Ελένη Καστρινογιάννη

ART PROJECT #2: ΤΙ ΕΙΝΑΙ MOODBOARD ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ

Δημιουργήστε ένα moodboard, τον δικό σας «πίνακα έμπνευσης», με πράγματα που συναντάτε στην καθημερινότητά σας.

Καλωσήρθατε στo δεύτερo art project του OW. Ελπίζω να απολαύσατε το «ζέσταμα» του πρώτου, με το doodling. Να ξύπνησε λίγο η σπίθα της δημιουργίας μέσα σας και να είστε έτοιμοι για το δικό σας moodboard.

Για να κρατήσουμε αυτή τη σπίθα αναμμένη και να την ενισχύσουμε, χρειαζόμαστε πρώτ’ απ’ όλα έμπνευση. Η συλλογή εικόνων και αντικειμένων που μας εμπνέουν, κάτι σαν οπτικό brainstorming, είναι ένα πρωταρχικό στοιχείο στη δημιουργική διαδικασία.

Σκοπός, λοιπόν, του δεύτερου art project του OW είναι να συλλέξουμε αντικείμενα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, δημιουργώντας ένα inspiration (ή mood) board. To moodboard είναι ένα κολάζ από οπτικά ερεθίσματα, που στόχο έχει να μας εμπνέει, να μας παρακινεί, να μας φτιάχνει την διάθεση.

Τι θα χρειαστούμε για ένα moodboard

  • Μικρά καθημερινά αντικείμενα που δεν μας πάει η καρδιά να πετάξουμε στα σκουπίδια, γιατί είμαστε γνωστοί (ρακο)συλλέκτες αναμνήσεων, αλλά ήρθε η ώρα να τα αξιοποιήσουμε κιόλας. Από φωτογραφίες και καρτ ποστάλ μέχρι πλαστικά παιχνιδάκια και απομεινάρια από εκείνο το εκπληκτικό vintage βάζο που έχει σπάσει εδώ και εβδομάδες.
  • Αποκόμματα από περιοδικά, εφημερίδες, χαρτιά αλληλογραφίας
  • Φυσικά υλικά, όπως πέτρες, κοχύλια, φύλλα
  • Ένα σημείο για να εκθέσουμε την συλλογή μας

Το δικό σας moodboard είναι μοναδικό

Να θυμάστε, ένα moodboard στην περίπτωσή μας έχει να κάνει με την ανακάλυψη και τον πειραματισμό. Μην θεωρήσετε ότι πρέπει να έχει απαραίτητα ένα συγκεκριμένο ύφος, χρώμα ή στιλ. Είναι ένας οδηγός για να έρθετε σε επαφή με αυτά που σας αρέσουν, αλλά και για να οραματιστείτε τι θέλετε να δημιουργήσετε και πώς να φτάσετε εκεί.

Επίσης, ο πίνακας έμπνευσής σας θα σας συντροφεύει σε όλο το δημιουργικό σας ταξίδι. Συχνά θα τον ανανεώνετε με νέες ανακαλύψεις ή θα αφαιρείτε κάτι που δεν σας δημιουργεί πια ευχάριστη αίσθηση. Έτσι, κάτι που σας προκαλεί όμορφα συναισθήματα αλλά με πρώτη ματιά ίσως φαίνεται παράταιρο στο σύνολο, σε μελλοντικό χρόνο μπορεί να ταιριάξει απόλυτα με κάποια νέα προσθήκη.

Η διαδικασία για να φτιάξετε το inspiration board είναι απλή. Συλλέγετε αντικείμενα, αποκόμματα, αναμνηστικά που ταιριάζουν στην αισθητική σας και σας εμπνέουν. Τα κόβετε, τα σκίζετε και τα ενώνετε μαζί σε ένα κολάζ χρωμάτων, μοτίβων και συναισθημάτων.

art project moodboard

Πού κρύβεται η έμπνευση;

Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο ειδικά για να συλλέξετε τα αντικείμενα. Aν βέβαια έχετε διαθέσιμο χρόνο, ακόμα καλύτερα – και να μας πείτε το μυστικό! Μπορείτε να συνδυάσετε τη διαδικασία με δραστηριότητες που υπό άλλες συνθήκες θα σας φαίνονταν ανιαρές και ενίοτε ψυχαναγκαστικές.

Τι εννοώ; Πάλι έπεσε ο κλήρος σε εσάς να βγάλετε πρωί πρωί τον σκύλο βόλτα; Τέλεια! Στον δρόμο ή στο πάρκο θα βρείτε μια απίστευτη συλλογή από φύλλα, πέτρες, ξύλα σε διάφορες αποχρώσεις και υφές. Αν ζείτε κοντά στη θάλασσα, μπορείτε να μαζέψτε κοχύλια ή βότσαλα.

art project moodboard

Ακόμα και μέσα στο σπίτι, η έμπνευση μπορεί να κρύβεται στα πιο απίθανα σημεία. Δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, σωστά; Παρατηρήστε όμως το εσωτερικό των φακέλων. Πολύ συχνά έχουν απίθανα μοτίβα, μια ωραιότατη προσθήκη στα έργα τέχνης σας.

Πρέπει να μαζέψετε το αχούρι δωμάτιο της 8χρονης κόρης σας; Κάντε το και κρατήστε το κήρυγμα για μια άλλη φορά. Αυτά τα σκισμένα χαρτάκια από τις ζωγραφιές της, τα μισοτελειωμένα της κολάζ, τα υφάσματα από την κοπτοραπτική της φάση (που κράτησε μια βδομάδα), προς Θεού, μην τα πετάξετε! Μπορεί να κρύβουν έναν μικρό θησαυρό για το moodboard σας.

Ταπεινοί θησαυροί

Βρείτε αντικείμενα που σας τραβάνε την προσοχή. Μπορεί να είναι εικόνες από περιοδικά ή εφημερίδες, μια εντυπωσιακή γραμματοσειρά, μια ασυνήθιστη παλέτα χρωμάτων. Mια παλιά φωτογραφία, μια καρτ ποστάλ, ένα κομμάτι χαρτί με περίεργη υφή. Μπορεί να μην είναι μια ολόκληρη εικόνα, αλλά ένα μέρος της. Κόψτε την και απομονώστε το κομμάτι που σας προκαλεί ενδιαφέρον.

art project inspiration board

Βγάλτε φωτοτυπία ένα έργο τέχνης από κάποιο βιβλίο, ή χρησιμοποιήστε ένα έργο δικό σας, ολόκληρο ή μέρος του. Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα έχετε ντουντλάρει ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο. Όλο και κάποια υπέροχη ζωγραφιά θα έχετε δημιουργήσει μαι ήρεμη Κυριακή στο σπίτι με τα παιδιά – δύσκολο, αλλά μπορεί και να σας έχει συμβεί. Η ήρεμη Κυριακή.

Μια επίσκεψη σε ένα παλαιοπωλείο ή ένα παλαιοβιβλιοπωλείο θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές και θα σας γεμίσει μικρούς θησαυρούς. Ένα παλιό βιβλίο, με τα απομεινάρια του παρελθόντος αποτυπωμένα στο φθαρμένο εξώφυλλο, ένα vintage παιχνίδι, ένα κομμάτι από σπασμένο πορσελάνινο βάζο.

art project moodboard

Επιλέξτε αντικείμενα με διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις και διαφορετικές υφές, και κάντε συνδυασμούς. Σκεφτείτε πώς αυτά τα αντικείμενα συνδέονται μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται να σας απασχολεί ο λόγος που τα επιλέξατε, ούτε το να ταιριάζουν απαραίτητα μεταξύ τους. Aρκεί να σας προκαλούν όμορφα συναισθήματα.

Έτοιμο για τον τοίχο

Όταν τελειώσετε τη συλλογή, τοποθετήστε τα αντικείμενα κάπου που να μπορείτε να τα βλέπετε. Kολλήστε τα στον τοίχο με πολύχρωμα washi tapes ή καρφιτσώστε τα σε έναν πίνακα ανακοινώσεων. Απολαύστε τη διαδικασία όχι μόνο της συλλογής, αλλά και της τοποθέτησης.

Παρατηρήστε πώς ασυναίσθητα δημιουργούνται μικρές θεματικές περιοχές στο ευρύτερο σύνολο των φωτογραφιών. Και πώς πάντα υπάρχει ένα κεντρικό θέμα που ενώνεται με κάποιον τρόπο με όλα τα υπόλοιπα.

art project

Παρατηρήστε, λοιπόν, τον κόσμο γύρω σας και δημιουργήστε τον πίνακα έμπνευσής σας συλλέγοντας και καταγράφοντας τα ευρήματά σας. Διακρίνετε μοτίβα, αναγνωρίστε τα αντικείμενα που σας προσελκύουν και ταξιδέψτε μέσα από αυτά. Αγγίξτε τα, περιεργαστείτε τα, αλλάξτε τα.

Όταν έχετε τις μαύρες σας, να τα κοιτάτε. Λογικά, δεν θα αλλάξει τίποτα, θα συνεχίσετε να έχετε τις μαύρες σας. Αλλά υπάρχει και αυτή η μεγάλη πιθανότητα να σας κάνουν το κλικ, να γίνουν πηγή έμπνευσης για το επόμενο masterpiece σας.

Links για έμπνευση

Γίνετε μέρος του OW Art Community, στέλνοντάς μας τις δημιουργίες σας και όποιες απορίες έχετε. Αντλήστε έμπνευση από έργα άλλων, μοιραστείτε τις ιδέες και τα σχόλιά σας, ανεβάστε τα στα social media με hashtag #OW_art.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.