iStock

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας και να νιώσετε καλύτερα, βάλτε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι ή το γραφείο σας.

Ακόμα κι αν μένουμε σε διαμερίσματα και κυκλοφορούμε με ΙΧ, οι ρίζες μας είναι στη φύση. Μπορεί να έχουμε ξεχάσει την μακρινή καταγωγή μας, ωστόσο το γεγονός ότι αναζητάμε την ηρεμία και τη χαρά σε θάλασσες και βουνά δείχνει την αρχέγονη σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο.

Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι η απομάκρυνσή μας από τη φύση μπορεί να έχει μια σειρά από επιπτώσεις στην υγεία μας. Για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, αλλά και με προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μάλιστα, υπάρχει και όρος που περιγράφει το συγκεκριμένο φαινόμενο: «Nature-deficit disorder» (Σύνδρομο Έλλειψης της Φύσης).

Πείτε «ναι» στα φυτά εσωτερικού χώρου

Όσοι δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε πάρκα, πλατείες, άλση, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να προσφέρουν μια κάποια λύση, ώστε να εισάγετε μικρές δόσεις φύσης στην καθημερινότητά σας.

«Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με τα οφέλη των φυτών εσωτερικού χώρου στην ψυχική υγεία, μελέτες έχουν δείξει πόσο ευεργετικοί είναι εν γένη οι χώροι πρασίνου και η κηπουρική. Πολλά από τα αποτελέσματα αυτά είναι πιθανό να ισχύουν και για τα φυτά εσωτερικού χώρου», αναφέρει η Lauriane Suyin Chalmin-Pui, Μεταδιδακτορική Συνεργάτιδα της Βασιλικής Κηπευτικής Εταιρείας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health (Ιούνιος 2022), δείχνει ότι ακόμη και η παρουσία φυτών εσωτερικού χώρου μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, αλλά και τη σωματική. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε να βελτιώνει τις επιδόσεις σε γνωστικές εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, ταξινόμηση ή ανάκληση αναμνήσεων, να αυξάνει την ανοχή στον πόνο (από παγωμένο νερό) και να ρίχνει τα επίπεδα σωματικού στρες.

«Από τις έρευνες για τα οφέλη της κηπουρικής, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη, όπως κοινωνική σύνδεση, ικανοποίηση, ψυχική ανθεκτικότητα. Μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε προηγούμενο τραύμα», υπογραμμίζει η Lauriane Suyin Chalmin-Pui.

Φυτά στο σπίτι για την ψυχική σας υγεία
Unsplash Minh Pham

Τα φυτά κάνουν καλό στην υγεία

Πού αλλού βοηθούν τα φυτά; Ας ξεκινήσουμε από το ότι καθαρίζουν –έστω και σε μικρό βαθμό– τον αέρα του σπιτιού (ή του γραφείου). Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Building Services Engineering Research and Technology (Ιανουάριος 2020), τα φυτά μπορούν να απομακρύνουν ρύπους, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, τα αιωρούμενα σωματίδια από την οικιακή σκόνη και τις πτητικές οργανικές ενώσεις (π.χ. από τα καθαριστικά, το μαγείρεμα).

Ερευνητές από τη Δημοκρατία της Κορέας αναφέρουν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στη μνήμη εργασίας, τον νοητικό φόρτο εργασίας και την οπτική συγκέντρωση. «Η παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, από μικροερεθισμούς στα μάτια ή τον λαιμό, μέχρι αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο», συμπληρώνει η ειδικός.

Φυτά στο σπίτι για την ψυχική σας υγεία
Unsplash Greg Nerantzakis

Ποια φυτά εσωτερικού χώρου να επιλέξετε για το καλό της υγείας σας

Οι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν πιο θετικά σε πράσινα φυτά με στρογγυλεμένο και πυκνό φύλλωμα, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό Building and Environment (Ιούλιος 2022).

Όσον αφορά την απομάκρυνση ρύπων από τον χώρο σας, αυτό θα απαιτούσε πολλά φυτά. Ωστόσο, από το τίποτα, καλύτερα να προμηθευτείτε λίγα φυτά με υψηλό δείκτη φυλλικής επιφάνειας (η ποσότητα των φύλλων σε ένα οικοσύστημα), όπως π.χ. το ινδικό Λαστιχόδεντρο ή ο Πόθος.

Μπορείτε, ακόμα, να ξεκινήσετε με φυτά που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα ή να επιλέξετε φυτά που είναι ικανοποιημένα με ελάχιστη φροντίδα, όπως το χλωρόφυτο, η χαμαιδώρεα και οτιδήποτε ανήκει στις οικογένειες των κάκτων και των παχύφυτων. Τα βότανα είναι μια εξίσου καλή επιλογή για τους αρχάριους κηπουρούς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.