Ο Γιώργος Καραμίχος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, με τον Andy, γάτο με αταξία. Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΟΥΣΑΝ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ SCARS

Το φιλοζωικό σωματείο SCARS παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά ένα ημερολόγιο για το οποίο έχουν φωτογραφηθεί γνωστοί άντρες, μαζί με γάτες που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Ένα πρωτότυπο ημερολόγιο με άντρες και γάτες στάθηκε πέρυσι αφορμή για να γνωρίσουμε τη δράση του SCARS (Second Chance Animal Rescue Society), ενός φιλοζωικού σωματείου που μεταξύ άλλων περιθάλπει άρρωστα και τραυματισμένα αδέσποτα ζώα. Ζώα που αν έμεναν στους δρόμους, δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσουν για πολύ.

Στόχος του SCARS δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της υγείας τους αλλά και η ανεύρεση σπιτικών που θα τα υιοθετήσουν, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διατρέξουν κανέναν από τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα. Κάτι που απαιτεί πέρα από εθελοντική εργασία και τη συγκέντρωση πόρων για την κάλυψη ιατρικών εξόδων, την αγορά τροφών κ.ο.κ.

Αυτή η ανάγκη γέννησε το ημερολόγιο «Real Men Are Kind To Animals» για το 2022, για τις ανάγκες του οποίου είχαν φωτογραφηθεί 12 γνωστοί άντρες. Αν η φήμη τους ήταν «μαγνήτης» για να γνωρίσεις και τις γάτες που είχαν αγκαλιά, οι εικόνες τους άφηναν ένα άλλο αποτύπωμα: εκείνο της αγάπης – καθαρής και ατόφιας, όπως λένε τα άτομα του SCARS. Έτσι, το εγχείρημα επαναλαμβάνεται με το ίδιο concept και άλλα πρόσωπα για το 2023.

Scars γάτες Γιαννόπουλος
O Τάσος Γιαννόπουλος, ηθοποιός, με τον τυφλό Pino. Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου
O Τάσος Γιαννόπουλος, ηθοποιός, με τον τυφλό Pino.

Πριν μιλήσουμε για το νέο ημερολόγιο, θέλω να ρωτήσω πώς ήταν η χρονιά που πέρασε για το SCARS. «Η χρονιά που πέρασε... Κρίση τιμών, κρίση αξιών, κρίση ενέργειας, αλλά όχι της δικής μας!» απαντάει η Μάρθα Αθανασίου, εθελόντρια του σωματείου. «Και αυτή τη χρονιά προσπαθήσαμε να είμαστε στο πλευρό όσων περισσότερων ζώων μπορούσαμε, με στειρώσεις, φιλοξενίες, υιοθεσίες, ιατρική περίθαλψη… Χωρίς αργίες, χωρίς διακοπές, αφού τα περιστατικά και οι ανάγκες που έχουν τα ζωάκια δεν έχουν ούτε αργίες, ούτε διακοπές».

SCARS γάτες Λέντζας
Ο Γιώργος Λέντζας, παρουσιαστής και σκηνοθέτης, με την ημίτυφλη Springfield. Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου
Ο Γιώργος Λέντζας, παρουσιαστής και σκηνοθέτης, με την ημίτυφλη Springfield.

Το SCARS και οι επώνυμοι ζωόφιλοι

Η επανάληψη του περσινού concept στο φετινό ημερολόγιο του SCARS υπογραμμίζει τη σημασία του μηνύματος. «Και αυτή τη χρονιά επιλέξαμε άντρες για το ημερολόγιο, γιατί νιώσαμε ότι χρειάζεται για μία ακόμη φορά να βροντοφωνάξουμε με την βοήθειά τους ότι η ευαισθησία δεν είναι μόνο γένους θηλυκού», εξηγεί η Μάρθα. «Ότι τα ανδρικά πρότυπα μπορούν να ορίζονται από αυτήν, και όχι μόνο από τη δύναμη και τη δυναμική τους, όπως τα παρουσιάζουν τα μίντια. Γιατί έτσι κι αλλιώς η ευαισθησία είναι δύναμη! Θα χαρούμε πολύ όταν δεν θα χρειάζεται πια το ημερολόγιό μας να έχει αυτό το θέμα, γιατί θα έχει περάσει το μήνυμα».

Γιώργος Νανούρης
Ο Γιώργος Νανούρης, σκηνοθέτης και ηθοποιός, με τον μονόφθαλμο Rosso. Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου
Ο Γιώργος Νανούρης, σκηνοθέτης και ηθοποιός, με τον μονόφθαλμο Rosso.

Από την εμπειρία μου, έχω την αίσθηση ότι αυξάνονται γύρω μας οι φιλόζωοι – ή απλώς αυξάνονται οι γνωστοί και φίλοι μου που υιοθετούν ζωάκια. «Παρά τα ακραία περιστατικά, που ο αριθμός τους είναι σταθερός, και παρόλο που θα θέλαμε μια μέρα να είναι λιγότερο απαραίτητη η non-stop δράση μας, και εμείς θεωρούμε και θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κόσμος σιγά-σιγά βρίσκεται σε διαδικασία αφύπνισης και αρχίζει να γίνεται καλύτερος», αρκείται να πει η Μάρθα.

γάτες Πολυχρονίδης
Ο Πέτρος Πολυχρονίδης, παρουσιαστής, με τυφλά αδέρφια Αννίβας και Μέρλε. Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου

Οι γάτες που σώζονται

Σε ορισμένες γάτες του SCARS βλέπεις ουλές που έχουν πια επουλωθεί και καταλαβαίνεις πως σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση πρέπει να ήταν πολύ σοβαρή. Ρωτάω αν μπορούν να μοιραστούν μαζί μας μια ιστορία διάσωσης που ξάφνιασε ακόμα και τους ίδιους.

SCARS γάτες Παναγόπουλος
Ο Γιάννης Παναγόπουλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, εντεταλμένος Σύμβουλος για τα αδέσποτα δήμου Αγ. Δημητρίου, με τη Λέα, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στα σκουπίδια. Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου
Ο Γιάννης Παναγόπουλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, εντεταλμένος Σύμβουλος για τα αδέσποτα δήμου Αγ. Δημητρίου, με τη Λέα, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στα σκουπίδια.

«Μια διάσωση που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι θεωρήσαμε πως σώσαμε μια γατούλα από καρκίνο στα αυτιά, όμως ο καρκίνος για τον οποίο την τρέξαμε στην κλινική ήταν και αυτός που έσωσε τη ζωή της», απαντάει η Μάρθα. «Η γατούλα προχώρησε στον πρώτο ακρωτηριασμό με χειρουργείο και έπεται επόμενος μόλις δυναμώσει. Αλλά κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας και επιπρόσθετων εξετάσεων διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη πυομήτρα –δηλαδή λοίμωξη της μήτρας– που είχαν δει οι γιατροί. Τα περιθώρια ήταν στενά και ο χρόνος ζωής που θα της απέμενε δεν ήταν παραπάνω από μία ή δύο μέρες, οπότε προχώρησαν ξανά εσπευσμένα σε χειρουργείο. Το ρίσκο ήταν τεράστιο αλλά η κατάσταση ήταν μονόδρομος. Και η μικρή γατούλα με τη μεγάλη δύναμη τα κατάφερε να βγει ζωντανή στο 2023, μετά από δύο χειρουργεία στη σειρά! Την ονομάσαμε Χιονάτη και για μας αυτή ήταν το θαύμα που έκλεισε τη χρονιά μας».

SCARS
Ο Νίκος Παπαδάκης, παρουσιαστής, με τον Hope, κουφό μαύρο γάτο. Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου
Ο Νίκος Παπαδάκης, παρουσιαστής, με τον Hope, κουφό μαύρο γάτο.

Εκτός από τον φωτογράφο Πάνο Γεωργίου, για το ημερολόγιο του SCARS συνεργάστηκαν η make-up artist Μαριάννα Μούτσου, ο Art Director Δημήτρης Μπουζιώτης και η Graphic Designer Νατάσα Πολύζου. Δείτε στο Facebook πώς μπορείτε να το προμηθευτείτε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.