Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Αλυκής Κίτρους. Ντίνος Μιχαήλ, 2ο Βραβείο, κατηγορία “Νερά & Θάλασσες"

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA 2000

Υπέροχες φωτογραφίες αποκαλύπτουν την ομορφιά που «κρύβεται» στις περιοχές Natura 2000 της χώρα μας και μας καλούν να τις γνωρίσουμε από κοντά.

Με τον καιρό να φτιάχνει και τις μέρες να μεγαλώνουν, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά τη φύση και τη ζωή που «κρύβεται» στις περιοχές Natura 2000 της χώρας μας, το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο περιοχών που προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

Μια γεύση από τον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής φύσης μπορείς να πάρεις μέσα από τις 42 φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον φετινό, 3ο πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Natura 2000 – Click στη φύση». Εμείς διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές που μας άρεσαν σε κάθε κατηγορία, ανεξάρτητα από το αν κέρδισαν κάποιο από τα βραβεία ή έπαινο.

Κατηγορία «Άνθρωπος & φυσικό περιβάλλον»

Δημήτριος Σμιξιώτης - Έπαινος: Λίμνη Καστοριάς

Μια ξεστρατισμένη αρκούδα διασχίζει την παγωμένη λίμνη της Καστοριάς στη Δυτική Μακεδονία. Η καφέ αρκούδα, σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά, γεννάει μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Η θέρμη της μαμάς αρκούδας και το πλούσιο θρεπτικό της γάλα βοηθούν τα μικρά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν μέχρι την άνοιξη, που θα βγουν από τη φωλιά.

περιοχές Natura 2000

Ιωάννης Ιωαννίδης - Έπαινος: Λίμνη Ορεστιάς (Καστοριάς)

Βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι πλούσια σε αλιεύματα. Στην περιοχή υπάρχουν ίχνη μόνιμης ανθρώπινης εγκατάστασης ήδη από την νεολιθική εποχή, ενώ ακόμα και σήμερα αποτελεί σημαντικό οικονομικό πόρο για τους τοπικούς επαγγελματίες ψαράδες. Για περίπου 15 μέρες το χρόνο η λίμνη παγώνει, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο θέαμα.

περιοχές Natura 2000

Ιωάννης Αρβανιτάκης Ευθυμίου - Έπαινος: Κορινθιακός Κόλπος

Στιγμές ξεγνοιασιάς στο εξωτικό τοπίο της Λίμνης Βουλιαγμένης στην Κορινθία. Η λιμνοθάλασσα αποτελεί μέρος τις ευρύτερης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής του Κορινθιακού κόλπου με τον οποίο επικοινωνεί μέσω ενός στενού καναλιού. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 στη χώρα μας, όπου συναντάμε είδη-σύμβολα των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών όπως είναι το ρινοδέλφινο, η χελώνα καρέτα και η πράσινη χελώνα.

περιοχές Natura 2000

Κατηγορία «Πτηνά, Ζώα & Φυτά»

Νάσος Ναλμπάντης - Έπαινος: Δάσος Δαδιάς - Σουφλί

Διεκδίκηση μεριδίου φαγητού μεταξύ γυπών στον χώρο σίτισης αρπακτικών στην περιοχή της Δαδιάς. Στην Ελλάδα συναντάμε τέσσερα είδη γυπών, όλα προστατευόμενα, το όρνιο, τον γυπαετό, τον μαυρόγυπα και τον μικρότερο από όλους ασπροπάρη. Το όρνιο τρέφεται με κουφάρια μεγάλου μεγέθους με προτίμηση στα άλογα και τα βοοειδή, καταναλώνοντας κυρίως τα μαλακά μέρη του σώματος, ενώ ο μαυρόγυπας προτιμά θηλαστικά μεσαίου μεγέθους. Ο γυπαετός λατρεύει τα κόκκαλα που αποτελούν το 70-90% της δίαιτας του, τα οποία σπάει με μια χαρακτηριστική τεχνική πετώντας τα από μεγάλο ύψος. Τέλος, ο ασπροπάρης με το στενό του ράμφος του τσιμπολογάει κομμάτια κρέας που βρίσκονται κολλημένα στα κόκαλα.

περιοχές Natura 2000

Ελένη Σαϊτανίδη - Έπαινος: Δάσος Δαδιάς - Σουφλί

Αναγέννηση του δάσους της Δαδιάς μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή τον Ιούλιο του 2022. Ένα στιγμιότυπο που απεικονίζει την ανθεκτικότητα της φύσης και μας γεμίζει ελπίδα για την ανάκαμψη του οικοσυστήματος. To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Δίκαια έχει ονομαστεί «η γη των αρπακτικών», αφού φιλοξενεί 36 από τα 38 αρπακτικά όλης της Ευρώπης.

περιοχές Natura 2000

Θωμάς Ιωαννίδης - Έπαινος: Κεντρική Ροδόπη και Κοιλάδα Νέστου

Μια μικρή αλκυόνη, μετά από μια σύντομη βουτιά, ετοιμάζεται να καταβροχθίσει το γεύμα της. Η αλκυόνη, είδος γνωστό από την αρχαιότητα, αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το μικρόσωμο πουλί ζει και αναπαράγεται στους περισσότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Άλλος ένας λόγος για να επισκεφτείς μια από τις περιοχές Natura 2000.

περιοχές Natura 2000

Κατηγορία «Νερά & Θάλασσες»

Βαγγέλης Μάτσικας - 1ο Βραβείο: Όρος Τύμφη (Γκαμήλα)

Η συμμετρία του βραχώδους συμπλέγματος, που καθρεφτίζεται στα νερά της Δρακόλιμνης Τύμφης προσφέρει ένα μαγευτικό στιγμιότυπο αυτού του αλπικού τοπίου. Στην άκρη ενός οροπεδίου της Τύμφης, η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ., ανάμεσα στις κορυφές Πλόσκο στα δυτικά και Γκαμήλα στα ανατολικά, ενώ στα βόρεια βρίσκεται ο μεγάλος γκρεμός που αποτελεί το νότιο «τείχος» της χαράδρας του Αώου. Η Δρακόλιμνη είναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί, αλλά η ευρύτερη περιοχή αποτελεί βιότοπο για σπάνια και απειλούμενα θηλαστικά.

περιοχές Natura 2000

Φώτης Καφέτσης - Έπαινος: Yγρότοπος εκβολών Καλαμά και νήσος Πρασούδι

Μια μαγευτική εικόνα από το ηλιοβασίλεμα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά στην Ήπειρο. Εκεί όπου ο αρχαίος ποταμός Θύαμις συναντά τα νερά του Ιονίου Πελάγους έχει δημιουργηθεί ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας. Το Δέλτα του Καλαμά αποτελείται από τις εκβολές της παλιάς και της νέας κοίτης του, παράκτιες λιμνοθάλασσες, βαλτώδεις περιοχές και μια χερσαία έκταση που σχηματίστηκε από τα φερτά υλικά του ποταμού. Αυτό το εντυπωσιακό μωσαϊκό οικοσυστημάτων φιλοξενεί πάνω από 1311 είδη και υποείδη φυτών, και αποτελεί καταφύγιο για 174 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα.

περιοχές Natura 2000

Aνέζα Παληού - Έπαινος: Ρόδος: Ακραμύτης, Αρμενιστής, Αττάβυρος, (Καραβόλα - Όρμος Γλυφάδας)

Σπάνιο κλικ που αποτυπώνει την άγρια ομορφιά της βραχώδους παραλίας της Γλυφάδας, στις νοτιοδυτικές ακτές της Ρόδου. Η θαλάσσια περιοχή ξεχωρίζει για τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας που αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και προσφέρουν καταφύγιο για πολυάριθμα είδη ψαριών. Στο χερσαίο τμήμα της περιοχής, η φραγμολίμνη Απολακκιάς αποτελεί το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο για το ενδημικό ψάρι των εσωτερικών υδάτων της Ρόδου, το γκιζάνι. To δάσος με τα αιωνόβια κυπαρίσσια κοντά στο χωριό Έμπωνας έχει ιδιαίτερη επιστημονική αξία ως βιογενετικό απόθεμα και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της φύσης.

περιοχές Natura 2000

Κατηγορία «Φυσικό Τοπίο»

Αθανάσιος Χριστάνας - 3ο Βραβείο: Αντιχάσια Όρη και Μετέωρα

Η αυστηρή γεωμετρία των βράχων τονίζεται από τις έντονες αντιθέσεις του φωτός, στοιχείο χαρακτηριστικό για το άγριο, γυμνό, γεμάτο γκρεμούς και κορυφές, ιδιαίτερο τοπίο των Μετεώρων, το οποίο φιλοξενεί μια μοναδική βιοποικιλότητα. Αγαπημένο μέρος του ασπροπάρη, ενός από τους σπανιότερους γύπες της Ευρώπης, αλλά και του τσίφτη, του σφηκιάρη,του φιδαετού, της γερακίνας και του βραχοκιρκίνεζου, καθώς και άλλων πτηνών ευρωπαϊκού και εθνικού ενδιαφέροντος. Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

περιοχές Natura 2000

Χρήστος Βασιλειάδης - Έπαινος: Δάσος Φρακτού

Ένα επιβλητικό τοπίο στον Κήπο των Βράχων. Το Δάσος Φρακτού στη Ροδόπη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μεικτά δάση της Ελλάδας. Ανάμεσα στα αιωνόβια δάση μαύρης πεύκης, οξιάς, ελάτης και ερυθρελάτης και σημύδες με δέντρα ηλικίας άνω των 500 ετών, βρίσκουν καταφύγιο ποικιλία ζώων όπως το αγριόγιδο των βαλκανίων, ο αγριόκουρκος και το κόκκινο ελάφι.

περιοχές Natura 2000

Αντώνης Βρόικος - Όρος Τύμφη (Γκαμήλα)

Άποψη της κορυφής Γκαμήλα από το πλάτωμα Σιάδι Μύγας. Το όρος Τύμφη χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο με απότομους γκρεμούς και κατάφυτες πλαγιές. Αποτελεί μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Ελλάδα με φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα. Στις αλπικές περιοχές της Γκαμήλας παραμένουν σημάδια από την προέλαση των μεγάλων παγετώνων χρονολογίας 30.000 χρόνων. Στους πρόποδες του βουνού βρίσκουμε το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο που αποτελούν προορισμούς για τους ορειβάτες που επισκέπτονται την περιοχή για να απολαύσουν τις πολυάριθμες πεζοπορικές διαδρομές της Τύμφης.

περιοχές Natura 2000

Μπορείς να δεις τις φωτογραφίες του 3ου πανελλήνιου διαγωνισμού «Click στη Φύση» στην διαδικτυακή 3D έκθεση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.