iStock

ΒΑΛΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Τα χρώματα που μας περιβάλλουν δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αφού επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Βάλε στο σπίτι σου τα κατάλληλα, είτε με μεγάλες αλλαγές είτε με μικρές πινελιές.

Τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή μας. Με βάση θεωρίες της χρωματοψυχολογίας, στο χρώμα βασίζεται ένα μεγάλο μέρος της αισθητής πραγματικότητας, αφού το 40% των πληροφοριών που δέχεται ένας άνθρωπος σχετίζονται άμεσα με αυτό.

Το χρώμα μάς χαρακτηρίζει και μας βοηθά να εκφράσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Δύο είναι οι λόγοι που προτιμάμε κάποιο συγκεκριμένο: Εκφράζει τις βαθύτερες ορμές και τη δυναμική μας, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει αυτό που θα θέλαμε να είμαστε, αυτό που ονειρευόμαστε ή νοσταλγούμε.

Το χρώμα είναι η αίσθηση που διεγείρεται στον εγκέφαλο από τα μήκη κύματος του φωτός. Κάθε μήκος κύματος διεγείρει την αντίληψη ενός ξεχωριστού χρώματος από όλο το φάσμα.

Πώς επιδρούν τα χρώματα

Η ψυχολογία του χρώματος βασίζεται στις συναισθηματικές αλλά και στις σωματικές επιδράσεις που ασκούν τα χρώματα στους ανθρώπους, οπότε είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πώς μπορούν να ταιριάξουν στον προσωπικό μας χώρο.

χρώματα στον χώρο
iStock

Στόχος είναι να φέρουμε την αισιοδοξία στο σπίτι, με την επιλογή συγκεκριμένων χρωμάτων και αποχρώσεών τους. Με μεγάλες αλλαγές ή μικρές πινελιές. Μπορεί να είναι ένας ολόκληρος τοίχος που θα βαφτεί εκ νέου ή απλώς ένα χρωματιστό διακοσμητικό αντικείμενο, που θα τοποθετηθεί στο τραπέζι του σαλονιού ή στο κομοδίνο σας.

Πράσινο

Είναι, ίσως, το πιο αισιόδοξο χρώμα που υπάρχει. Μας επανασυνδέει με τη φύση και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καλή ενέργεια, την ανανέωση και την αναγέννηση. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα και είναι ένα χρώμα ζεστό και αναζωογονητικό. Στη χρωματοθεραπεία λέγεται ότι ελέγχει την καρδιά και την πίεση του αίματος και εξισορροπεί το νευρικό σύστημα. Το πράσινο χρώμα θεραπεύει τα τραύματα του παρελθόντος, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο και τη ναυτία, μειώνει την κλειστοφοβία και επαναφέρει την ισορροπία. Είναι ιδανική επιλογή για το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι σας.

κόκκινο
iStock

Κόκκινο

Σύμφωνα με τους κανόνες του Φενγκ Σούι, το κόκκινο βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της λίστας με τα χρώματα της αισιοδοξίας και της ευτυχίας. Το φλογερό κόκκινο του πάθους είναι ιδανική επιλογή για την κουζίνα, σε μικρές ή και μεγαλύτερες δόσεις. Διεγείρει τις αισθήσεις και, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κατ’ επέκταση την ενέργειά μας.

λευκό υπνοδωμάτιο
iStock

Λευκό

Σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία, το λευκό είναι το χρώμα μιας νέας αρχής. Από τη μία σηματοδοτεί εκκινήσεις και από την άλλη ηρεμεί και αναζωογονεί. Το λευκό προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις, ενώ ευνοεί τη συμβίωση, την ενότητα, και την αγάπη, γι’ αυτό και είναι το καταλληλότερο χρώμα για την κρεβατοκάμαρά σας.

Μπλε

Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο και ψυχολόγο Eva Heller, υπάρχουν 111 αποχρώσεις του μπλε, από τις οποίες όμως μόνο 23 έχουν συγκεκριμένες ψυχολογικές ικανότητες. Το μπλε χρώμα συνδέεται με τη θάλασσα και τον ουρανό, δύο στοιχεία που συμβολίζουν την ηρεμία, τη γαλήνη, την ενδοσκόπηση και την αυτοσυγκέντρωση.

  • Το σκούρο μπλε ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων.
  • Το γαλάζιο αντιπροσωπεύει τη μάθηση και ευνοεί τη γνώση.
  • Το τιρκουάζ συνδέεται με την πνευματική διαύγεια.

Στο γραφείο ή τη βιβλιοθήκη σας μπορείτε να βάψετε έναν από τους τοίχους στην μπλε απόχρωση που σας εκφράζει.

κίτρινο
iStock

Κίτρινο

Το κίτρινο λειτουργεί όπως ακριβώς και ο ήλιος. Όπως ο ήλιος ανατέλλει, έτσι κι αυτό μπορεί να «ανυψώσει» την ψυχολογία σας. Συμβολίζει τον πλούτο, τη δημιουργία, τη χαρά και τη δόξα. Θεωρείται το χρώμα της επικοινωνίας και της επιστημονικής σκέψης. Το κίτρινο συμβολίζει τη διαύγεια σκέψης, τη φιλοδοξία, τη σοφία, την κατανόηση, τη ζωντάνια και την ευτυχία. Είναι αντικαταθλιπτικό και ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ οι πιο απαλές αποχρώσεις του ξεκουράζουν τα μάτια και το πνεύμα. Σε συνδυασμό με το λευκό αποτελεί ιδανική επιλογή και για το υπνοδωμάτιο.

Μεγάλη προσοχή στις αναλογίες, καθώς οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στη χρωματοθεραπεία, λέγεται ότι τονώνει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες, βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα. Οι κίτρινες τροφές (που οφείλουν το χρώμα τους στα λεγόμενα φυτοχημικά συστατικά) φτιάχνουν τη διάθεση και χαρίζουν κέφι.

Μοβ

Οι ειδικοί του Φενγκ Σούι είναι κατηγορηματικοί: το μοβ χρώμα δημιουργεί ένα ήρεμο και αισιόδοξο σπίτι. Σημαντική λεπτομέρεια και εδώ είναι να μην καλύψετε πολύ μεγάλες επιφάνειες και να επικεντρωθείτε στις λεπτομέρειες. Το μοβ εντείνει τη δημιουργικότητα, μειώνει το στρες και λειτουργεί ως συναισθηματικός σταθεροποιητής, γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για το υπνοδωμάτιό σας. Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που επιλέγουν το μοβ για τα ατελιέ τους. Το μοβ στη χρωματοθεραπεία ανακουφίζει την ταχυπαλμία και τις φλεγμονές, καθώς και οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με το κεφάλι και την κούραση στα μάτια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.