TOM SHLESINGER, ΙΣΡΑΗΛ

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ 10 ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν την ομορφιά της φύσης πάντα μας εντυπωσιάζουν, κατορθώνοντας να απαθανατίσουν μία στιγμή από τη μαγεία που μας περιβάλλει. Σας παρουσιάζουμε 10 από τους νικητές στα World Nature Photography Awards.

Όταν η φύση συναντά την επιστήμη και την τέχνη, το αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προσδοκία. Αυτό αποτυπώνει ένας παγκόσμιος διαγωνισμός φωτογραφίας για τη φύση και την άγρια ζωή, που κάθε χρόνο βραβεύει τις καλύτερες φωτογραφίες. «Πιστεύουμε στη δύναμη της φωτογραφίας να φέρει στο προσκήνιο το μεγαλείο και το θαύμα του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει, υπενθυμίζοντάς μας να αναλάβουμε δράση τώρα, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους», τονίζουν οι διοργανωτές των World Nature Photography Awards.

Διαλέξαμε 10 φωτογραφίες από τους χρυσούς νικητές των βραβείων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ως κίνητρο σεβασμού και δράσης.

Κατηγορία: Πορτραίτα ζώων

JENS CULLMANN, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

«Αυτή η φωτογραφία είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας μου στο Εθνικό Πάρκο Mana Pools, στη Ζιμπάμπουε, σε μια περίοδο έντονης ξηρασίας. Έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός για να μην ενοχλήσω τον κροκόδειλο, παρόλο που ήταν θαμμένος κάτω από ξεραμένη λάσπη. Θα έπεφτε με τρομερή ταχύτητα και δύναμη σε οποιοδήποτε ζώο ήταν αρκετά ανόητο, ώστε να πλησιάσει πολύ. Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, οι κροκόδειλοι προσπαθούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, μπαίνοντας μέσα στη λάσπη. Ένας μεγάλος κροκόδειλος, όπως αυτός, μπορεί να επιβιώσει για έναν μήνα στις συνθήκες αυτές, χωρίς τροφή, ζώντας από τα αποθέματα λίπους του».

Η φωτογραφία κέρδισε και το Μεγάλο Βραβείο World Nature Photographer της χρονιάς.

Κατηγορία: Συμπεριφορά θηλαστικών

HIDETOSHI OGATA, ΙΑΠΩΝΙΑ

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

Μακάκοι στο νησί Awaji της Ιαπωνίας. Η αγκαλιά και η περιποίηση είναι μεταξύ των πιθανών λόγων, που οι πίθηκοι μπορεί να έρθουν τόσο κοντά. Είναι μια συμπεριφορά που καλλιεργείται σταδιακά και ξεκινά με την αγκαλιά της μητέρας και του μωρού. Στη συνέχεια, ο κύκλος μεγαλώνει με τη συμμετοχή κι άλλων θηλυκών και νεαρών αρσενικών. Η φωτογραφία απαθανατίζει μια σπάνια στιγμή κατά την περίοδο της γαλουχίας, όταν τρία ζευγάρια πιθήκων έχουν σχηματίσει… μία φωλιά μετά την περιποίηση των μικρών. Οι περισσότεροι πίθηκοι Awaji δεν είναι επιθετικοί και όταν μεγαλώνουν τα μωρά τους, οι μητέρες δημιουργούν μεμονωμένες κοινότητες χωρίς κοινωνικές ιεραρχίες.

Κατηγορία: Συμπεριφορά ασπόνδυλων

JAVIER HERRANZ CASELLAS, ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

Ένα κόκκινο καβούρι (Grapsus adscensionis) εμφανίζεται καλυμμένο και περιτριγυρισμένο από ένα λεπτό πέπλο νερού στο νησί La Gomera στην Ισπανία. Το πέπλο αυτό δημιουργείται όταν τα κύματα της θάλασσας χτυπούν στα βράχια, στα οποία το καβούρι αναζητά τροφή.

Κατηγορία: Η τέχνη της φύσης

TOM SHLESINGER, ΙΣΡΑΗΛ

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

«Τα κοράλλια είναι ζώα που αναπαράγονται και δημιουργούν νέες γενιές. Συνήθως, την ίδια ακριβώς στιγμή, αναπαράγονται χιλιάδες κοράλλια ενός συγκεκριμένου είδους, κατά μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων του υφάλου. Ωστόσο, η σύλληψη της αναπαραγωγής των κοραλλιών είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς τις περισσότερες φορές συμβαίνει μία φορά τον χρόνο, έναν συγκεκριμένο μήνα του έτους, μια συγκεκριμένη νύχτα του μήνα αυτού, μια συγκεκριμένη ώρα της νύχτας αυτής για ένα διάστημα λίγων μόνο λεπτών».

Κατηγορία: Άνθρωποι & φύση

VIRGIL REGLIONI, ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

«Έτσι νιώθεις όταν βρίσκεσαι μέσα σε έναν παγετώνα. Πολλοί άνθρωποι δεν θα τολμούσαν να πάνε εκεί. Και αυτός είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης φωτογραφίας: να ξεπεράσεις τα όριά σου, για να αποτυπώσεις αυτό που μόνο λίγοι άνθρωποι θα βιώσουν. Η κατάβαση ήταν απίστευτη, καθώς όσο περισσότερο εισχωρούσαμε σε αυτό το σκοτεινό τέρας, τόσο περισσότερο μεγάλωνε ο φόβος. Ένιωσα καταπληκτικά, ενώ κρεμόμουν πάνω από ένα σκοτεινό κενό περίπου 30 μέτρων με το τρίποδο στον αέρα».

Κατηγορία: Φυτά & μύκητες

JULIE KENNY, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

«Το δέντρο θεωρείται ιερό σύμβολο. Από ψηλά τα ίχνη από τα πρόβατα σε συνδυασμό με το πεσμένο δέντρο μου θύμισαν το "Δέντρο της Ζωής". Αν και η εναέρια προοπτική εστιάζει στη γη, μπορείτε να δείτε το λιμνάζον νερό στα ίχνη των προβάτων που αντανακλούν νότες του μπλε από τον ουρανό. Για μένα, η εικόνα αυτή επικοινωνεί τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων, την αρχή και το τέλος, τον κύκλο της ζωής».

Κατηγορία: Υποθαλάσσια

ADRIANO MORETTIN, ΙΤΑΛΙΑ

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

Άλλη μια φωτογραφία με θέμα τη φύση και τους οργανισμούς που κατοικούν σε τούτον τον πλανήτη. Τα εντυπωσιακά χρώματα ανήκουν στις λεγόμενες γαρίδες Αρλεκίνους (Hymanocera picta), που βρίσκονται πάνω σε ένα γαλάζιο αστερία (Linkia laevigata) στο στενό Lembeh στην Ινδονησία.

Κατηγορία: Τοπία της Γης

JAKE MOSHER, Η.Π.Α

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

«Στις 17 Ιουνίου 2021 ανέβηκα στην κορυφή του βουνού Table του Wyoming για να φωτογραφίσω τον Γαλαξία (Milky Way) πάνω από την κορυφή Grand Teton. Ενώ αυτά τα εμβληματικά βουνά έχουν φωτογραφηθεί δεκάδες χιλιάδες φορές, ήθελα να δείξω μια εντελώς διαφορετική πλευρά τους. Κι εκείνα με "κέρασαν" μια από τις πιο εντυπωσιακές επιδείξεις ατμοσφαιρικής φωταύγειας που έχω δει ποτέ».

Κατηγορία: Ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον

SASCHA FONSECA, ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

Μια όμορφη λεοπάρδαλη του χιονιού ψηλά στα Ινδικά Ιμαλάια. «Το μυστήριο γύρω από τη λεοπάρδαλη του χιονιού πάντα με γοήτευε. Είναι από τις πιο δύσκολες μεγάλες γάτες που μπορείς να φωτογραφήσεις έξω στη φύση, λόγω της απίστευτης μυστικότητάς τους, αλλά και του απομακρυσμένου περιβάλλοντος στο οποίο ζουν».

Κατηγορία: Φωτοδημοσιογραφία της φύσης

NICOLAS REMY, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Οι ωραιότερες φωτογραφίας με θέμα τη φύση για το 2022

Η τελευταία (για μένα η πιο αποκαλυπτική και στενάχωρη) φωτογραφία με θέμα τα ζώα και τη φύση είναι αυτή εδώ, που τραβήχτηκε στο Port Kembla της Αυστραλίας. Τι δείχνει; Μια αυστραλιανή φώκια τραυματισμένη σοβαρά από προπέλα σκάφους.

Μπορείς να δεις όλους του νικητές κάθε κατηγορίας στην ιστοσελίδα των World Nature Photography Awards.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.