iStock

ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τοξικά για τα ζώα, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους όταν έχουμε κατοικίδια στο σπίτι. Ποια είναι ακίνδυνα, ακόμα κι αν τα φάνε;

Έχουμε εξηγήσει τους λόγους που είναι χρήσιμο να έχουμε φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι ή το γραφείο μας. Πέραν της αισθητικής, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας, ψυχική και σωματική. Το θέμα είναι πως δεν ισχύει το ίδιο και για τα κατοικίδιά μας.

Να σου πω τι με δίδαξε η πρόσφατη έρευνα που έκανα, στο πλαίσιο μιας ανακαίνισης που ετοιμάζω: Τα περισσότερα από τα φυτά εσωτερικού χώρου που προτείνονται ως ωφέλιμα για τους ανθρώπους, είναι τοξικά για τα ζώα μας. Η σχετική πληροφορία αναφέρεται στην περιγραφή κάθε είδους που θα βρεις σε online φυτώρια. Και να είναι καλά οι άνθρωποι που γράφουν αλήθειες, για να γλιτώνουμε από τις περιπέτειες κι εμείς και τα κατοικίδια μας.

Όπως έκανα scroll down στις επιλογές, διαπίστωσα πως τα 5/6 ήταν για ανθρώπους που δεν ζουν με μια Μυρισλού. Βλέπεις, στην περίπτωση της λατρευτής και –αντικειμενικά– πανέμορφης σκυλίτσας μου (μπορείς να πατήσεις το βελάκι στο παρακάτω post για να δεις για τι μιλάω, αφού πρώτα απολαύσεις το σκύλο-είδωλο που λέγεται Μπέμπης) το θέμα δεν είναι αν θα φάει κάποιο φυτό, αλλά πότε θα το φάει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Niki Bakouli (@karmaback)

Άρα, δεν μπορώ να πάρω ό,τι φυτά θέλω, αλλά εκείνα που μπορώ. Ποια μπορώ; Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχει σχετική ενημέρωση από την American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) και το Airplants.

Ποια φυτά επιλέγεις άφοβα αν έχεις κατοικίδια στο σπίτι

Αν θέλεις κάτι εντυπωσιακό, για μια γωνία (όπως εγώ) μια λύση είναι η μπουκαρνέα (Beaucarnea nolina recurvata), που φτάνει έως τα 50 εκατοστά, δεν θέλει άμεση επαφή με φως και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, φιλτράροντας τις τοξίνες φορμαλδεΰδης, βενζολίου και μονοξειδίου του άνθρακα από το περιβάλλον.

φυτά εσωτερικού χώρου
iStock

Αυτό κάνει και το φυτό αράχνη ή «αεροπλάνο» ή χλωρόφυτο, που φτάνει έως τα 60 εκατοστά.

φυτά και κατοικίδια
iStock

Η καλαθέα φτάνει στα 45 εκατοστά ύψους, θέλει άφθονο φως αλλά όχι απευθείας, της αρέσει η υγρασία και δεν χρειάζεται συχνές μεταφυτεύσεις. Και αυτή φιλτράρει τον αέρα από τις τοξίνες.

Η πεπερόμια είναι θαμνώδες φυτό που φτάνει έως τα 20 εκατοστά στο ύψος. Θέλει σκιά και όχι πολύ κρύο, ενώ απολαμβάνει την υγρασία, οπότε ενδείκνυται για το μπάνιο.

Η χαμαιδωρέα ανήκει στα φοινικοειδή και φτάνει έως τα 35 εκατοστά. Θέλει ζέστη, σκιά και όχι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Μόνο αφαίρεση ξερών φύλλων και καθαρισμό. Επίσης, βελτιώνει τον αέρα στο χώρο μας.

Αν δεν σε νοιάζει το ύψος αλλά προτιμάς να κρεμάσεις κάτι σε καλάθια, υπάρχει η φτέρη της φτέρη Βοστώνης. Δεν θέλει άμεση επαφή με τον ήλιο και είναι ταχείας ανάπτυξης.

φτέρη
iStock

Η εχεβέρια είναι παχύφυτο που θα το βρεις σε πολλά χρώματα. Το πόσο έντονα θα είναι εξαρτάται από την ποσότητα του ήλιου που θα δεχθεί. Σε κρεμαστή γλάστρα δημιουργεί κατακόρυφο βλαστό και γύρω του εμφανίζονται οι ροζέτες φύλλων. Μπορεί να φτάσει τα 10 εκατοστά ύψους.

φυτά
iStock

Ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι από τα πιο δημοφιλή παχύφυτα στον κόσμο. Λέγεται και «υπομονή» ή σλουμπέργκερα και προτείνεται για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια, καθώς οι βλαστοί και τα λουλούδια «πέφτουν» προς τα κάτω. Θέλει φως –όχι απευθείας– και δεν θέλει θέρμανση.

κάκτος των Χριστουγέννων
iStock

Μη τοξικά είναι και:

  • η αφρικανική βιολέτα ή σαιντπώλια,
  • η ασπιδίστρα (Aspidistra elatior, κυκλοφορεί στο εμπόριο ως Cast Iron Plant,
  • η ορχιδέα φαλαίνοψις, γνωστή και ως ορχιδέα σκόρος
  • η ζερμπέρα, σε πολλά διαφορετικά χρώματα, πάντα στο σχήμα μαργαρίτας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.