iStock

BIOPHILIC DESIGN: ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟ»

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός εμπνέεται από τη φύση και την οικολογία και διαμορφώνει τη διακόσμηση με πολύ πράσινο σε όλες του τις μορφές, αλλά και με φυσικά στοιχεία.

Καθώς η κλιματική κρίση προελαύνει περήφανη μπροστά στα μάτια μας, το στοιχειώδες ενδιαφέρον για το περιβάλλον μοιάζει επιβεβλημένο. Πώς το δείχνουμε; Συχνά υιοθετώντας διάφορες τάσεις, οι οποίες μειώνουν από λίγο έως πολύ το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Στο σπίτι, μία από αυτές τις τάσεις είναι το λεγόμενο biophilic design ή βιοφιλικός σχεδιασμός. Περικλείει τα πάντα: από οικολογικές βαφές και φυσικά υλικά, μέχρι συστήματα ανακύκλωσης και πολλά, πολλά φυτά. 

Ιδέες για να κάνετε βιοφιλικό το σπίτι

– Χρησιμοποιήστε οικολογικές βαφές

Οι συμβατικές βαφές περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις, που είναι βλαβερές όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι μάλιστα ένας από τους παράγοντες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Αντίθετα, οι οικολογικές βαφές, από την παραγωγή μέχρι την εφαρμογή τους, επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον.

– Επιλέξτε φυσικά υλικά

Το ξύλο, η πέτρα, ο πηλός, το βαμβάκι είναι προτιμητέα σε σχέση με το PVC ή τα συνθετικά υλικά, όσον αφορά τόσο τα δομικά υλικά όσο και τα διακοσμητικά στοιχεία. Μπορούν να μεταποιηθούν εύκολα και, όταν επιστρέφουν στο περιβάλλον, δεν αποτελούν απόβλητα. Από αισθητικής άποψης, φέρνουν τη φύση στο εσωτερικό του σπιτιού και προσδίδουν αίσθηση ζεστασιάς και ευεξίας.

Βιοφιλικό design
Unsplash Lydia Mailloux

– Vintage και second hand επιλογές

Για ευνόητους λόγους, τα αναπαλαιωμένα έπιπλα και τα διακοσμητικά είδη από δεύτερο χέρι αποτελούν εξαίρετες οικολογικές επιλογές. Επιπλέον, προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο σπίτι και αναδεικνύουν το προσωπικό σας γούστο

– Ανακυκλώσιμα υλικά

Αναζητήστε χαλιά από ανακυκλωμένα λάστιχα αυτοκινήτων ή δερμάτινα είδη από μανιτάρια και κάκτους, χάρτινα μικροέπιπλα και διακοσμητικά από γυαλί. 

– Φυτά

Χαρίζουν οξυγόνο, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα  και είναι ο καλύτερος τρόπος για να βάλετε τη φύση στο σαλόνι σας. Μια φρέσκια επιλογή είναι τα αερόφυτα

Το biophilic design φέρνει τη φύση εντός

Η τάση του βιοφιλικού σχεδιασμού, μία από τις πιο δημοφιλείς του 2022, έχει να κάνει περισσότερο με την ένταξη του φυτικού κόσμου μέσα στο σπίτι. Όταν λέμε «φυτικό κόσμο» εννοούμε οτιδήποτε έχει σχέση με τα φυτά. 

Μπορεί να είναι μια ταπετσαρία ή υφάσματα με αναπαραστάσεις φυτών, οποιοδήποτε στοιχείο από τη χλωρίδα μπορεί με κάποιον τρόπο να ενταχθεί στη διακόσμηση του χώρου μας. 

Βιοφιλικό design
Unsplash Thanos Pal

– Φυτά εσωτερικού χώρου

Είναι το πιο συνηθισμένο και απαραίτητο στοιχείο του βιοφιλικού design. Μπορεί να τοποθετηθούν οπουδήποτε, από την κρεβατοκάμαρα μέχρι το σαλόνι, αλλά μια πρωτότυπη ιδέα είναι τα φυτά μέσα στο μπάνιο. 

Ανάλογα με τον χώρο σας, μπορείτε να εντάξετε είτε μικρά γλαστράκια είτε κάποιο ψηλό γιούκα ή μπέντζαμιν. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ψάθινα καλάθια, ώστε να ταιριάξουν με τα καλάθια που χρησιμοποιείτε για τα καλλυντικά ή τα άπλυτα. 

– Ταπετσαρίες ή αυτοκόλλητα τοίχου

Θα βρείτε πολλά σχέδια, τόσο σε ταπετσαρίες όσο και σε αυτοκόλλητα. Η ιδέα είναι να τους παραχωρήσετε έναν μεγάλο τοίχο, π.χ. πίσω από τον καναπέ, γύρω από μια ενδιάμεση συρόμενη πόρτα ή πίσω από την τραπεζαρία. Θα μοιάζει σα να έχει εισβάλλει η φύση στον χώρο σας. Φροντίστε η επιλογή σας να δένει με την υπόλοιπη διακόσμηση. 

– Πράσινο στους τοίχους και στα διακοσμητικά 

Το πράσινο στους τοίχους είναι τάση και είναι ένα από τα χρώματα που εμπνέουν αισιοδοξία. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις και σίγουρα κάποια από αυτές θα ταιριάζει με το γούστο σας. Από το πετρόλ μέχρι το βαθύ λαδί και από το βεραμάν μέχρι το κυπαρισσί. 

Ο πράσινος τοίχος μπορεί να μεταμορφώσει την τραπεζαρία, να περιστοιχίσει μια βιβλιοθήκη ή να αγκαλιάσει τον καναπέ. Συνδυάστε τον με σχετικούς πίνακες, πράσινα βάζα, αποξηραμένα φυτά και μαξιλάρια με εμπριμέ σχέδια. 

– Μια μικρή γωνιά 

Αν τίποτε από αυτά δεν ταιριάζει στον δικό σας χώρο, μπορείτε να μεταμορφώσετε μια μικρή γωνιά. Ντύστε μια παλιά πολυθρόνα με ύφασμα σε πράσινες αποχρώσεις, μονόχρωμο ή εμπριμέ, τοποθετήστε δίπλα της ένα χαμηλό, ξύλινο, βοηθητικό τραπέζι, δυο-τρία φυτά εσωτερικού χώρου ή ακόμη και βάζα με φρέσκα λουλούδια. Προσθέστε ένα φωτιστικό με ξύλινη βάση και ένα καλάθι με περιοδικά και έχετε ετοιμάσει τη δική σας βιοφιλική γωνιά απόλυτης χαλάρωσης. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.