Unsplash Croissant

ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Θέλουν φροντίδα, αλλά έχουν πολλά να μας προσφέρουν. Οι επιστήμονες, μάλιστα, επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις των φυτών εσωτερικού χώρου στη διάθεσή μας.

Μια παλιά συνάδελφος, η Δώρα, κάθε φορά που ήθελε να «ανεβάσει» τη διάθεσή της, έτρεχε σε φυτώρια και προμηθευόταν γλάστρες, χώματα και φυτά. Το γραφείο της ήταν το πιο πράσινο που έχω δει.

Τα φυτά της έφτιαχναν και τη δική μου διάθεση. Έτσι, αποφάσισα και εγώ να βάλω τη φύση στο σαλόνι μου και να κάνω το σπίτι μου πιο πράσινο. Μπορεί όχι με μεγάλη επιτυχία, γιατί οι πρασινάδες μου υποφέρουν από τα δύο γατιά και την ασχετοσύνη μου, αλλά σίγουρα ξεκουράζουν το μάτι και το παιχνίδι με το χώμα δρα χαλαρωτικά.

Γιατί, όμως, τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν τόσο θετική επίδραση πάνω μας;

Οι άνθρωποι και τα φυτά συνδέονται

Οι άνθρωποι έχουν μια εγγενή σχέση με τα φυτά και όλα τα έμβια όντα, σύμφωνα με τη θεωρία που είναι γνωστή ως «υπόθεση βιοφιλίας». Η βιοφιλία, αναφέρει ο φυσιοδίφης και συγγραφέας Edward Wilson, «είναι η ενδότερη συναισθηματική ανάγκη των ανθρώπων να συνδέονται με άλλους ζωντανούς οργανισμούς». Η έρευνα έχει δείξει ότι το φυσικό περιβάλλον ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και αμβλύνει τα αρνητικά, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά του.

Όταν, λοιπόν, οι άνθρωποι αρχίσαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο κλεισμένοι σε σπίτια και γραφεία, προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε ένα κομμάτι του φυσικού μας κόσμου σε αυτά, ώστε να μην αποκοπούμε τελείως από αυτόν.

Πώς μας βοηθούν τα φυτά στη διάθεση
Unsplash Brina Blum

Μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση

Η σύνδεσή μας με τα φυτά είναι τόσο δυνατή, που μερικές φορές χρειαζόμαστε μόλις λίγα λεπτά κοντά τους για να αρχίσουμε να νιώθουμε καλύτερα. Μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι λιγότερο από 20 λεπτά αρκούν για να νιώσουμε πιο ήρεμοι. Αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε να διαθέσουμε 20 λεπτά, οι συμμετέχοντες σε πείραμα που πέρασαν μόλις 5-10 λεπτά σε ένα δωμάτιο με λίγα φυτά εσωτερικού χώρου ένιωσαν πιο χαρούμενοι και πιο ικανοποιημένοι από εκείνους που βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο χωρίς φυτά.

Αποτελούν τρόπο διαφυγής

Εάν είμαστε κολλημένοι σε ένα γραφείο, τα φυτά μπορούν να μας προσφέρουν μια έξοδο –έστω και νοητική– διαφυγής, να χαλαρώσουν το μυαλό μας, να το ξεκουράσουν. Το ίδιο και αν περνάμε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην ψυχική μας υγεία η αποκοπή μας από τη φύση και τους χώρους πρασίνου τις βιώσαμε όλοι την περίοδο των lockdown.

Πώς μας βοηθούν τα φυτά στη διάθεση
Unsplash Cat Han

Μειώνουν το στρες

Η ενεργός αλληλεπίδραση με φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να μειώσει το σωματικό και ψυχολογικό στρες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καταστολής της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο στην ουσία ενεργοποιείται όταν αισθανόμαστε κίνδυνο (άλλωστε, το στρες αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο του 21ου αιώνα), και μέσω της ενίσχυσης συναισθημάτων που μας ηρεμούν, αναφέρουν ερευνητές από την Κορέα και την Ιαπωνία.

Μάλιστα, μελέτη έδειξε ότι νεαροί ενήλικες που πέρασαν λίγα λεπτά μεταφυτεύοντας ένα φυτό εσωτερικού χώρου ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος στο τέλος της συγκεκριμένης κηπουρικής εργασίας σε σύγκριση με συνομηλίκους τους, που ασχολήθηκαν με μια δραστηριότητα στον υπολογιστή. Επιπλέον, τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης ήταν πολύ χαμηλότερα.

Τα φυτά μπορούν να φορτίσουν τις μπαταρίες μας

Τα φυτά, είτε είναι σε εξωτερικό χώρο, όπως σε μια αυλή, είτε σε εσωτερικό, μπορεί να μας βοηθήσουν να νιώσουμε αναζωογονημένοι και γειωμένοι. Το να εστιάζουμε σε απαιτητικές δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως π.χ. η εργασία μας, μπορεί να μας οδηγήσει σε ψυχική κόπωση και αρνητικά συναισθήματα. Το να στρέψουμε για λίγο το βλέμμα μας σε ένα φυτό, αλλάζει την εστίαση της προσοχής μας και βοηθά στην αποκατάσταση των πνευματικών μας πόρων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.