Unsplash Bench Aaccounting

ΠΩΣ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

Η τηλεργασία είναι εδώ και πολλούς μήνες η νέα μας πραγματικότητα. Για να μιλάμε με ειλικρίνεια, το γραφείο μας μπορεί να μεταφέρθηκε στο σπίτι, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο χώρος μας επαρκεί για κάτι τέτοιο.

Η τηλεργασία έχει αναμφισβήτητα και τα καλά και τα κακά της. Το σίγουρο πάντως είναι ότι έχει μπει για τα καλά στη ζωή πολλών από μας, γι΄ αυτό καλό είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη (και όχι να καταντήσουμε σύντομα με burnout).

Ξεκινάμε με το να βρούμε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να δουλεύουμε. Το να δημιουργήσουμε χώρο για γραφείο, όταν ο χώρος δεν περισσεύει, είναι μια πρόκληση που οφείλουμε να χειριστούμε με εξυπνάδα και να εκμεταλλευτούμε κάθε τετραγωνικό του σπιτιού μας.

Πρώτη προϋπόθεση για ένα λειτουργικό γραφείο στο σπίτι μιας οικογένειας είναι να μην πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο. Γιατί, όπως έχουμε ήδη κατανοήσει, το να στήσουμε το γραφείο μας στον πάγκο της κουζίνας είναι μάλλον μιας λάθος απόφαση, καθώς η ηρεμία και η συγκέντρωση που χρειαζόμαστε πάει περίπατο.

Οι παρακάτω προτάσεις είναι εύκολες και γρήγορες ως προς την εκτέλεσή τους και θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο σας και τα ήδη υπάρχοντα αντικείμενα και έπιπλα.

5 έξυπνες ιδέες για να διαμορφώσετε ένα γραφείο στο σπίτι σας

–Εκμετάλλευση «τυφλών» σημείων

γραφείο σε εσοχή
Unsplash Conor Sexton

Το κενό που δημιουργεί ένας κεκλιμένος τοίχος ή που μπορεί να σχηματίζεται κάτω μια σκάλα, μπορούν να γίνουν το καλύτερο σημείο για να στήσετε το γραφείο σας. Μετακινείτε ένα τραπεζάκι και μια καρέκλα κι αμέσως ο χώρος σας είναι έτοιμος. Χρηστικότητα και δέουσα απομόνωση, δύο σε ένα.

–Τα έπιπλα σε νέα χρήση

Έπιπλα σε νέα χρήση
iStock

Μια προσεκτική ματιά στον χώρο σας είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνετε σε έξοδα από τη στιγμή που τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα μπορούν με μια δημιουργική παρέμβαση να λειτουργήσουν άψογα και να μετατραπούν στο γραφείο που δεν έχετε μέσα στο σπίτι.

Η ραφιέρα που βάζετε βιβλία και μικρά γλαστράκια (αν δεν ξέρετε τα αερόφυτα, καιρός να τα γνωρίσετε), το έπιπλο στο σαλόνι που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος με κουτιά από ρατάν, ακόμα και η συρταριέρα που πήρατε από το πατρικό σας μπορεί να αξιοποιηθεί. Τοποθετείτε μπροστά της την καρέκλα που σας βολεύει και υπολογίζετε το ύψος που θα είναι ιδανικό για να μπορείτε να γράφετε στον υπολογιστή. Ανοίγετε το συρτάρι, το αδειάζετε και βάζετε μέσα το laptop σας κι ό,τι άλλο χρειάζεστε για να μπορείτε να δουλέψετε.

–Στην εσοχή του τοίχου

Γραφείο σε εσοχή
iStock

Να πούμε ότι οι εσοχές στα δωμάτια του σπιτιού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για δημιουργία. Δεν είναι απαραίτητο να χωρά τραπέζι. Μπορείτε να μετρήσετε και να κόψετε έναν πάγκο που θα εφαρμόζει τέλεια στο σημείο. Μια καρέκλα και ο υπολογιστής σας, και φτιάξατε ένα minimal γραφείο σε έναν χώρο του σπιτιού που για χρόνια έμενε αναξιοποίητος.

–Γραφείο στην ντουλάπα; Κι όμως!

Γραφείο στην ντουλάπα
iStock

Ακούγεται περίεργο, όμως μπορείτε να στήσετε ένα άνετο γραφείο μέσα σε ντουλάπα, που θα «εξαφανίζεται» με μία μόνο κίνηση κλείνοντας τα φύλλα. Μπορείτε να βάψετε το εσωτερικό στο χρώμα που σας αρέσει ή να βάλετε μια ταπετσαρία που πολύ πιο εύκολα αντικαθίσταται σε περίπτωση που τη βαρεθείτε ή θελήσετε να επιστρέψετε στην αρχική χρήση της ντουλάπας. Μια επιφάνεια ή ένα αναδιπλούμενο τραπέζι θα λειτουργήσουν εξαιρετικά. Τα ράφια που ήδη υπάρχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποθηκεύσετε τους φακέλους σας. Αρκεί να μένουν αρκετές ντουλάπες και... για τα ρούχα σας.

–Το βοηθητικό τραπεζάκι είναι τελικά πολύ βοηθητικό

Βοηθητικό τραπεζάκι
iStock

Αν όλα τα παραπάνω θεωρείτε πως είναι δύσκολο να τα φτιάξετε, μπορείτε πολύ απλά να μετακινήσετε το βοηθητικό τραπεζάκι που έχετε στο σαλόνι, σε ένα σημείο του σπιτιού όπου υπάρχει ηρεμία και μπορείτε να εργαστείτε χωρίς να σας αποσπούν την προσοχή. Τα βοηθητικά τραπεζάκια είναι συνήθως ψηλότερα, γι’ αυτό και θα σας βολέψουν πολύ περισσότερο. Μια αναπαυτική καρέκλα θα συμπληρώσει το αυτοσχέδιο γραφείο σας και όταν τελειώσετε θα τη βάλετε στη θέση της χωρίς να αλλάξετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.