Περιοδικό δρόμου σχεδία

«ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ»: ΑΣΤΕΓΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝ ΣΤΟ ΑΘΕΑΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πόσοι από εσάς έχετε περπατήσει στα στενά γύρω από την Ομόνοια; Οι «Αόρατες Διαδρομές» είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία του περιοδικού δρόμου «σχεδία», για να δούμε μια πλευρά της Αθήνας στην οποία επιλέγουμε συχνά να γυρνάμε την πλάτη.

Για τους περισσότερους από εμάς, το κέντρο της Αθήνας παραμένει άγνωστο. Περιορίζεται γύρω από το Σύνταγμα, το Κολωνάκι, του Ψυρρή, το Γκάζι. Οι εικόνες που έχουμε είναι εκείνες μαγαζιών με φαγητό, καταστημάτων ρούχων, καφέ γεμάτων κόσμο. Αυτή είναι η πολύχρωμη και πολύβουη πλευρά του κέντρου. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη, γκρίζα και αθόρυβη. Μια πλευρά που αγνοούμε, που δεν θέλουμε ή φοβόμαστε να αντικρίσουμε. Το πρωί τη διασχίζουμε βιαστικά και το βράδυ την αποφεύγουμε.

Αυτή την πλευρά προσπαθεί να φέρει στο φως το περιοδικό δρόμου «σχεδία» μέσα από μια ιδιαίτερη κοινωνική πρωτοβουλία, τις «Αόρατες Διαδρομές». Μια πρωτοβουλία στα πρότυπα αντίστοιχων περιηγήσεων που διοργανώνουν περιοδικά δρόμου του εξωτερικού, όπου πρώην και νυν άστεγοι συμπολίτες μας αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού και μας φέρνουν σε επαφή με το αθέατο κέντρο της πόλης.

Γνωρίζοντας το άγνωστο κέντρο με τις «Αόρατες Διαδρομές»

«Οι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στο κέντρο της πόλης. Κι όμως, η ξενάγησή μας ξεκινά 100 μέτρα κάτω από την Ομόνοια και καταλήγει 500 μέτρα από την Ακρόπολη», λέει ο κ. Μιχάλης, ένας από τους «ξεναγούς».

Δύο φορές παρακολούθησα αυτή τη διαφορετική αστική περιήγηση. Πλατεία Βάθης, Εθνικό Θέατρο, Δεληγιώργη, συμβολή Σοφοκλέους και Πειραιώς, Αγίων Αναργύρων. Αυτές είναι μερικές από τις στάσεις μας. Οι οδηγοί μιλούν για το πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ή βιώνουν τη ζωή στον δρόμο, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου. Σκοπός τους; Να μας αφυπνίσουν, ώστε να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αναλάβουμε δράση ή, έστω, να δούμε με άλλα μάτια τον άνθρωπο που υποφέρει δίπλα μας.

Διαδρομές στους αόρατους δρόμους της πόλης
Περιοδικό δρόμου σχεδία

Αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο

«Η βιωματική αφήγηση είναι το πιο συγκλονιστικό κομμάτι της περιήγησης. Οι άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν την ιστορία τους. Δεν είναι εύκολο, αλλά θέλουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν», αναφέρει η Δήμητρα που έχει παρακολουθήσει κάμποσες φορές την ξενάγηση αυτή.

«Όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία, πιστεύαμε ότι πρόκειται για μία δράση που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τον φόβο και την προκατάληψη για τον διπλανό μας που έχει χάσει το σπίτι του και είναι πλέον στο δρόμο. Πολύ γρήγορα, διαπιστώσαμε ότι οι “Αόρατες Διαδρομές” είναι και μέσο για να ξεπεράσουμε τον φόβο και την προκατάληψη για την ίδια μας την πόλη», λένε οι άνθρωποι του περιοδικού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.