ART PROJECT #1: ΜΑΘΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ DOODLES

Το OW εγκαινιάζει τη στήλη Art Projects και σας καλεί να αποτυπώσετε σε doodles την καθημερινότητά σας, κάνοντας σκίτσα σαν παιδιά.

Καλωσήρθατε στο πρώτο art project του OW, στο οποίο θα σκιτσάρουμε την καθημερινότητά μας ζωγραφίζοντας σαν 5χρονα. Και δεν εννοώ κάνοντας μουντζούρες, αλλά σχεδιάζοντας απλά, με φαντασία, χωρίς πρέπει. Χωρίς να μας απασχολούν οι αναλογίες, η προοπτική, οι σκιές ή το να ανταποκρίνεται το σχέδιό μας απόλυτα στην πραγματικότητα.

Θα χρησιμοποιήσουμε απλές γραμμές και το ζητούμενο είναι να σχεδιάσουμε χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε.

Τι θα χρειαστούμε για το art project

Οι βασικές προμήθειες για το art project μας είναι:

  • Ένα sketchbook

Κυκλοφορούν πάρα πολλά στο εμπόριο, σε πληθώρα μεγεθών και ειδών χαρτιού, με μεγάλη ποικιλία σχεδίων στο εξώφυλλο. Επιλέξτε κάποιο που σας εμπνέει. Θα είναι το εικαστικό σας ημερολόγιο σε αυτό το δημιουργικό μας ταξίδι.

Για αρχή, προτείνω κάποιο με λεία επιφάνεια, χωρίς ιδιαίτερη υφή στο χαρτί, ώστε το μαρκαδοράκι σας να κυλάει πιο ελεύθερα. Και πάλι, δεν υπάρχει κανόνας. Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά χαρτιά εκτυπωτή, ένα μπλοκ ζωγραφικής ή το πίσω μέρος από την παρουσίαση που κάνατε στην δουλειά τον προηγούμενο μήνα. Upcycling και στην τέχνη!

χρώματα

  • Μαρκαδοράκια

Τα αγαπημένα μου είναι τα FABER-CASTELL PITT Artist Pen, τα οποία είναι ανθεκτικά, με πολλά διαφορετικά πάχη μύτης ανάλογα με την επιφάνεια που θέλουμε να σχεδιάσουμε ή με το πόσο λεπτομερές θέλουμε να είναι το σχέδιό μας. Εκτός από το κλασικό μαύρο, βγαίνουν και σε διάφορα χρώματα.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τα σχέδιά σας με:

  • κηρομπογιές,
  • ξυλομπογιές,
  • brush pens (μαρκαδοράκια με βάση το νερό και δύο πάχη μύτης, μία ελαστική σαν πινέλο και μία στρογγυλή),
  • gel pens (στυλό με απαλή και φωτεινή γραφή λόγω του μελανιού gel).

Μπορείτε να τα βρείτε όλα σε καταστήματα με χαρτικά. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μαρκαδοράκι σάς βολεύει, ακόμα και τους απλούς μαρκαδόρους των παιδιών σας, με έναν μόνο όρο: Να γράφουν.

μαύρα μαρκαδοράκια

Πώς ξεκινάμε το art project;

Και επιτέλους, αγαπημένοι, ξεκινάμε. Επιλέξτε μiα ώρα προς το τέλος της ημέρας, όταν τα συναισθήματα και τα ερεθίσματα της μέρας θα είναι πιο έντονα, και αφιερώστε τη στο sketchbook σας.

Ξεκινήστε δοκιμάζοντας τα μαρκαδοράκια σας, επιλέξτε το μέγεθος που σας ταιριάζει περισσότερο, αλλά πειραματιστείτε και με διαφορετικά πάχη σε ένα σχέδιο. Αλλάξτε πάλι μαρκαδοράκι και παρατηρήστε πόσο διαφορετικό μπορεί να δείξει το ίδιο σχέδιο ανάλογα με το μαρκαδοράκι που χρησιμοποιείτε. Αφού κάνετε τις δοκιμές σας, αρχίστε να σχεδιάζετε αντικείμενα από την καθημερινότητά σας.

μαρκαδοράκια

Επαναλαμβάνω, ο στόχος είναι να μην το πολυσκεφτείτε. Απλά γεμίστε τη σελίδα με τα doodles σας. Όταν λέμε doodles, εννοούμε τα αυθόρμητα σχέδια, αυτά που ζωγραφίζουμε κατά την διάρκεια ενός απίστευτα βαρετού meeting στο γραφείο για να απασχολήσουμε τα χέρια μας αλλά και το μυαλό μας απ’ το να κατεβάσει διακόπτες.

Σκοπός είναι να ζωγραφίσετε το 24ωρό σας σε 1 σελίδα, ή και σε 2. Δεν χρειάζεται να φτιάξετε ιστορία, δεν θέλουμε διαλόγους, θέλουμε μόνο εικόνες. Από αντικείμενα καθημερινά, που αντιπροσωπεύουν κάθε ώρα που είστε ξύπνιος/α, που χαρακτηρίζουν την ρουτίνα σας, όσο τετριμμένη ή μη κι αν είναι. Κάτι σαν εικονογραφημένο ημερολόγιο.

Art is all around you

Μπορεί να είναι μια κούπα καφέ για το πρωί ή το αγαπημένο σας τσάι. Το τραμ που πήρατε για να πάτε στη δουλειά ή τα κόκκινα γυαλιά του διπλανού σας στο τραμ που πήρατε για να πάτε στη δουλειά. Ένα ντόνατ που λιγουρευτήκατε στη βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου (αλλά δεν αγοράσατε γιατί αρχίσατε διατροφή). Το extra large παγωτό με τρούφα και σιρόπι (που τελικά φάγατε γιατί σας έπιασε μια ακαταμάχητη λιγούρα). Ένα βότσαλο από τη μεσημεριανή σας βόλτα στην παραλία. Τον υπολογιστή σας που κράσαρε. Τα αθλητικά παπούτσια που φορέσατε για να πάτε για τρέξιμο. Τις μελιτζάνες που μαγείρευε ο γείτονας, τη γάτα που κουλουριάστηκε στα πόδια σας ενώ περιμένατε το λεωφορείο.

ΜΗΝ ΤΟ ΠΟΛΥΣΚΕΦΤΕΙΤΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ.

Η λίστα είναι ατελείωτη. Να θυμάστε ότι δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε μία ρεαλιστική απεικόνιση των αντικειμένων που ζωγραφίζουμε. Απολαύστε την ελευθερία των doodles χωρίς κανόνες, αφεθείτε και παρατηρήστε πώς το ένα σχέδιο σάς οδηγεί στο επόμενο.

Λευκή σελίδα, αυτός ο εφιάλτης

«Από πού να αρχίσω;» σκέφτεστε. Από όπου θέλετε, απαντώ. Από το κάτω μέρος της σελίδας, από το κέντρο, δεν έχει σημασία. Απλά σχεδιάστε το πρώτο αντικείμενο που σας έρχεται στο μυαλό.

Εγώ θα ξεκινήσω σχεδιάζοντας την κούπα του καφέ μου, με λεπτό μαύρο μαρκαδοράκι. Στη συνέχεια, με ένα πιο χοντρό γεμίζω την επιφάνεια της κούπας με μοτίβα. Πάνω στα μοτίβα, προσθέτω με το αγαπημένο μου Pilot gel pen νέα μοτίβα πιο λεπτομερή,  λευκές βούλες, τριγωνάκια ή λοξές γραμμές, για να δημιουργηθεί υφή.

art supplies

Το επόμενο σχέδιο είναι ένας φίκος, ένα από τα πολλά φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι μου. Με απλές γραμμές θα φτιάξω τη γλάστρα, τον κορμό και τα φύλλα. Θα γεμίσω τα φύλλα με αποχρώσεις του πράσινου αφού πρώτα σχεδιάσω τις νευρώσεις –τις διακλαδώσεις δηλαδή που διακρίνονται στα φύλλα– με μαύρο μαρκαδοράκι. Φυσικά, η απεικόνισή μου απέχει πολύ από την πραγματικότητα, άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός μας.

Λατρεύω την αντίθεση με το μαύρο, οπότε θα προσθέσω μικρές αφηρημένες γραμμές με λαδοπαστέλ πάνω στη μαύρη γλάστρα.

doodling

Επόμενη στάση, ο Υμηττός, τον οποίο χαζεύω στον δρόμο για το γραφείο. Θα του βάλω και χιόνι στην κορυφή, για να μου θυμίζει χειμερινές αποδράσεις σε ορεινά σαλέ. Και, ουπς, να και τα βελανίδια που συνάντησα στον χωμάτινο δρόμο κατά την διάρκεια μιας πεζοπορίας. Αυτό είναι που εννοώ όταν λέω ότι το ένα σχέδιο σε οδηγεί στο επόμενο.

Δοκιμάστε διάφορα

Εμπλουτίστε τα σχέδια σας με χρώμα και μοτίβα. Βάλτε στο παιχνίδι χρωματιστά μαρκαδοράκια, παστέλ ή ξυλομπογιές και gel pens. Βρείτε συνδυασμούς χρωμάτων που σας ευχαριστούν. Επιλέξτε ένα από τα σχέδια σας και ξαναζωγραφίστε το με διαφορετικά χρώματα και μοτίβα.

art project

Δημιουργήστε φόντο, χρωματίζοντας το λευκό χαρτί σας με παχιές λωρίδες  και σχεδιάστε τα doodles σας από πάνω με μαύρο μαρκαδοράκι. Τα μοτίβα, τα χρώματα, τα διαφορετικά υλικά δίνουν πάντα ένα έξτρα ενδιαφέρον στο σχέδιο.

Μην το πολυσκεφτείτε, απλά γεμίστε τη σελίδα ή τις σελίδες σας. Αυτοσχεδιάστε, πειραματιστείτε, εισάγετε και άλλα υλικά της επιλογής σας στις δημιουργίες σας. Σχεδιάστε σαν να μην υπάρχει αύριο!

Εικονογραφήστε με αυτόν τον τρόπο κάθε μέρα της εβδομάδας σας, προσπαθώντας συνεχώς να πειραματίζεστε με τα υλικά σας. Προσθέστε σκέψεις, μια όμορφη ατάκα που ακούσατε ή διαβάσατε, οτιδήποτε θεωρείτε ότι θα θέλατε να συμπεριλάβετε στο εικαστικό σας ημερολόγιο.

Links για έμπνευση

Γίνετε μέρος του OW Art Community, στέλνοντάς μας τις δημιουργίες σας και όποιες απορίες έχετε. Αντλήστε έμπνευση από έργα άλλων, μοιραστείτε τις ιδέες και τα σχόλιά σας, ανεβάστε τα στα social media με hashtag #OW_art.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.