτηνών, αποκαλύπτοντας μια μοναδική πλευρά της φύσης.

Πώς μοιάζει η ζωή των πουλιών; Πού βρίσκονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και πού φωλιάζουν τη νύχτα; Πώς επιβιώνουν και πώς φροντίζουν τις οικογένειές τους;

Σε τέτοιου είδους ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει μέσα από μαγευτικές και μυστηριώδεις εικόνες ο διαγωνισμός φωτογραφίας Audubon 2023, ο οποίος πραγματοποιήθηκε φέτος για 14η χρονιά. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει εντυπωσιακά έργα από επαγγελματίες, ερασιτέχνες και νέους δημιουργούς, που αναδεικνύουν την ομορφιά των πουλιών και τη χαρά της αποτύπωσής τους μέσω φωτογραφιών και βίντεο.

Επίσης, επιχειρεί να θίξει ζητήματα όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των πτηνών, καθώς και το μεγαλείο και την αρμονία της φύσης. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές από τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό και τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

7 φωτογραφίες πτηνών που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό Audubon Photography Awards 2023

1. «Verdin and cane cholla», Plants For Birds Winner

Linda Scher/Audubon Photography Awards/2023 Plants For Birds Winner

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ένα πουλί Verdin να «ποζάρει» με το κεφάλι του γυρισμένο προφίλ καθώς κάθεται πάνω σε έναν κάκτο με μια κάμπια στο στόμα, στους υγροβιότοπους «Sweetwater» στο Tucson της Αριζόνα.

«Είδα για πρώτη φορά [πουλιά] Verdin στους υγροβιότοπους Sweetwater κατά την επίσκεψή μου στο Tucson», ανέφερε η φωτογράφος Linda Scher. «Λατρεύω αυτή την εικόνα επειδή αποτυπώνει την υψηλή ενέργεια του Verdin, τον βιότοπό του και την προστασία που προσφέρουν οι κάκτοι».

Από την πλευρά της η κριτής Marlene Pantin, εξήγησε ότι «σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε τον ρόλο που παίζουν τα αυτοφυή φυτά, όπως οι κάκτοι, στην παροχή κρίσιμης τροφής και καταφυγίου για τα πουλιά – ακόμη και στα πιο σκληρά περιβάλλοντα. Η φωτογραφία κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά αποτυπώνοντας την αντίθεση μεταξύ του μεγάλου κάκτου cane cholla και του μικροσκοπικού Verdin».

2. «Dunlin», Youth Winner

Kieran Barlow/Audubon Photography Awards/2023 Youth Winner

Εδώ ένα θαλασσοπούλι πηδάει από τα βράχια για να αποφύγει ένα κύμα στην περιφέρεια Barnegat Light του Νιου Τζέρσεϊ.

«Σε ένα χειμερινό ταξίδι στο Νιου Τζέρσεϊ, στόχος μου ήταν να απαθανατίσω εικόνες από "πάπιες αρλεκίνους". Αντ' αυτού, μαγεύτηκα από ένα σμήνος θαλασσοπουλιών που τρέφονταν στα βράχια. Όλα τους έβγαιναν από τον δρόμο τους πετώντας όταν ένα κύμα έπεφτε στην ακτή, οπότε κρύφτηκα ανάμεσα σε ογκόλιθους και περίμενα», έγραψε ο φωτογράφος Kieran Barlow.

«Ο φωτογράφος έπιασε το πουλί την ώρα που πηδούσε και τόσο το νερό όσο και η λασποσκαλίδρα [δηλαδή το είδος του συγκεκριμένου πτηνού] είναι τέλεια παγωμένα σε κίνηση. Μπορείτε να νιώσετε τα κύματα που σκάνε και τον υγρό βράχο με τα βρύα. Μπορώ σχεδόν να ακούσω το χτύπημα των φτερών του πουλιού και το κελάηδισμα που θα έκανε όταν το ενοχλούσαν από τη φωλιά ή την τροφή του», δήλωσε η κριτής Melissa Hafting.

3. «Baltimore Oriole», Female Bird Prize Winner

Sandra M. Rothenberg/Audubon Photography Awards/2023 Female Bird Prize Winner

Η παραπάνω φωτογραφία κέρδισε το βραβείο «Female Bird Prize» που αναδεικνύει την ομορφιά των θηλυκών πουλιών, τα οποία συχνά παραβλέπονται και υποτιμώνται στην ορνιθολογία, τη φωτογραφία πουλιών και την επιστήμη.

Ένα θηλυκό Baltimore Oriole με έντονο κίτρινο χρώμα κρατάει στο ράμφος του μερικές λεπτές κλωστές από χόρτα ενώ κάθεται στην άκρη ενός κλαδιού στην πόλη Warren της Πενσυλβάνια. Οι κλωστές, τις οποίες το χαριτωμένο πτηνό θα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει τη φωλιά του, ανεμίζουν γύρω του συνθέτοντας ένα μοναδικό πλέγμα με φόντο το πράσινο χρώμα του φυσικού περιβάλλοντος.

«Από τότε που ήμουν παιδί, τα πτηνά Baltimore Orioles είχαν φωλιάσει στην ιδιοκτησία μας. Πάντα μου άρεσε να παρακολουθώ τα θηλυκά: εναέριοι ακροβάτες που μαζεύουν αποξηραμένα χόρτα και μακριές αραχνοΰφαντες κλωστές από τρίχες αλόγου από το γειτονικό αγρόκτημα της αδελφής μου», ανέφερε η φωτογράφος Sandra M. Rothenberg. Η κατασκευή της φωλιάς διαρκεί συνήθως τουλάχιστον μία εβδομάδα αλλά μερικά θηλυκά καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το έργο σε λιγότερο από πέντε ημέρες.

4. «Rock Pigeons», Grand Prize Winner

Liron Gertsman/Audubon Photography Awards/2023 Grand Prize Winner

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η παραπάνω εικόνα στην οποία η φωτογράφος Liron Gertsman κατάφερε να απαθανατίσει δύο περιστέρια τα οποία περιποιούνται το ένα το άλλο ενώ κάθονται κάτω από μια προβλήτα στην πόλη White Rock του Καναδά.

«Σπάνια στρέφω τον φακό μου προς τα περιστέρια, αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ καθώς αυτό το ζευγάρι, που καθόταν κάτω από μια προβλήτα, περιποιούνταν προσεκτικά το ένα τα φτερά του άλλου. [...] Χρησιμοποίησα το σκιερό περιβάλλον για να δημιουργήσω ένα μαύρο φόντο σαν στούντιο για αυτά τα αξιοσημείωτα ιριδίζοντα πουλιά. Δεν είχα προγραμματίσει να φωτογραφίσω περιστέρια εκείνη την ημέρα αλλά χαίρομαι που η ομορφιά αυτού του ζευγαριού τράβηξε την προσοχή μου», δήλωσε η Gertsman.

Η κριτής Preeti Desai ελπίζει ότι λήψεις όπως η παραπάνω θα κάνουν τους ανθρώπους να εκτιμήσουν περισσότερο τα περιστέρια καθώς και άλλα συνηθισμένα πουλιά.

5. «Chinstrap Penguin», Amateur Winner

Karen Blackwood/Audubon Photography Awards/2023 Amateur Winner

Εδώ βλέπουμε ένα είδος πιγκουίνου, τον Chinstrap Penguin, να κάνει βουτιά από ένα παγόβουνο στο Cierva Cove της Ανταρκτικής! «Ο φωτογράφος αποτύπωσε έξοχα την έντονη αντίθεση του κυρίως μαύρου πιγκουίνου με το μπλε, υγρό, θαλάσσιο παγωμένο τοπίο», γράφει η κριτής Melissa Hafting.

Οι πιγκουίνοι Chinstrap δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος και δυστυχώς βιώνουν μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Είναι εύκολο για τους ανθρώπους στις μακρινές πόλεις να αγνοούν αυτά τα προβλήματα. Όμως αυτοί οι πιγκουίνοι είναι ένα είδος-δείκτης που όλοι πρέπει να προσέξουν. Αν λιώσουν οι θαλάσσιοι πάγοι, επηρεάζονται όλοι. Η φωτογραφία είναι μια καλή υπενθύμιση για το πώς όλοι είμαστε τόσο συνδεδεμένοι», συμπλήρωσε η Hafting.

6. «Northern Hawk Owl», Professional Honorable Mention

Liron Gertsman/Audubon Photography Awards/2023 Professional Honorable Mention

Μια βόρεια «κουκουβάγια γεράκι» κοιτάζει με το διαπεραστικό της βλέμμα στην κάμερα ενώ κάθεται στην κορυφή ενός παγωμένου δέντρου στην περιοχή Thompson-Nicola στον Καναδά. «Υπάρχει κάτι φανταστικό αλλά και μαγικό στο πουλί που φαίνεται να μας κοιτάζει κατάματα», σχολίασε η κριτής Sabine Meyer.

Η φωτογράφος Liron Gertsman δήλωσε ότι παρόλο που περνούσε χρόνο στο περιβάλλον που ζει αυτό το είδος κουκουβάγιας όλα αυτά τα χρόνια, οι συναντήσεις του μαζί της ήταν ελάχιστες. Αυτόν τον χειμώνα αποφάσισε να περάσει μερικές ημέρες κάνοντας πεζοπορία και αναζητώντας αυτό το μοναδικό πτηνό και τελικά ανταμείφθηκε!

7. «Tree Swallows and bald cypress», Plants For Birds Honorable Mention

Vicki Santello/Audubon Photography Awards/2023 Plants For Birds Honorable Mention

Τέλος, η παραπάνω εικόνα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται! Χελιδόνια πετούν γύρω από δύο «γυμνά» κυπαρίσσια στον υγροβιότοπο Atchafalaya της Λουιζιάνα, ενώ κυνηγούν έντομα. Με μια πρώτη ματιά νομίζεις ότι τα κλαδιά των δύο δέντρων της φωτογραφίας έχουν φύλλα. Αν κοιτάξεις, όμως, πιο προσεκτικά, αντιλαμβάνεσαι ότι τα πτηνά είναι εκείνα που καλύπτουν τα «γυμνά» κλαδιά των δύο δέντρων.

«Απολάμβανα την ησυχία μιας απομονωμένης ανατολής με το καγιάκ μου, όταν άκουσα ένα δυνατό βουητό. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα μπορούσε να κάνει έναν τόσο επίμονο ήχο. Τα αυτιά μου με οδήγησαν στην πηγή: χιλιάδες χελιδόνια δέντρων που κυνηγούσαν έντομα στην επιφάνεια του νερού. Το ομαδικό χτύπημα των φτερών τους δημιουργούσε τον θόρυβο», δήλωσε η φωτογράφος Vicki Santello.

«Με φόντο τον ουρανό, το νερό και τον ορίζοντα και τα όμορφα, γαλήνια χρώματα που δένουν άψογα με κάθε στρώμα, η φωτογραφία αυτή μοιάζει [περισσότερο] με πίνακα ζωγραφικής παρά με φωτογραφία», ανέφερε η κριτής Marlene Pantin.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.