Unsplash Jed Owen

ΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Πώς θα ένιωθες αν έπρεπε να ζήσεις όλη σου την καθημερινότητα σε ένα μόνο δωμάτιο; Είναι εύκολο να κάνουμε όλες μας τις δραστηριότητες σε 30 τετραγωνικά; Αν ναι, πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τον ψυχισμό μας;

Φαγητό, δουλειά, σπουδές, διασκέδαση. Όλα σε ένα δωμάτιο. Με την τηλεργασία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι τους, γεγονός που επηρέασε με διάφορους τρόπους την καθημερινότητά μας. Μια ολόκληρη γενιά κλήθηκε να σπουδάσει ή να δουλέψει από το γραφείο του σπιτιού, από το κρεβάτι – ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, από τον καναπέ που γίνεται κρεβάτι. Η απο-κοινωνικοποίηση έγινε τρόπος ζωής ενώ οι τιμές των ενοικίων είχαν ήδη φτάσει σε απαγορευτικό επίπεδο.

Πώς είναι όμως να ζεις σε ένα σπίτι όπου ένας χώρος (δεν) φτάνει για όλα; Από την προσωπική μου εμπειρία, οι περιορισμοί που σου θέτει ένα μικρό σπίτι δεν είναι πολύ ευχάριστοι. Πρέπει να δουλεύεις, να σπουδάζεις και να κοιμάσαι στον ίδιο χώρο, πράγμα που δυσκολεύει και τις τρεις διαδικασίες. Παράλληλα, η κοινωνική σου ζωή περιορίζεται. Είναι δύσκολο να δεχθείς επισκέψεις, εκτός κι αν πρόκειται για τους φίλους σου από το πανεπιστήμιο, αλλά και πάλι το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευτείτε.

Εγώ, λοιπόν, όντας πεπεισμένη για την αναγκαιότητα του σαλονιού, από ένα μικρό σπίτι στα Εξάρχεια μετακόμισα εκτός κέντρου, με αντάλλαγμα ένα καθιστικό, μια τηλεόραση και έναν καναπέ όπου θα μπορώ τα βράδια να βλέπω Netflix.

Γιατί ένα δωμάτιο δεν αρκεί;

Το σπίτι λειτουργεί πολλές φορές ως «καταφύγιο». Ακόμα και το αν θα είναι τακτοποιημένο ή καθαρό, καθορίζει την ψυχική μας ηρεμία. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ψυχολογία, που ασχολείται με τις σχέσεις μεταξύ της ανθρώπινης συμπεριφοράς και του φυσικού περιβάλλοντος, οτιδήποτε μέσα στο σπίτι, από τη διακόσμηση ενός δωματίου μέχρι τη φωτεινότητα του σαλονιού, μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Όταν κάνουμε όλες μας τις δραστηριότητες σε ένα υπνοδωμάτιο, αυτομάτως αναιρούμε τον λόγο ύπαρξής του, ο οποίος είναι το να κοιμόμαστε σε αυτό.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΟΥ-ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟΥ.

Η έλλειψη χώρου ή η χρήση του ίδιου χώρου για εργασίες όπως η δουλειά και ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το πώς κοιμόμαστε. Ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός National Sleep Foundation έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το να μετατρέπεις το κρεβάτι σου σε εργασιακό χώρο επηρεάζει τόσο την παραγωγικότητα όσο και τον ύπνο σου.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να είναι ένα ήρεμο και άνετο μέρος, το οποίο να λειτουργεί καταπραϋντικά και να προορίζεται μόνο για ύπνο και σεξ. Ακόμη και η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου.

Τι μπορείς να κάνεις (εκτός από το να μετακομίσεις)

– Δημιούργησε έναν χώρο εργασίας

Όσο δύσκολο κι αν είναι να δημιουργήσεις διαφορετικούς χώρους σε ένα μικρό σπίτι, προσπάθησε να θέσεις κάποια όρια. Φρόντισε το περιβάλλον εργασίας σου να είναι διαφορετικό από εκείνο που ξεκουράζεσαι ή κοιμάσαι. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώνεσαι τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Μερικές φορές, ένα μόνο έπιπλο αρκεί για να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις κατάλληλα τον χώρο σου. Μικρά πρακτικά τεχνάσματα μπορεί να σε βοηθήσουν να χωρέσεις το γραφείο σου ακόμα και σε ένα μικρό διαμέρισμα.

– Διατήρησε τον χώρο σου όσο πιο καθαρό μπορείς

Είναι σημαντικό το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσαι και ξεκουράζεσαι να είναι τακτοποιημένο και καθαρό. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι βοηθά να είμαστε πιο παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι στην εργασία μας. Επίσης, ο τακτοποιημένος χώρος εργασίας βοηθάει να χαλαρώσουμε. Αντίθετα η ακαταστασία επιβαρύνει τον ψυχισμό μας προκαλώντας επιπρόσθετο άγχος. Αν θέλεις να ξεφορτωθείς τα περιττά πράγματα στο σπίτι σου αλλά δεν ξέρεις πώς, μπορείς να σου είναι χρήσιμες μερικές συμβουλές για decluttering.

– Ακολούθησε μια ρουτίνα

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σε έπεισε, δοκίμασε να ακολουθήσεις μια ρουτίνα. Η εργασία από το σπίτι μπορεί να έχει σχεδόν καθιερωθεί, αλλά μια ιδέα είναι ενώ δουλεύεις από το σπίτι να προσπαθήσεις να διατηρήσεις τις προηγούμενες συνήθειες σου. Να σηκώνεσαι, για παράδειγμα, την ίδια ώρα κάθε μέρα, να βγάζεις τις πιτζάμες σου, να τρως ένα υγιεινό πρωινό και να ξεκινάς τη μέρα. Μία ακόμη συνήθεια που μπορείς να υιοθετήσεις στο πλαίσιο της καθιέρωσης μιας ρουτίνας είναι να απομακρύνεις τις ηλεκτρονικές συσκευές από το δωμάτιο όταν κοιμάσαι ή ξεκουράζεσαι. Το σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι η δημιουργία μιας ισορροπίας μεταξύ εργασίας και σπιτιού-υπνοδωματίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.